stdClass Object ( [id] => 1197871 [title] => Konferencija o novom uzletu avioturizma u Hrvatskoj: Zračni promet je ključ turističkog razvoja Dubrovnika! [alias] => konferencija-o-novom-uzletu-avioturizma-u-hrvatskoj-zracni-promet-je-kljuc-turistickog-razvoja-dubrovnika [catid] => 357 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Prije tri godine, kad se svijetom proširila pandemija COVID-19, malo tko je i sanjao da će 2019. postati referentna godina; da ćemo se željeti vratiti na njene brojke i da u ovom trenutku značajno i k tome još globalno - zaostajemo. Još prošle, 2021. godine dubrovački gradonačelnik Mato Franković ustanovio je da je "turistička sezona iznimno zahtjevna i ne može se reći, uspješna". Iako se već ove sezone nadamo boljem, valja naglasiti da bi se, prema očekivanjima struke koju ćemo citirati niže u tekstu, svjetski zračni promet u najboljem slučaju mogao vratiti na brojke iz 2019. godine tek tamo krajem 2024.

Ovisni o zračnoj povezanosti

Te referentne 2019. godine jadransku Hrvatsku 73 posto turista posjećivalo je vlastitim vozilom. Ipak, solidnih 19 posto stizalo je avionom (još 6 posto autobusom), pa za sav naš obalni turizam nije svejedno što se događa u zračnom prijevozu. Začudo, avioturizam je u kontinentalnoj Hrvatskoj nosio čak 37 posto turističkih dolazaka. Geografski položaj Dubrovnika takav je da velika većina turista dolazi upravo avionom. Dubrovnik je jedini hrvatski grad koji se od Zagreba i Rijeke, kao referentnih kradova bliskih zapadnim turističkim tržištima nalazi na više od tri - tri i pol sata vožnje. Na sjeveru od Zagreba do Vukovara ili Iloka nema ni tri sata vožnje, do Splita su tri i pol sata pristojne vožnje, a do Dubrovnika skoro duplo toliko. Čak ni Pelješki most, koji će krajem srpnja, spojiti Konavle, Dubrovnik i Pelješac s ostatkom Hrvatske, neće vremenski skratiti putovanje iz Rijeke ili Zagreba. Sve i da se izgradi kilometar ili dva autoceste do Dubrovnika, ta ceste na bi vodila nikud. A 3230 metara duga pista u Čilipima povezuje ga s cijelim svijetom.

---

image

Zračna luka Dubrovnik

Bozo Radic/Cropix
---

Upravo zbog toga što je Dubrovnik jedini grad u Hrvatskoj toliko ovisan o zračnoj povezanosti, što je izrazita avio-destinacija, Dubrovački vjesnik i Slobodna Dalmacija u dubrovačkim Lazaretima 7. lipnja u 9.30 okupljaju najvažnije zrakoplovne i turističke stručnjake na konferenciji o ponovnom uzletu avio-turizma. O toj temi će razgovarati Kristjan Staničić, direktor HTZ-a, Ivan Maslać, komercijalni direktor Zračne luke Dubrovnik, Slaven Žabo, direktor komercijalnih poslova Croatia Airlinesa, Stjepan Bedić, direktor ETF Airwaysa i Blaž Pezo, ravnatelj Lučke uprave Dubrovnik.

Hoće li se vratiti stari rekordi?

Rekli smo već, pandemijska 2019. godina referentna je godina za zrakoplovstvo. Iako je u toj godini zabilježen najniži rast od izbijanja svjetske ekonomske krize 2008. godine, globalno je prevezeno 9,1 milijarda putnika i ostvaren rast od 3,5 posto. Najveći rast je pritom ostvaren u međunardonom zračnom prometu putnika (4,1 posto). Globalno najveći postotak prihoda ostvarile su europske zračne luke, kažu podaci Međunarodnog vijeća zračnih luka (Airport Council International - ACI). Europski aerodromi ostvarili su naime 34 posto svjetskih aerodromski prihoda, odnosno 3 posto više od onih u azijsko-pacifičkom prostoru ili 15 posto više od sjeverno-američkih aerodroma. Protivnike privatizacije strateških infrastrukturnih objekata kakvi su aerodromi vjerojatno će zanimati podatak da je 86 posto od 4.300 svjetski aerodroma i dalje u državnom vlasništvu. Percepciju će im možda pokvariti podatak da kroz preostalih 14 posto aerodroma koji su privatizirani (najčešće kroz koncesijske ugovore) prođe čak 40 posto celokupnog svjetskog prometa u zračnom prijevozu.

Iako je ACI u pozitivnom smislu korigirao svoja predviđanja o oporavku zračnog prometa, njihovi stručnjaci ne isključuju ni mogućnost da se zračni prijevoz zapravo nikad više ne vrati na stare rekorde. Čak ni njihova prognoza da će svijet krajem 2024. dosegnuti broj putnika iz 2019. godine ne izgleda tako dobro iz hrvatske perspektive jer ACI svoje globalne prognoze temelji na bržem rastu domaćeg, unutrašnjeg zračnog prijevoza. U ovoj, 2021. godini trebali bismo, po njihovim podacima, globalno doseći razinu iz 2015. godine.

Zanimljivo je pogledati i najnovije podatke Europske organizacije za kontrolu zračne plovidbe, Eurocontrol, koja svoje ovogodišnje podatke također uspoređuje s onima iz 2019. godine. Eurocontrol kaže da je zračni prijevoz putnika u Europi, u tjednu između 18. i 24. svibnja bio na razini 85 posto onog što je u istom tjednu zabilježeno 2019. godine. Porastao je u tom tjednu jedino cargo prijevoz, dok su jeftini prijevoznici, Low Cost Carrieri podbacili za 12, čarteri za 26, a linijski prijevoznici između 24 i 25 posto.

Opasni globalni utjecaji

Ako ovaj referentni tjedan promatramo po europskim zemljama, Slovenija bilježi 32 posto manji broj avio-putnika, Švedska 27, Austrija 20, Ujedinjeno Kraljevstvo 17, Belgija i Francuska po 15 posto manji promet nego u istom tjednu 2019. godine. Hrvatska i Cipar kao receptivne turističke zemlje imaju 14 posto manje prevezenih putnika, Italija 9, Turska 6 posto manje... Ako ćemo u tim brojkama tražiti nešto pozitivno, spomenimo da je u ovom razdoblju emisija stakleničkih plinova u Hrvatskoj pala za 21 posto. No, ne cvjeta cvijeće ni u Lufthanzino poduzeće koje je u ovom tjednu imalo 26 posto manje putnika, a u tom okviru kreću se i svi ostali europski prijevoznici osim Wizz Air grupe (+21 posto), Ryanaira (+13) i Turkish Airlinesa (+1 posto).

Avioturizam je nije samo pod utjecajem globalnih događaja kakav je svjetska ekonomska kriza ili kasnije pandemija. Eurocontrol ukazuje na to da je i ruska invazija na Ukrajinu utjecala na ove minuse u prijevozu avio-putnika. Dodajmo tome i podatak da je cijena avio goriva od 15. svibnja 2020 do 20. svibnja ove godine porasla sa 68 dolarskih centi po galonu, na 354 centa (a trenutno je u blagom padu).

Važnost avio turizma za Hrvatsku, a naročito za Dubrovnik, tim je veća što je kriza dublja. Hrvatska je ovisnija o prihodima od turizma u usporedbi sa svojim mediteranskim konkurentima. Tako su turistički prihodi u 2018. i 2019. godini iznosili čak 18,3 i 21 posto BDP-a, da bi se u 2020. i 2021. smanjili na 8,9 i 15,8 posto BDP-a zbog negativnih učinaka pandemije na turističku potražnju. Čak i tako smanjeni prihodi od turizma u dvjema pandemijskim godinama su i dalje bili, kada se izraze kao udjel u BDP-u, uvjerljivo najveći u Europskoj uniji. Koliko je to važno govori i podatak Ministarstva turizma koji kaže da je prosječna potrošnja hrvatskog gosta 98 eura po osobi (115 eura u kontinentalnoj Hrvatskoj, a 97 eura na Jadranu).

