StoryEditorOCM
DubrovnikŽUPANIJSKI ZAVOD |

LAKIĆ Pomorcima će biti dani leci s uputama i preporukama HZJZ-a, šest naših državljana trebaju se držati mjera kao da su u samoizolaciji

Piše Dv
20. svibnja 2020. - 12:28
Ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije Mato Lakić dao je izjavu za medije povodom dolaska broda Carnival Magic. No, pridružio mu se i načelnik Policijske uprave dubrovačko-neretvanske Ivan Pavličević.

- Jutros oko osam sati u Luku Dubrovnik uplovio je kruzer s više stotina putnika, naravno, to je sve skupa bilo najavljeno. Uz ove prethodne najave, agencije su izvršile svoj dio posla i prihvat putnika koji transferiraju prema susjednim zemljama, dok putnici koji idu u udaljene zemlje poput Ukrajine i Rumunjske, također, agencije su poduzele sve mjere i radnje da se i takvim putnicima osigura transfer zrakoplovima putem Zračne luke Dubrovnik. Nakon obavljenog ulaza granične kontrole za sve putnike, policijski službenici postaje Pomorske policije Dubrovnik dali su im određene letke s epidemiološkim preporukama, kako našim tako i stranim državljanima. Naravno, naši državljani uz pridržavanje tih preporuka ne moraju biti u klasičnoj samoizolaciji koja je vrijedila do prije nekoliko dana, već se moraju samo pridržavati mjera navedenih u letku odnosno imati što manje kontakata, što manje izlazaka kako ne bi zarazili sebe ili druge, kazao je Pavličević.

Potom se novinarima obratio ravnatelj Županijskog zavoda za javno zdravstvo.

- Dakle, na brodu se nalazi 761 pomorac, ogromna većina su strani državljani i oni će kroz iduća dva do tri dana biti upućeni u svoje matične države bez zadržavanja u Republici Hrvatskoj, a osim njih, imamo još šest državljana Republike Hrvatske, jedan je iz naše Županije, kojima će biti dani leci s uputama i preporukama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo o mjerama koje bi bilo dobro da se drže, a to su mjere - de facto - samoizolacije iako neće biti vođeni u registru kao osobe koje su pod samoizolacijom. Znači, ipak da se pazi idućih 14 dana u smislu monitoriranja svojih respiratornih simptoma i povišene temperature, da ne napuštaju mjesto stanovanja osim nužnih izlazaka, ako i izlaze, da nose maske, da se drže distance, da održavaju higijenu ruku, znači sve one mjere koje smo cijelo vrijeme zagovarali. Iako, oni su već mjesec i pol do dva na moru tako da nisu bili u kontaktu s kopnom, ali bi bilo dobro da se iz predostrožnosti drže svih ovih mjera, poručio je Lakić koji je izjavio kako nisu upoznati jesu li pomorci na brodu testirani na koronavirus.

Što se tiče stanja u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, Lakić je komentirao kako nema novih podataka od jučer, a tijekom dana će biti obrađeni novi podaci.

- Niz dana nemamo novozaraženih, to je dobro i u svakom slučaju trebamo se i dalje držati svih preporuka jer vidimo da može doći do eskalacije, stoga pozivam građane da se pridržavaju mjera, upozorio je Lakić otkrivši kako se sadašnji prosjek građana koji se dnevno testiraju na koronavirus otprilike 30,40, 50, a kazao je ravnatelj Zavoda kako testova ima dovoljno.
28. travanj 2024 05:58