StoryEditorOCM
DubrovnikSvečanost u povijesnoj jezgri

Ministrica Nina Obuljen Koržinek na otvorenju škole u Ulici Pobijana: ‘Spomenik se može očuvati samo ako u njemu netko živi, stvara ili djeluje. Najveća je sreća kad u njega dođe škola‘

Piše dv
15. rujna 2023. - 14:31

U Ulici Pobijana danas je svečano otvorena obnovljena palača u kojoj od od početka školske godine 4. rujna djeluje Osnovna škola Marina Getaldića. 

Povijesno zdanje na ‘granici‘ između Ulica Ilije Sarake i Pobijane, novi je objekt OŠ Marina Getaldića, a ukupna investicija od 2,5 milijuna eura u obnovu, preuređenje i opremanje OŠ Marina Getaldića na dvije lokacije (tu je i zgrada Centar) financirala je Zaklada Caboga Stiftung putem donacije.

image
Tonći Plazibat/Cropix

Uz ravnateljicu škole Silvanu Bjelovučić, okupljenima su se obratili gradonačelnik Mato Franković, ministrica Nina Obuljen Koržinek i dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić. 

- Veličina ovakvog mjesta, prožimanje arhitektonskih sklopova, povijesnih i kulturnih značajki i života. Života kroz veseli dječji smijeh, ciku, viku, pjesmu, igru kroz ulice Grada. Naši učenici, učitelji i svi dionici školskoga života ponosni su i zahvalni na svojoj školi, istaknula je ravnateljica Bjelovučić i uputila zahvale Dubrovačkoj biskupiji, Zakladi Caboga Stiftung, Studiju Vetma i Gradu Dubrovniku. 

U novoj školi su učenici od prvog do trećeg razreda uz produženi boravak, a u zgradi Centar osnovci od četvrtog do osmog razreda.

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek izrazila je zadovoljstvo što su mnogi izazovi tijekom projekta uspješno prevladani:

- Dosta se govorilo o vrijednosti ove palače kao spomenika, međutim ono što mi znamo je da ako nema života i ako je spomenik sam sebi svrha ili funkcija, da ga se ne može očuvati. Spomenik se samo može očuvati na način da ga se prilagodi svrsi, da u njemu netko živi, stvara ili djeluje i kao takav nastavi živjeti s onim baštinicima koji taj spomenik koriste. Zato sigurno nema veće sreće nego kada se jedna ovakva palača obnovi za potrebe škole, ustvrdila je Obuljen Koržinek.

image
Tonći Plazibat/Cropix

Gospar Ivo Felner je kao čelnik Caboga Stiftunga izvijestio kako je škola među zadnjim projektima Zaklade u Dubrovniku. 

- Još razgovaramo o nekim manjim projektima, no o tome ćemo u budućnosti. Škola je nešto najvažnije u životu svakog čovjeka. Ja sam postao kemičar zbog profesora koji nam je u drugom razredu osnovne škole pokazao kako se destilira voda. To me tako fasciniralo da sam već tada odlučio kako se želim baviti kemijom - otkrio je Felner i posebno zahvalio Gordani i Matku Vetmi na angažmanu. 

Dubrovački gradonačelnik Mato Franković izjavio je kako su u zahtjevnoj rekonstrukciji najveći obol osim Iva Felnera i ministrice Obuljen Koržinek koja je ukidala sve barijere, pružili Matko i Gordana Vetma.

image
Tonći Plazibat/Cropix

- U trenucima kad bih i ja odustajao i poljuljao se jer je bilo toliko problema, oni su me svaki drugi dan obilazili i pritiskali da idemo naprijed. Put od dodjele objekta na gospodarenje od Biskupije do građevinske dozvole je bio iznimno zahtjevan - priznao je gradonačelnik.

- Svako dijete koje izađe iz ove palače će sa sobom nositi toliku ljubav prema ovom gradu i imat će zapravo najljepše uspomene u djetinjstvu. Zamislite kako sjedite i učite u razredu dok gledate Zidine i Lokrum. Mislim da nema ljepšeg i mene to svaki put fascinira kada vidim pogled iz jedne od učionica - dodao je. 

image
Tonći Plazibat/Cropix

- Siguran sam da je projekt bio vrlo zahtjevan, no kad se sustavno radi onda se dolazi i do uspješnog kraja. Ovime se škola na pravi način vraća jednosmjenskoj nastavi, a zato se i naša Gimnazija vraća jednosmjenskoj nastavi što je dvostruki uspjeh", rekao je i posebno zahvalio zakladi Caboga Stiftung, kao i Biskupiji koja je darovala palaču za ovu namjenu - rekao je na kraju dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić.

28. travanj 2024 15:53