---

image

Slaven Žabo, direktora komercijalnih poslova Croatia Airlinesa

---

---

Slaven Žabo, direktor komercijalnih poslova Croatia Airlinesa: Letjet ćemo na 41 međunarodnoj liniji

U ovogodišnjem ljetnom redu letenja planirano je širenje mreže međunarodnih odredišta, obnavljanje dijela međunarodnih linija nakon epidemiološke krize te intenziviranje letova u međunarodnom i domaćem prometu.

Iz Zagreba su planirani redoviti međunarodni letovi u 15 europskih odredišta, a obnavljaju se sezonski letovi Zagreb – Barcelona. Dubrovnik ćemo tijekom sezone izravno povezivati sa šest europskih odredišta (Atena, Frankfurt, München, Pariz, Rim i Zürich). Zračnu luku Split povezivat ćemo s 18 europskih odredišta, a uvodi se 5 novih sezonskih linija: iz Amsterdama, Bukurešta, Dublina, Milana i Stockholma. Ponovno uvodimo i sezonske letove Rijeka - München, a novost je i uspostava cjelogodišnjih međunarodnih letova na liniji Osijek - München.

Tijekom sezone planirano je povezivanje Hrvatske s 21 međunarodnim odredištem, odnosno 22 europske zračne luke, a zrakoplovi Croatia Airlinesa pritom će letjeti na 41 međunarodnoj liniji. Planiramo obaviti više od 16.000 letova i ponuditi oko 1,766.000 sjedala, čime će nacionalni avioprijevoznik i ove godine pridonijeti kvaliteti hrvatskog turističkog proizvoda te unapređenju prometne infrastrukture Republike Hrvatske

Prvo tromjesečje 2022. godine obilježio je rast naleta za 113 posto, uz rast ukupno prevezenih putnika od 178 posto u odnosu na isto razdoblje 2021. godine. Ukupan broj prevezenih putnika iznosio je 200.721, pri čemu je broj putnika u domaćem redovitom prometu veći za 122 posto, dok je broj putnika u međunarodnom redovitom prometu veći za 214 posto u odnosu na prvi kvartal 2021. godine.

---

---

image

Kristjan Stanicic, direktor Hrvatske turisticke zajdnice

Duje Klaric/Cropix
---

---

Kristjan Staničić, direktor Hrvatske turističke zajednice: Bit ćemo povezani sa 131 inozemnim gradom

Znamo koliko je tijekom posljednje dvije godine obilježene COVID pandemijom došlo do usporavanja i pada zračnog prometa zbog čega su turistička putovanja u tom razdoblju uglavnom realizirana vlastitim prijevoznim sredstvima. Međutim, u ovoj je godini oporavak zračnog prometa uspješno nastavljen pa svjedočimo značajnom povećanju broja letova prema našoj zemlji. Tako će primjerice prema Hrvatskoj tijekom ljeta prometovati više od 460 aviolinija s više od 34 tisuće rotacija, čime smo se gotovo izjednačili s brojem letova i rotacija iz rekordne 2019. godine. Tijekom ljetne sezone naša će zemlja biti povezana sa 131 inozemnim gradom, dok će na relacijama između Hrvatske i inozemstva prometovati 66 različitih zrakoplovnih prijevoznika. Ovo je posebno ohrabrujuća i optimistična najava za naše južne dalmatinske destinacije, posebice Dubrovnik koji je prije svega avio destinacija u koju najviše gostiju dolazi s tržišta kao što su SAD, Velika Britanija, Njemačka, Francuska i dr."

---

---

image


Stjepan Bedić, predsjednik Uprave ETF Airways d.o.o.

Darko Tomas/Cropix/Cropix
---

---

Stjepan Bedić, predsjednik Uprave ETF Airways d.o.o.

Moje viđenje je da je zrakoplovstvo infrastruktura isto kao i cesta, a za turizam u Dubrovniku čak i važnije od ceste. Tim resursom je potrebno upravljati na pametan način.

Avion je samo alat da se dovede gosta, a na gostu se zarađuje na dodatnim ponudama.

Kod chartera, prednost je u tome što se sve može isplanirati. Čak 6 mjeseci unaprijed znamo tko su gosti koji dolaze, u koji hotel ili apartman idu, na koje izlete idu, plaćeni su depoziti, može se planirati biznis.

Može se upravljati turizmom. Kad sleti charter, 200 putnika staviš u 4 autobusa, a ako isti ti ljudi dolaze redovnim linijama, dolaze u gurpicama i zaguše se i prometnice prema aerodromu i aerodromski parking.

Charter avio kompanije rade s turističkim agencijama koje u inozemstvu već imaju svoje kanale prodaje, stalne mušterije, urede, brošure, web stranice. Ono što te turističke Agencije traže je da netko sa njima podijeli rizik, ako zakupe cijeli avion, a ne prodaju dovoljan broj aranžmana.

Dakle, umjesto da, kao što sad dajemo poticaje po putniku, mi trebamo subvencionirati prazna sjedišta, jer ako turistička agencija proda 100 aranžmana, oni imaju trošak aviona od 189 sjedala, i netko im treba pomoći sa 5 tisuća eura na tom letu, jer će nam doći 100 gostiju, koji će ostaviti 100 tisuća eura i više.

Ovo je pogotovo važno za pred sezonu i post sezonu, jer charteri stvaraju nova tržišta. Umirovljenicima je važan let bez presjedanja, a charter to nudi iz svakog sela koje ima aerodrome, za razliku od redovnih linija, koje lete samo na dva tri najveća aerodrome u državi i to samo u vrhu sezone.

Dakle, uz pametno upravljanje procesom turizma, možemo produljiti pred sezonu i post sezonu, sa gostima koji su unaprijed platili sve, dobri su potrošači i uz vrlo malu mogućnost otkazivanja ili promjena.

Kao što, uostalom, rade i druge države.

---

---

image

Ivan Maslać, komercijalni direktro Zračne luke Dubrovnik

Vlaho Car/
---

---

Ivan Maslać, komercijalni direktor Zračne luke Dubrovnik

Nakon 2. godine u kojima je pandemija uzrokovala gotovo zaustavljanje putničkog zračnog prijevoza na cijeloj planeti, na do sada nikad viđen način, trenutačno sa optimizmom svjedočimo jakoj želji ljudi za puzovanjima i socijalnom kontaktima.

Na svima nama u industriji turizma i zračnog prijevoza je omogućiti svim putnicima osjećaj slobode, a Zračna luka Dubrovnik sa osmjehom dočekuje svakog gosta.

Dobre najave ovogodišnje turističke sezone stigle su prvim ovosezonskim letom iz New Yorka. Do kraja rujna prometovat će nekoliko puta tjedno.Tijekom sezone najavljeno je 70-ak letova na liniji New York - Dubrovnik i očekuje se oko 15.200 ljudi u dolasku. Prvi letovi su gotovo potpuno popunjeni, a za kasnije je dobar booking i tu se očekuje dobra popunjenost.

Zračna luka Dubrovnik je povezana s 50-tak destinacija, a u špici sezone s gotovo 80 destinacija, a putnike prevoze 50-tak zrakoplovnih kompanija.

---

---

image

Ravnatelj Lučke uprave Dubrovnik Blaž Pezo

Cropix
---

---

Blaž Pezo, ravnatelj Lučke uprave Dubrovnik

Odlični rezultati mjeseca travnja i svibnja u odnosu na isto razdoblje prošle godine u luci Dubrovnik, dali su dodatan zamah turističkoj sezoni u Dubrovniku te su u prvih pet mjeseci 2022. ostvarena 82 dolaska i 62.746 putnika na kružnim putovanjima, temeljem kojih je po uspješnosti i posjećenosti destinacija Dubrovnik pozicionirana u sam vrh kruzing turizma na Mediteranu.

Do kraja 2022. godine u Dubrovniku se očekuje 343 ticanja brodova na kružnim putovanjima, sa 490.000 putnika, što je u potpunosti usklađeno s planovima održivog razvoja turizma u destinaciji. Maksimalni broj putnika s brodova na kružnim putovanjima u Dubrovniku tijekom cijele 2022. godine iznosi 4.000 putnika istovremeno, odnosno u prosjeku dva broda na vezu.

