StoryEditorOCM
DubrovnikČESTITAMO!

Libertasov vozač Drago Raguž već je 10 godina za volanom specijaliziranog vozila za prijevoz osoba s invaliditetom, a sad je za svoj trud i zalaganje dobio vrijedno priznanje!

Piše Dv
4. prosinca 2023. - 16:02

Dobitnik priznanja za promicanje zaštite prava osoba s invaliditetom Grada Dubrovnika je vozač Libertasa Drago Raguž. Tim povodom je dubrovački javni gradski prijevoznik objavio kratki intervju s njim.

Nikad ne raspoložen, uvijek dobre volje i tako već sedamnaest godina otkad je dio našeg kolektiva, Drago Raguž, ulazi u svoj radni dan. Naš vozač, ali prvenstveno kolega u punom smislu te riječi, danas je dobio vrijedno priznanje Grada Dubrovnika za svoj trud i zalaganje koje svakodnevno ulaže u radu s najosjetljivijima članovima našega društva – osoba s invaliditetom.

Koliko već vozite specijalizirano vozilo za prijevoz osoba s invaliditetom?

U Libertas sam stigao davne 2007. godine. Nekih sedam godina sam vozio linije u gradskom i prigradskom prometu, a nakon toga sam sasvim slučajno raspoređen na prijevoz osoba s invaliditetom i tada nisam ni bilo svjestan koliko će mi predstavljati zadovoljstvo.

image
Libertas Dubrovnik

Kako izgleda vaš radni dan?

Korisnici koji imaju pravo na prijevoz se uvijek naručuju dan ranije. Svako jutro dođem u poduzeće oko 6 i 30 po raspored i plan vožnje za taj dan. Iz poduzeća krenem oko sedam sati i u polasku, razvezem korisnike gdje im je potrebno. Što se tiče povratka, tu moram biti fleksibilan i u koordinaciji s korisnikom, zbog toga smo razmijenili brojeve mobitela, hahaha. Moj radni dan završava oko 14:00 ili 15:00 sati, sve ovisno o potrebama korisnika.

Koliko dnevno prevezete korisnika i kakve su potrebe?

Prosječan broj korisnika dnevno je oko desetak što nije veliki broj, ali je jako bitna organizacija. Najčešće ih prevozim od kuće do posla, ali i do škole, bolnice, tj. svugdje gdje im je potrebno da im olakšam svakodnevicu te sam na raspolaganju osam sati. Osim vožnje, u ovom poslu najvažnija je fleksibilnost i sav dogovor oko organizacije prijevoza na terenu se odvija putem mobitela.

Iz vaših odgovora, vidljivo je da se stvorila određena povezanost s korisnicima. Vjerojatno vas korisnici smatraju nekim članom obitelji…

Znate, deset godina koliko već vozim specijalizirano vozilo je jako puno. Često mi korisnici pričaju, a i ja njima, svoje zgode i nezgode u životu, postoje neki korisnici s kojima sam prošao važne etape u njihovim životima, nekad padne neki vic i neka pjesma. Uglavnom, trudimo se svi zajedno olakšati nam radni dan.

Što je najljepše, a što najteže na vašem radnom mjestu?

Emocija, to je nešto najljepše u ovom poslu. Kada završi radni dan, ostaje onaj osjećaj da sam nekome pomogao i ja se osjećam ispunjeno.

Najteže mi je kad je kišovito vrijeme tada se maksimalno prilagođavam uvjetima na terenu i gledam dodatno olakšati korisnicima jer strahujem da će pokisnuti.

I za kraj, koliko još do mirovine?

Ah, imam još odraditi godinu dana radnog staža dana pa ću nakon toga tek početi razmišljati o mirovini.

03. svibanj 2024 16:00