Za turističku destinaciju u cjelini iznimnu važnost predstavlja razvoj Dubrovnika kao home port destinacije. Nakon dvogodišnje stanke uzrokovane pandemijom COVID-19, u ovoj sezoni očekujemo 26 ticanja mv Marella Explorer 2 četvrtkom i određeno povećanje broja putnika u odnosu na predpandemijsko razdoblje s obzirom da se radi o brodu 30% većeg kapaciteta. Bilježimo uzlazni trend turnarounda u prometu mini kruzera i luksuznih mega jahti. Naime, uz kompaniju Marella Cruises, najavljeno je 45 ticanja manjih brodova koji su i ranije koristili luku Dubrovnik kao home port poput La Belle de l'Adriatique, Sea Cloud, Sea Dream I, Sea Dream II, Pan Orama, zatim Le Ponant i Golden Horizon, kao i posjeti novogradnji Emerald Azzurra i Viking Mars u home port aranžmanu.

Izgradnja cruise terminala od posebnog je značaja za Grad Dubrovnik, budući da se upravo na navedenom projektu bazira budućnost kruzing turizma. Njegovom realizacijom Dubrovnik će zauzeti važ7uno mjesto na karti svjetskih home port destinacija, a značajno će se povećati i mogućnost razvoja različitih gospodarskih grana.

---

 

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Na panelu će se okupiti renomirani stručnjaci iz turizma i prometa, te čelnici hrvatskih tvrtki s tog područja [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => U utorak u Lazaretima u organizaciji Dubrovačkog vjesnika i Slobodne Dalmacije [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 10 [name] => City [value] => 463 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 3 [alias] => City ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => DUBROVNIK (463) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => Na panelu će se okupiti renomirani stručnjaci iz turizma i prometa, te čelnici hrvatskih tvrtki s tog područja U utorak u Lazaretima u organizaciji Dubrovačkog vjesnika i Slobodne Dalmacije 463 2 0 6778 463 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-05-31 08:27:05 [created_by] => 264 [created_by_alias] => Jadran Kapor [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-06-03 09:02:12 [modified_by] => 264 [publish_up] => 2022-06-03 08:32:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 182 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 357 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Dubrovnika [menu-meta_keywords] => vijesti, dubrovnik [secure] => 0 [page_title] => Dubrovnik [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/05\/31\/22268048.jpg","\/images\/slike\/2022\/05\/31\/14372980.jpg","\/images\/slike\/2022\/05\/31\/22267872.jpg","\/images\/slike\/2022\/05\/31\/22267874.jpg","\/images\/slike\/2022\/05\/31\/22267876.jpg","\/images\/slike\/2022\/05\/31\/14440022.jpg","\/images\/slike\/2022\/05\/31\/14440004.jpg","\/images\/slike\/2022\/05\/31\/22252698.jpg","\/images\/slike\/2022\/05\/31\/22253126.jpg","\/images\/slike\/2022\/05\/31\/18476914.jpg","\/images\/slike\/2022\/05\/31\/22253946.jpg","\/images\/slike\/2022\/05\/31\/21214174.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["","Tonci Plazibat\/Cropix","Dv\/","Dv\/","Dv\/","Bozo Radic\/Cropix","Bozo Radic\/Cropix","","Darko Tomas\/Cropix\/Cropix","Duje Klaric\/Cropix","Vlaho Car\/","Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Konferencija o ponovnom uzletu avio turizma<\/p>","

Zra\u010dna luka Dubrovnik.
\n\u00a0<\/p>","

Konferencija ponovni uzlet avio turizma<\/p>","

Konferencija ponovni uzlet avio turizma<\/p>","

Konferencija ponovni uzlet avio turizma<\/p>","

Zra\u010dna luka Dubrovnik<\/p>","

Zra\u010dna luka Dubrovnik<\/p>","

Slaven \u017dabo, direktora komercijalnih poslova Croatia Airlinesa<\/p>","


\nStjepan Bedi\u0107, predsjednik Uprave ETF Airways d.o.o.<\/p>","

Kristjan Stanicic, direktor Hrvatske turisticke zajdnice<\/p>","

Ivan Masla\u0107, komercijalni direktro Zra\u010dne luke Dubrovnik<\/p>","

Ravnatelj Lu\u010dke uprave Dubrovnik Bla\u017e Pezo<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_22268048_1920.jpg":"1920x1080","k_22268048_1280.jpg":"1280x1280","k_22268048_1024.jpg":"1024x1024","k_22268048_640.jpg":"640x640","k_22268048_480.jpg":"480x480","k_22268048_340.jpg":"340x340","k_22268048_220.jpg":"220x220","o_22268048_1280.jpg":"1280x853","o_22268048_1024.jpg":"1024x682","o_22268048_640.jpg":"640x426","o_22268048_480.jpg":"480x320","o_22268048_340.jpg":"340x226","o_22268048_220.jpg":"220x146","h_22268048_1280.jpg":"1280x854","h_22268048_1024.jpg":"1024x683","h_22268048_640.jpg":"640x427","h_22268048_480.jpg":"480x320","h_22268048_340.jpg":"340x227","h_22268048_220.jpg":"220x147","pp_22268048_1280.jpg":"1006x1280","pp_22268048_1024.jpg":"805x1024","pp_22268048_640.jpg":"503x640","pp_22268048_480.jpg":"377x480","pp_22268048_340.jpg":"267x340","pp_22268048_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1282","hd_14372980_1920.jpg":"1920x1080","k_14372980_1280.jpg":"1280x1280","k_14372980_1024.jpg":"1024x1024","k_14372980_640.jpg":"640x640","k_14372980_480.jpg":"480x480","k_14372980_340.jpg":"340x340","k_14372980_220.jpg":"220x220","o_14372980_1280.jpg":"1280x854","o_14372980_1024.jpg":"1024x683","o_14372980_640.jpg":"640x427","o_14372980_480.jpg":"480x320","o_14372980_340.jpg":"340x227","o_14372980_220.jpg":"220x146","h_14372980_1280.jpg":"1280x854","h_14372980_1024.jpg":"1024x683","h_14372980_640.jpg":"640x427","h_14372980_480.jpg":"480x320","h_14372980_340.jpg":"340x227","h_14372980_220.jpg":"220x147","pp_14372980_1280.jpg":"1006x1280","pp_14372980_1024.jpg":"805x1024","pp_14372980_640.jpg":"503x640","pp_14372980_480.jpg":"377x480","pp_14372980_340.jpg":"267x340","pp_14372980_220.jpg":"173x220"},{"size0":"719x56","hd_22267872_1920.jpg":"1920x1080","k_22267872_1280.jpg":"1280x1280","k_22267872_1024.jpg":"1024x1024","k_22267872_640.jpg":"640x640","k_22267872_480.jpg":"480x480","k_22267872_340.jpg":"340x340","k_22267872_220.jpg":"220x220","o_22267872_1280.jpg":"1280x99","o_22267872_1024.jpg":"1024x79","o_22267872_640.jpg":"640x49","o_22267872_480.jpg":"480x37","o_22267872_340.jpg":"340x26","o_22267872_220.jpg":"220x17","h_22267872_1280.jpg":"1280x854","h_22267872_1024.jpg":"1024x683","h_22267872_640.jpg":"640x427","h_22267872_480.jpg":"480x320","h_22267872_340.jpg":"340x227","h_22267872_220.jpg":"220x147","pp_22267872_1280.jpg":"1006x1280","pp_22267872_1024.jpg":"805x1024","pp_22267872_640.jpg":"503x640","pp_22267872_480.jpg":"377x480","pp_22267872_340.jpg":"267x340","pp_22267872_220.jpg":"173x220"},{"size0":"719x56","hd_22267874_1920.jpg":"1920x1080","k_22267874_1280.jpg":"1280x1280","k_22267874_1024.jpg":"1024x1024","k_22267874_640.jpg":"640x640","k_22267874_480.jpg":"480x480","k_22267874_340.jpg":"340x340","k_22267874_220.jpg":"220x220","o_22267874_1280.jpg":"1280x99","o_22267874_1024.jpg":"1024x79","o_22267874_640.jpg":"640x49","o_22267874_480.jpg":"480x37","o_22267874_340.jpg":"340x26","o_22267874_220.jpg":"220x17","h_22267874_1280.jpg":"1280x854","h_22267874_1024.jpg":"1024x683","h_22267874_640.jpg":"640x427","h_22267874_480.jpg":"480x320","h_22267874_340.jpg":"340x227","h_22267874_220.jpg":"220x147","pp_22267874_1280.jpg":"1006x1280","pp_22267874_1024.jpg":"805x1024","pp_22267874_640.jpg":"503x640","pp_22267874_480.jpg":"377x480","pp_22267874_340.jpg":"267x340","pp_22267874_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1565x81","hd_22267876_1920.jpg":"1920x1080","k_22267876_1280.jpg":"1280x1280","k_22267876_1024.jpg":"1024x1024","k_22267876_640.jpg":"640x640","k_22267876_480.jpg":"480x480","k_22267876_340.jpg":"340x340","k_22267876_220.jpg":"220x220","o_22267876_1280.jpg":"1280x66","o_22267876_1024.jpg":"1024x52","o_22267876_640.jpg":"640x33","o_22267876_480.jpg":"480x24","o_22267876_340.jpg":"340x17","o_22267876_220.jpg":"220x11","h_22267876_1280.jpg":"1280x854","h_22267876_1024.jpg":"1024x683","h_22267876_640.jpg":"640x427","h_22267876_480.jpg":"480x320","h_22267876_340.jpg":"340x227","h_22267876_220.jpg":"220x147","pp_22267876_1280.jpg":"1006x1280","pp_22267876_1024.jpg":"805x1024","pp_22267876_640.jpg":"503x640","pp_22267876_480.jpg":"377x480","pp_22267876_340.jpg":"267x340","pp_22267876_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_14440022_1920.jpg":"1920x1080","k_14440022_1280.jpg":"1280x1280","k_14440022_1024.jpg":"1024x1024","k_14440022_640.jpg":"640x640","k_14440022_480.jpg":"480x480","k_14440022_340.jpg":"340x340","k_14440022_220.jpg":"220x220","o_14440022_1280.jpg":"1280x853","o_14440022_1024.jpg":"1024x682","o_14440022_640.jpg":"640x426","o_14440022_480.jpg":"480x320","o_14440022_340.jpg":"340x226","o_14440022_220.jpg":"220x146","h_14440022_1280.jpg":"1280x854","h_14440022_1024.jpg":"1024x683","h_14440022_640.jpg":"640x427","h_14440022_480.jpg":"480x320","h_14440022_340.jpg":"340x227","h_14440022_220.jpg":"220x147","pp_14440022_1280.jpg":"1006x1280","pp_14440022_1024.jpg":"805x1024","pp_14440022_640.jpg":"503x640","pp_14440022_480.jpg":"377x480","pp_14440022_340.jpg":"267x340","pp_14440022_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_14440004_1920.jpg":"1920x1080","k_14440004_1280.jpg":"1280x1280","k_14440004_1024.jpg":"1024x1024","k_14440004_640.jpg":"640x640","k_14440004_480.jpg":"480x480","k_14440004_340.jpg":"340x340","k_14440004_220.jpg":"220x220","o_14440004_1280.jpg":"1280x853","o_14440004_1024.jpg":"1024x682","o_14440004_640.jpg":"640x426","o_14440004_480.jpg":"480x320","o_14440004_340.jpg":"340x226","o_14440004_220.jpg":"220x146","h_14440004_1280.jpg":"1280x854","h_14440004_1024.jpg":"1024x683","h_14440004_640.jpg":"640x427","h_14440004_480.jpg":"480x320","h_14440004_340.jpg":"340x227","h_14440004_220.jpg":"220x147","pp_14440004_1280.jpg":"1006x1280","pp_14440004_1024.jpg":"805x1024","pp_14440004_640.jpg":"503x640","pp_14440004_480.jpg":"377x480","pp_14440004_340.jpg":"267x340","pp_14440004_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1280x853","hd_22252698_1920.jpg":"1920x1080","k_22252698_1280.jpg":"1280x1280","k_22252698_1024.jpg":"1024x1024","k_22252698_640.jpg":"640x640","k_22252698_480.jpg":"480x480","k_22252698_340.jpg":"340x340","k_22252698_220.jpg":"220x220","o_22252698_1280.jpg":"1280x853","o_22252698_1024.jpg":"1024x682","o_22252698_640.jpg":"640x426","o_22252698_480.jpg":"480x319","o_22252698_340.jpg":"340x226","o_22252698_220.jpg":"220x146","h_22252698_1280.jpg":"1280x854","h_22252698_1024.jpg":"1024x683","h_22252698_640.jpg":"640x427","h_22252698_480.jpg":"480x320","h_22252698_340.jpg":"340x227","h_22252698_220.jpg":"220x147","pp_22252698_1280.jpg":"1006x1280","pp_22252698_1024.jpg":"805x1024","pp_22252698_640.jpg":"503x640","pp_22252698_480.jpg":"377x480","pp_22252698_340.jpg":"267x340","pp_22252698_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1500x1000","hd_22253126_1920.jpg":"1920x1080","k_22253126_1280.jpg":"1280x1280","k_22253126_1024.jpg":"1024x1024","k_22253126_640.jpg":"640x640","k_22253126_480.jpg":"480x480","k_22253126_340.jpg":"340x340","k_22253126_220.jpg":"220x220","o_22253126_1280.jpg":"1280x853","o_22253126_1024.jpg":"1024x682","o_22253126_640.jpg":"640x426","o_22253126_480.jpg":"480x320","o_22253126_340.jpg":"340x226","o_22253126_220.jpg":"220x146","h_22253126_1280.jpg":"1280x854","h_22253126_1024.jpg":"1024x683","h_22253126_640.jpg":"640x427","h_22253126_480.jpg":"480x320","h_22253126_340.jpg":"340x227","h_22253126_220.jpg":"220x147","pp_22253126_1280.jpg":"1006x1280","pp_22253126_1024.jpg":"805x1024","pp_22253126_640.jpg":"503x640","pp_22253126_480.jpg":"377x480","pp_22253126_340.jpg":"267x340","pp_22253126_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1282","hd_18476914_1920.jpg":"1920x1080","k_18476914_1280.jpg":"1280x1280","k_18476914_1024.jpg":"1024x1024","k_18476914_640.jpg":"640x640","k_18476914_480.jpg":"480x480","k_18476914_340.jpg":"340x340","k_18476914_220.jpg":"220x220","o_18476914_1280.jpg":"1280x854","o_18476914_1024.jpg":"1024x683","o_18476914_640.jpg":"640x427","o_18476914_480.jpg":"480x320","o_18476914_340.jpg":"340x227","o_18476914_220.jpg":"220x146","h_18476914_1280.jpg":"1280x854","h_18476914_1024.jpg":"1024x683","h_18476914_640.jpg":"640x427","h_18476914_480.jpg":"480x320","h_18476914_340.jpg":"340x227","h_18476914_220.jpg":"220x147","pp_18476914_1280.jpg":"1006x1280","pp_18476914_1024.jpg":"805x1024","pp_18476914_640.jpg":"503x640","pp_18476914_480.jpg":"377x480","pp_18476914_340.jpg":"267x340","pp_18476914_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1024x768","hd_22253946_1920.jpg":"1920x1080","k_22253946_1280.jpg":"1280x1280","k_22253946_1024.jpg":"1024x1024","k_22253946_640.jpg":"640x640","k_22253946_480.jpg":"480x480","k_22253946_340.jpg":"340x340","k_22253946_220.jpg":"220x220","o_22253946_1280.jpg":"1280x960","o_22253946_1024.jpg":"1024x768","o_22253946_640.jpg":"640x480","o_22253946_480.jpg":"480x360","o_22253946_340.jpg":"340x255","o_22253946_220.jpg":"220x165","h_22253946_1280.jpg":"1280x854","h_22253946_1024.jpg":"1024x683","h_22253946_640.jpg":"640x427","h_22253946_480.jpg":"480x320","h_22253946_340.jpg":"340x227","h_22253946_220.jpg":"220x147","pp_22253946_1280.jpg":"1006x1280","pp_22253946_1024.jpg":"805x1024","pp_22253946_640.jpg":"503x640","pp_22253946_480.jpg":"377x480","pp_22253946_340.jpg":"267x340","pp_22253946_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1278","hd_21214174_1920.jpg":"1920x1080","k_21214174_1280.jpg":"1280x1280","k_21214174_1024.jpg":"1024x1024","k_21214174_640.jpg":"640x640","k_21214174_480.jpg":"480x480","k_21214174_340.jpg":"340x340","k_21214174_220.jpg":"220x220","o_21214174_1280.jpg":"1280x852","o_21214174_1024.jpg":"1024x681","o_21214174_640.jpg":"640x426","o_21214174_480.jpg":"480x319","o_21214174_340.jpg":"340x226","o_21214174_220.jpg":"220x146","h_21214174_1280.jpg":"1280x854","h_21214174_1024.jpg":"1024x683","h_21214174_640.jpg":"640x427","h_21214174_480.jpg":"480x320","h_21214174_340.jpg":"340x227","h_21214174_220.jpg":"220x147","pp_21214174_1280.jpg":"1006x1280","pp_21214174_1024.jpg":"805x1024","pp_21214174_640.jpg":"503x640","pp_21214174_480.jpg":"377x480","pp_21214174_340.jpg":"267x340","pp_21214174_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 204 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 357 [name] => Dubrovnik [alias] => dubrovnik [description] => [parent] => 320 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"318","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15325753 Threads: 1 Questions: 3183019030 Slow queries: 7142172 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 235636724 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 54 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '246' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /dubrovnik/zupanija/dubrovnik ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 357 [name] => Dubrovnik [alias] => dubrovnik [parent] => 320 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /dubrovnik/zupanija/dubrovnik ) ) [link] => /dubrovnik/zupanija/dubrovnik/konferencija-o-novom-uzletu-avioturizma-u-hrvatskoj-zracni-promet-je-kljuc-turistickog-razvoja-dubrovnika-1197871 [printLink] => /dubrovnik/zupanija/dubrovnik/konferencija-o-novom-uzletu-avioturizma-u-hrvatskoj-zracni-promet-je-kljuc-turistickog-razvoja-dubrovnika-1197871?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 679856 [name] => Konferencija ponovni uzlet avioturizma [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-06-03 10:32:31 [main_article_id] => 0 [alias] => konferencija-ponovni-uzlet-avioturizma [link] => /tag/konferencija-ponovni-uzlet-avioturizma ) [1] => stdClass Object ( [id] => 679857 [name] => zračna povezanost [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-06-03 10:32:31 [main_article_id] => 0 [alias] => zracna-povezanost [link] => /tag/zracna-povezanost ) [2] => stdClass Object ( [id] => 671130 [name] => turizam 2022. [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-03-20 09:48:07 [main_article_id] => 0 [alias] => turizam-2022 [link] => /tag/turizam-2022 ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Na panelu će se okupiti renomirani stručnjaci iz turizma i prometa, te čelnici hrvatskih tvrtki s tog područja [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => U utorak u Lazaretima u organizaciji Dubrovačkog vjesnika i Slobodne Dalmacije [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [City] => stdClass Object ( [id] => 10 [name] => City [value] => 463 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 3 [alias] => City ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => DUBROVNIK (463) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Konferencija o novom uzletu avioturizma u Hrvatskoj: Zračni promet je ključ turističkog razvoja Dubrovnika! [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-16-18-20-08-264 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1342 [gender] => m [description] => [image] => 1342.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"3","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/05/31/22268048.jpg [galleryCount] => 12 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] =>

Konferencija o ponovnom uzletu avio turizma

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/05/31/22268048.jpg [title] =>

Konferencija o ponovnom uzletu avio turizma

) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/05/31/14372980.jpg [title] =>

Zračna luka Dubrovnik.
 

Tonci Plazibat/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/05/31/22267872.jpg [title] =>

Konferencija ponovni uzlet avio turizma

Dv/ ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/05/31/22267874.jpg [title] =>

Konferencija ponovni uzlet avio turizma

Dv/ ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/05/31/22267876.jpg [title] =>

Konferencija ponovni uzlet avio turizma

Dv/ ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/05/31/14440022.jpg [title] =>

Zračna luka Dubrovnik

Bozo Radic/Cropix ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/05/31/14440004.jpg [title] =>

Zračna luka Dubrovnik

Bozo Radic/Cropix ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/05/31/22252698.jpg [title] =>

Slaven Žabo, direktora komercijalnih poslova Croatia Airlinesa

) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/05/31/22253126.jpg [title] =>


Stjepan Bedić, predsjednik Uprave ETF Airways d.o.o.

Darko Tomas/Cropix/Cropix ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/05/31/18476914.jpg [title] =>

Kristjan Stanicic, direktor Hrvatske turisticke zajdnice

Duje Klaric/Cropix ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/05/31/22253946.jpg [title] =>

Ivan Maslać, komercijalni direktro Zračne luke Dubrovnik

Vlaho Car/ ) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/05/31/21214174.jpg [title] =>

Ravnatelj Lučke uprave Dubrovnik Blaž Pezo

Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Prije tri godine, kad se svijetom proširila pandemija COVID-19, malo tko je i sanjao da će 2019. postati referentna godina; da ćemo se željeti vratiti na njene brojke i da u ovom trenutku značajno i k tome još globalno - zaostajemo. Još prošle, 2021. godine dubrovački gradonačelnik Mato Franković ustanovio je da je "turistička sezona iznimno zahtjevna i ne može se reći, uspješna". Iako se već ove sezone nadamo boljem, valja naglasiti da bi se, prema očekivanjima struke koju ćemo citirati niže u tekstu, svjetski zračni promet u najboljem slučaju mogao vratiti na brojke iz 2019. godine tek tamo krajem 2024.

Ovisni o zračnoj povezanosti

Te referentne 2019. godine jadransku Hrvatsku 73 posto turista posjećivalo je vlastitim vozilom. Ipak, solidnih 19 posto stizalo je avionom (još 6 posto autobusom), pa za sav naš obalni turizam nije svejedno što se događa u zračnom prijevozu. Začudo, avioturizam je u kontinentalnoj Hrvatskoj nosio čak 37 posto turističkih dolazaka. Geografski položaj Dubrovnika takav je da velika većina turista dolazi upravo avionom. Dubrovnik je jedini hrvatski grad koji se od Zagreba i Rijeke, kao referentnih kradova bliskih zapadnim turističkim tržištima nalazi na više od tri - tri i pol sata vožnje. Na sjeveru od Zagreba do Vukovara ili Iloka nema ni tri sata vožnje, do Splita su tri i pol sata pristojne vožnje, a do Dubrovnika skoro duplo toliko. Čak ni Pelješki most, koji će krajem srpnja, spojiti Konavle, Dubrovnik i Pelješac s ostatkom Hrvatske, neće vremenski skratiti putovanje iz Rijeke ili Zagreba. Sve i da se izgradi kilometar ili dva autoceste do Dubrovnika, ta ceste na bi vodila nikud. A 3230 metara duga pista u Čilipima povezuje ga s cijelim svijetom.

---

image

Zračna luka Dubrovnik

Bozo Radic/Cropix
---

Upravo zbog toga što je Dubrovnik jedini grad u Hrvatskoj toliko ovisan o zračnoj povezanosti, što je izrazita avio-destinacija, Dubrovački vjesnik i Slobodna Dalmacija u dubrovačkim Lazaretima 7. lipnja u 9.30 okupljaju najvažnije zrakoplovne i turističke stručnjake na konferenciji o ponovnom uzletu avio-turizma. O toj temi će razgovarati Kristjan Staničić, direktor HTZ-a, Ivan Maslać, komercijalni direktor Zračne luke Dubrovnik, Slaven Žabo, direktor komercijalnih poslova Croatia Airlinesa, Stjepan Bedić, direktor ETF Airwaysa i Blaž Pezo, ravnatelj Lučke uprave Dubrovnik.

Hoće li se vratiti stari rekordi?

Rekli smo već, pandemijska 2019. godina referentna je godina za zrakoplovstvo. Iako je u toj godini zabilježen najniži rast od izbijanja svjetske ekonomske krize 2008. godine, globalno je prevezeno 9,1 milijarda putnika i ostvaren rast od 3,5 posto. Najveći rast je pritom ostvaren u međunardonom zračnom prometu putnika (4,1 posto). Globalno najveći postotak prihoda ostvarile su europske zračne luke, kažu podaci Međunarodnog vijeća zračnih luka (Airport Council International - ACI). Europski aerodromi ostvarili su naime 34 posto svjetskih aerodromski prihoda, odnosno 3 posto više od onih u azijsko-pacifičkom prostoru ili 15 posto više od sjeverno-američkih aerodroma. Protivnike privatizacije strateških infrastrukturnih objekata kakvi su aerodromi vjerojatno će zanimati podatak da je 86 posto od 4.300 svjetski aerodroma i dalje u državnom vlasništvu. Percepciju će im možda pokvariti podatak da kroz preostalih 14 posto aerodroma koji su privatizirani (najčešće kroz koncesijske ugovore) prođe čak 40 posto celokupnog svjetskog prometa u zračnom prijevozu.

Iako je ACI u pozitivnom smislu korigirao svoja predviđanja o oporavku zračnog prometa, njihovi stručnjaci ne isključuju ni mogućnost da se zračni prijevoz zapravo nikad više ne vrati na stare rekorde. Čak ni njihova prognoza da će svijet krajem 2024. dosegnuti broj putnika iz 2019. godine ne izgleda tako dobro iz hrvatske perspektive jer ACI svoje globalne prognoze temelji na bržem rastu domaćeg, unutrašnjeg zračnog prijevoza. U ovoj, 2021. godini trebali bismo, po njihovim podacima, globalno doseći razinu iz 2015. godine.

Zanimljivo je pogledati i najnovije podatke Europske organizacije za kontrolu zračne plovidbe, Eurocontrol, koja svoje ovogodišnje podatke također uspoređuje s onima iz 2019. godine. Eurocontrol kaže da je zračni prijevoz putnika u Europi, u tjednu između 18. i 24. svibnja bio na razini 85 posto onog što je u istom tjednu zabilježeno 2019. godine. Porastao je u tom tjednu jedino cargo prijevoz, dok su jeftini prijevoznici, Low Cost Carrieri podbacili za 12, čarteri za 26, a linijski prijevoznici između 24 i 25 posto.

Opasni globalni utjecaji

Ako ovaj referentni tjedan promatramo po europskim zemljama, Slovenija bilježi 32 posto manji broj avio-putnika, Švedska 27, Austrija 20, Ujedinjeno Kraljevstvo 17, Belgija i Francuska po 15 posto manji promet nego u istom tjednu 2019. godine. Hrvatska i Cipar kao receptivne turističke zemlje imaju 14 posto manje prevezenih putnika, Italija 9, Turska 6 posto manje... Ako ćemo u tim brojkama tražiti nešto pozitivno, spomenimo da je u ovom razdoblju emisija stakleničkih plinova u Hrvatskoj pala za 21 posto. No, ne cvjeta cvijeće ni u Lufthanzino poduzeće koje je u ovom tjednu imalo 26 posto manje putnika, a u tom okviru kreću se i svi ostali europski prijevoznici osim Wizz Air grupe (+21 posto), Ryanaira (+13) i Turkish Airlinesa (+1 posto).

Avioturizam je nije samo pod utjecajem globalnih događaja kakav je svjetska ekonomska kriza ili kasnije pandemija. Eurocontrol ukazuje na to da je i ruska invazija na Ukrajinu utjecala na ove minuse u prijevozu avio-putnika. Dodajmo tome i podatak da je cijena avio goriva od 15. svibnja 2020 do 20. svibnja ove godine porasla sa 68 dolarskih centi po galonu, na 354 centa (a trenutno je u blagom padu).

Važnost avio turizma za Hrvatsku, a naročito za Dubrovnik, tim je veća što je kriza dublja. Hrvatska je ovisnija o prihodima od turizma u usporedbi sa svojim mediteranskim konkurentima. Tako su turistički prihodi u 2018. i 2019. godini iznosili čak 18,3 i 21 posto BDP-a, da bi se u 2020. i 2021. smanjili na 8,9 i 15,8 posto BDP-a zbog negativnih učinaka pandemije na turističku potražnju. Čak i tako smanjeni prihodi od turizma u dvjema pandemijskim godinama su i dalje bili, kada se izraze kao udjel u BDP-u, uvjerljivo najveći u Europskoj uniji. Koliko je to važno govori i podatak Ministarstva turizma koji kaže da je prosječna potrošnja hrvatskog gosta 98 eura po osobi (115 eura u kontinentalnoj Hrvatskoj, a 97 eura na Jadranu).

---

image

Slaven Žabo, direktora komercijalnih poslova Croatia Airlinesa

---

---

Slaven Žabo, direktor komercijalnih poslova Croatia Airlinesa: Letjet ćemo na 41 međunarodnoj liniji

U ovogodišnjem ljetnom redu letenja planirano je širenje mreže međunarodnih odredišta, obnavljanje dijela međunarodnih linija nakon epidemiološke krize te intenziviranje letova u međunarodnom i domaćem prometu.

Iz Zagreba su planirani redoviti međunarodni letovi u 15 europskih odredišta, a obnavljaju se sezonski letovi Zagreb – Barcelona. Dubrovnik ćemo tijekom sezone izravno povezivati sa šest europskih odredišta (Atena, Frankfurt, München, Pariz, Rim i Zürich). Zračnu luku Split povezivat ćemo s 18 europskih odredišta, a uvodi se 5 novih sezonskih linija: iz Amsterdama, Bukurešta, Dublina, Milana i Stockholma. Ponovno uvodimo i sezonske letove Rijeka - München, a novost je i uspostava cjelogodišnjih međunarodnih letova na liniji Osijek - München.

Tijekom sezone planirano je povezivanje Hrvatske s 21 međunarodnim odredištem, odnosno 22 europske zračne luke, a zrakoplovi Croatia Airlinesa pritom će letjeti na 41 međunarodnoj liniji. Planiramo obaviti više od 16.000 letova i ponuditi oko 1,766.000 sjedala, čime će nacionalni avioprijevoznik i ove godine pridonijeti kvaliteti hrvatskog turističkog proizvoda te unapređenju prometne infrastrukture Republike Hrvatske

Prvo tromjesečje 2022. godine obilježio je rast naleta za 113 posto, uz rast ukupno prevezenih putnika od 178 posto u odnosu na isto razdoblje 2021. godine. Ukupan broj prevezenih putnika iznosio je 200.721, pri čemu je broj putnika u domaćem redovitom prometu veći za 122 posto, dok je broj putnika u međunarodnom redovitom prometu veći za 214 posto u odnosu na prvi kvartal 2021. godine.

---

---

image

Kristjan Stanicic, direktor Hrvatske turisticke zajdnice

Duje Klaric/Cropix
---

---

Kristjan Staničić, direktor Hrvatske turističke zajednice: Bit ćemo povezani sa 131 inozemnim gradom

Znamo koliko je tijekom posljednje dvije godine obilježene COVID pandemijom došlo do usporavanja i pada zračnog prometa zbog čega su turistička putovanja u tom razdoblju uglavnom realizirana vlastitim prijevoznim sredstvima. Međutim, u ovoj je godini oporavak zračnog prometa uspješno nastavljen pa svjedočimo značajnom povećanju broja letova prema našoj zemlji. Tako će primjerice prema Hrvatskoj tijekom ljeta prometovati više od 460 aviolinija s više od 34 tisuće rotacija, čime smo se gotovo izjednačili s brojem letova i rotacija iz rekordne 2019. godine. Tijekom ljetne sezone naša će zemlja biti povezana sa 131 inozemnim gradom, dok će na relacijama između Hrvatske i inozemstva prometovati 66 različitih zrakoplovnih prijevoznika. Ovo je posebno ohrabrujuća i optimistična najava za naše južne dalmatinske destinacije, posebice Dubrovnik koji je prije svega avio destinacija u koju najviše gostiju dolazi s tržišta kao što su SAD, Velika Britanija, Njemačka, Francuska i dr."

---

---

image


Stjepan Bedić, predsjednik Uprave ETF Airways d.o.o.

Darko Tomas/Cropix/Cropix
---

---

Stjepan Bedić, predsjednik Uprave ETF Airways d.o.o.

Moje viđenje je da je zrakoplovstvo infrastruktura isto kao i cesta, a za turizam u Dubrovniku čak i važnije od ceste. Tim resursom je potrebno upravljati na pametan način.

Avion je samo alat da se dovede gosta, a na gostu se zarađuje na dodatnim ponudama.

Kod chartera, prednost je u tome što se sve može isplanirati. Čak 6 mjeseci unaprijed znamo tko su gosti koji dolaze, u koji hotel ili apartman idu, na koje izlete idu, plaćeni su depoziti, može se planirati biznis.

Može se upravljati turizmom. Kad sleti charter, 200 putnika staviš u 4 autobusa, a ako isti ti ljudi dolaze redovnim linijama, dolaze u gurpicama i zaguše se i prometnice prema aerodromu i aerodromski parking.

Charter avio kompanije rade s turističkim agencijama koje u inozemstvu već imaju svoje kanale prodaje, stalne mušterije, urede, brošure, web stranice. Ono što te turističke Agencije traže je da netko sa njima podijeli rizik, ako zakupe cijeli avion, a ne prodaju dovoljan broj aranžmana.

Dakle, umjesto da, kao što sad dajemo poticaje po putniku, mi trebamo subvencionirati prazna sjedišta, jer ako turistička agencija proda 100 aranžmana, oni imaju trošak aviona od 189 sjedala, i netko im treba pomoći sa 5 tisuća eura na tom letu, jer će nam doći 100 gostiju, koji će ostaviti 100 tisuća eura i više.

Ovo je pogotovo važno za pred sezonu i post sezonu, jer charteri stvaraju nova tržišta. Umirovljenicima je važan let bez presjedanja, a charter to nudi iz svakog sela koje ima aerodrome, za razliku od redovnih linija, koje lete samo na dva tri najveća aerodrome u državi i to samo u vrhu sezone.

Dakle, uz pametno upravljanje procesom turizma, možemo produljiti pred sezonu i post sezonu, sa gostima koji su unaprijed platili sve, dobri su potrošači i uz vrlo malu mogućnost otkazivanja ili promjena.

Kao što, uostalom, rade i druge države.

---

---

image

Ivan Maslać, komercijalni direktro Zračne luke Dubrovnik

Vlaho Car/
---

---

Ivan Maslać, komercijalni direktor Zračne luke Dubrovnik

Nakon 2. godine u kojima je pandemija uzrokovala gotovo zaustavljanje putničkog zračnog prijevoza na cijeloj planeti, na do sada nikad viđen način, trenutačno sa optimizmom svjedočimo jakoj želji ljudi za puzovanjima i socijalnom kontaktima.

Na svima nama u industriji turizma i zračnog prijevoza je omogućiti svim putnicima osjećaj slobode, a Zračna luka Dubrovnik sa osmjehom dočekuje svakog gosta.

Dobre najave ovogodišnje turističke sezone stigle su prvim ovosezonskim letom iz New Yorka. Do kraja rujna prometovat će nekoliko puta tjedno.Tijekom sezone najavljeno je 70-ak letova na liniji New York - Dubrovnik i očekuje se oko 15.200 ljudi u dolasku. Prvi letovi su gotovo potpuno popunjeni, a za kasnije je dobar booking i tu se očekuje dobra popunjenost.

Zračna luka Dubrovnik je povezana s 50-tak destinacija, a u špici sezone s gotovo 80 destinacija, a putnike prevoze 50-tak zrakoplovnih kompanija.

---

---

image

Ravnatelj Lučke uprave Dubrovnik Blaž Pezo

Cropix
---

---

Blaž Pezo, ravnatelj Lučke uprave Dubrovnik

Odlični rezultati mjeseca travnja i svibnja u odnosu na isto razdoblje prošle godine u luci Dubrovnik, dali su dodatan zamah turističkoj sezoni u Dubrovniku te su u prvih pet mjeseci 2022. ostvarena 82 dolaska i 62.746 putnika na kružnim putovanjima, temeljem kojih je po uspješnosti i posjećenosti destinacija Dubrovnik pozicionirana u sam vrh kruzing turizma na Mediteranu.

Do kraja 2022. godine u Dubrovniku se očekuje 343 ticanja brodova na kružnim putovanjima, sa 490.000 putnika, što je u potpunosti usklađeno s planovima održivog razvoja turizma u destinaciji. Maksimalni broj putnika s brodova na kružnim putovanjima u Dubrovniku tijekom cijele 2022. godine iznosi 4.000 putnika istovremeno, odnosno u prosjeku dva broda na vezu.

Za turističku destinaciju u cjelini iznimnu važnost predstavlja razvoj Dubrovnika kao home port destinacije. Nakon dvogodišnje stanke uzrokovane pandemijom COVID-19, u ovoj sezoni očekujemo 26 ticanja mv Marella Explorer 2 četvrtkom i određeno povećanje broja putnika u odnosu na predpandemijsko razdoblje s obzirom da se radi o brodu 30% većeg kapaciteta. Bilježimo uzlazni trend turnarounda u prometu mini kruzera i luksuznih mega jahti. Naime, uz kompaniju Marella Cruises, najavljeno je 45 ticanja manjih brodova koji su i ranije koristili luku Dubrovnik kao home port poput La Belle de l'Adriatique, Sea Cloud, Sea Dream I, Sea Dream II, Pan Orama, zatim Le Ponant i Golden Horizon, kao i posjeti novogradnji Emerald Azzurra i Viking Mars u home port aranžmanu.

Izgradnja cruise terminala od posebnog je značaja za Grad Dubrovnik, budući da se upravo na navedenom projektu bazira budućnost kruzing turizma. Njegovom realizacijom Dubrovnik će zauzeti važ7uno mjesto na karti svjetskih home port destinacija, a značajno će se povećati i mogućnost razvoja različitih gospodarskih grana.

---

 

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Tonci Plazibat/Cropix Dv/ Dv/ Dv/ Bozo Radic/Cropix Bozo Radic/Cropix Darko Tomas/Cropix/Cropix Duje Klaric/Cropix Vlaho Car/ Cropix

Konferencija o ponovnom uzletu avio turizma

Tonci Plazibat/Cropix

Zračna luka Dubrovnik.
 

Dv/

Konferencija ponovni uzlet avio turizma

Dv/

Konferencija ponovni uzlet avio turizma

Dv/

Konferencija ponovni uzlet avio turizma

Bozo Radic/Cropix

Zračna luka Dubrovnik

Bozo Radic/Cropix

Zračna luka Dubrovnik


Slaven Žabo, direktora komercijalnih poslova Croatia Airlinesa

Darko Tomas/Cropix/Cropix


Stjepan Bedić, predsjednik Uprave ETF Airways d.o.o.

Duje Klaric/Cropix

Kristjan Stanicic, direktor Hrvatske turisticke zajdnice

Vlaho Car/

Ivan Maslać, komercijalni direktro Zračne luke Dubrovnik

Cropix

Ravnatelj Lučke uprave Dubrovnik Blaž Pezo

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/dubrovnik/zupanija/dubrovnik/konferencija-o-novom-uzletu-avioturizma-u-hrvatskoj-zracni-promet-je-kljuc-turistickog-razvoja-dubrovnika-1197871 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=fcc87d839342573a889462b8c252157bf86d15dc [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Konferencija+o+novom+uzletu+avioturizma+u+Hrvatskoj%3A+Zra%C4%8Dni+promet+je+klju%C4%8D+turisti%C4%8Dkog+razvoja+Dubrovnika%21&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdubrovnik%2Fzupanija%2Fdubrovnik%2Fkonferencija-o-novom-uzletu-avioturizma-u-hrvatskoj-zracni-promet-je-kljuc-turistickog-razvoja-dubrovnika-1197871 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdubrovnik%2Fzupanija%2Fdubrovnik%2Fkonferencija-o-novom-uzletu-avioturizma-u-hrvatskoj-zracni-promet-je-kljuc-turistickog-razvoja-dubrovnika-1197871 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Na panelu će se okupiti renomirani stručnjaci iz turizma i prometa, te čelnici hrvatskih tvrtki s tog područja [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => U utorak u Lazaretima u organizaciji Dubrovačkog vjesnika i Slobodne Dalmacije [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 10 [name] => City [value] => 463 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 3 [alias] => City ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => DUBROVNIK (463) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
DubrovnikU utorak u Lazaretima u organizaciji Dubrovačkog vjesnika i Slobodne Dalmacije

Konferencija o novom uzletu avioturizma u Hrvatskoj: Zračni promet je ključ turističkog razvoja Dubrovnika!

Piše Jadran Kapor
3. lipnja 2022. - 10:32

Prije tri godine, kad se svijetom proširila pandemija COVID-19, malo tko je i sanjao da će 2019. postati referentna godina; da ćemo se željeti vratiti na njene brojke i da u ovom trenutku značajno i k tome još globalno - zaostajemo. Još prošle, 2021. godine dubrovački gradonačelnik Mato Franković ustanovio je da je "turistička sezona iznimno zahtjevna i ne može se reći, uspješna". Iako se već ove sezone nadamo boljem, valja naglasiti da bi se, prema očekivanjima struke koju ćemo citirati niže u tekstu, svjetski zračni promet u najboljem slučaju mogao vratiti na brojke iz 2019. godine tek tamo krajem 2024.

Ovisni o zračnoj povezanosti

Te referentne 2019. godine jadransku Hrvatsku 73 posto turista posjećivalo je vlastitim vozilom. Ipak, solidnih 19 posto stizalo je avionom (još 6 posto autobusom), pa za sav naš obalni turizam nije svejedno što se događa u zračnom prijevozu. Začudo, avioturizam je u kontinentalnoj Hrvatskoj nosio čak 37 posto turističkih dolazaka. Geografski položaj Dubrovnika takav je da velika većina turista dolazi upravo avionom. Dubrovnik je jedini hrvatski grad koji se od Zagreba i Rijeke, kao referentnih kradova bliskih zapadnim turističkim tržištima nalazi na više od tri - tri i pol sata vožnje. Na sjeveru od Zagreba do Vukovara ili Iloka nema ni tri sata vožnje, do Splita su tri i pol sata pristojne vožnje, a do Dubrovnika skoro duplo toliko. Čak ni Pelješki most, koji će krajem srpnja, spojiti Konavle, Dubrovnik i Pelješac s ostatkom Hrvatske, neće vremenski skratiti putovanje iz Rijeke ili Zagreba. Sve i da se izgradi kilometar ili dva autoceste do Dubrovnika, ta ceste na bi vodila nikud. A 3230 metara duga pista u Čilipima povezuje ga s cijelim svijetom.

image

Zračna luka Dubrovnik

Bozo Radic/Cropix

Upravo zbog toga što je Dubrovnik jedini grad u Hrvatskoj toliko ovisan o zračnoj povezanosti, što je izrazita avio-destinacija, Dubrovački vjesnik i Slobodna Dalmacija u dubrovačkim Lazaretima 7. lipnja u 9.30 okupljaju najvažnije zrakoplovne i turističke stručnjake na konferenciji o ponovnom uzletu avio-turizma. O toj temi će razgovarati Kristjan Staničić, direktor HTZ-a, Ivan Maslać, komercijalni direktor Zračne luke Dubrovnik, Slaven Žabo, direktor komercijalnih poslova Croatia Airlinesa, Stjepan Bedić, direktor ETF Airwaysa i Blaž Pezo, ravnatelj Lučke uprave Dubrovnik.

Hoće li se vratiti stari rekordi?

Rekli smo već, pandemijska 2019. godina referentna je godina za zrakoplovstvo. Iako je u toj godini zabilježen najniži rast od izbijanja svjetske ekonomske krize 2008. godine, globalno je prevezeno 9,1 milijarda putnika i ostvaren rast od 3,5 posto. Najveći rast je pritom ostvaren u međunardonom zračnom prometu putnika (4,1 posto). Globalno najveći postotak prihoda ostvarile su europske zračne luke, kažu podaci Međunarodnog vijeća zračnih luka (Airport Council International - ACI). Europski aerodromi ostvarili su naime 34 posto svjetskih aerodromski prihoda, odnosno 3 posto više od onih u azijsko-pacifičkom prostoru ili 15 posto više od sjeverno-američkih aerodroma. Protivnike privatizacije strateških infrastrukturnih objekata kakvi su aerodromi vjerojatno će zanimati podatak da je 86 posto od 4.300 svjetski aerodroma i dalje u državnom vlasništvu. Percepciju će im možda pokvariti podatak da kroz preostalih 14 posto aerodroma koji su privatizirani (najčešće kroz koncesijske ugovore) prođe čak 40 posto celokupnog svjetskog prometa u zračnom prijevozu.

Iako je ACI u pozitivnom smislu korigirao svoja predviđanja o oporavku zračnog prometa, njihovi stručnjaci ne isključuju ni mogućnost da se zračni prijevoz zapravo nikad više ne vrati na stare rekorde. Čak ni njihova prognoza da će svijet krajem 2024. dosegnuti broj putnika iz 2019. godine ne izgleda tako dobro iz hrvatske perspektive jer ACI svoje globalne prognoze temelji na bržem rastu domaćeg, unutrašnjeg zračnog prijevoza. U ovoj, 2021. godini trebali bismo, po njihovim podacima, globalno doseći razinu iz 2015. godine.

Zanimljivo je pogledati i najnovije podatke Europske organizacije za kontrolu zračne plovidbe, Eurocontrol, koja svoje ovogodišnje podatke također uspoređuje s onima iz 2019. godine. Eurocontrol kaže da je zračni prijevoz putnika u Europi, u tjednu između 18. i 24. svibnja bio na razini 85 posto onog što je u istom tjednu zabilježeno 2019. godine. Porastao je u tom tjednu jedino cargo prijevoz, dok su jeftini prijevoznici, Low Cost Carrieri podbacili za 12, čarteri za 26, a linijski prijevoznici između 24 i 25 posto.

Opasni globalni utjecaji

Ako ovaj referentni tjedan promatramo po europskim zemljama, Slovenija bilježi 32 posto manji broj avio-putnika, Švedska 27, Austrija 20, Ujedinjeno Kraljevstvo 17, Belgija i Francuska po 15 posto manji promet nego u istom tjednu 2019. godine. Hrvatska i Cipar kao receptivne turističke zemlje imaju 14 posto manje prevezenih putnika, Italija 9, Turska 6 posto manje... Ako ćemo u tim brojkama tražiti nešto pozitivno, spomenimo da je u ovom razdoblju emisija stakleničkih plinova u Hrvatskoj pala za 21 posto. No, ne cvjeta cvijeće ni u Lufthanzino poduzeće koje je u ovom tjednu imalo 26 posto manje putnika, a u tom okviru kreću se i svi ostali europski prijevoznici osim Wizz Air grupe (+21 posto), Ryanaira (+13) i Turkish Airlinesa (+1 posto).

Avioturizam je nije samo pod utjecajem globalnih događaja kakav je svjetska ekonomska kriza ili kasnije pandemija. Eurocontrol ukazuje na to da je i ruska invazija na Ukrajinu utjecala na ove minuse u prijevozu avio-putnika. Dodajmo tome i podatak da je cijena avio goriva od 15. svibnja 2020 do 20. svibnja ove godine porasla sa 68 dolarskih centi po galonu, na 354 centa (a trenutno je u blagom padu).

Važnost avio turizma za Hrvatsku, a naročito za Dubrovnik, tim je veća što je kriza dublja. Hrvatska je ovisnija o prihodima od turizma u usporedbi sa svojim mediteranskim konkurentima. Tako su turistički prihodi u 2018. i 2019. godini iznosili čak 18,3 i 21 posto BDP-a, da bi se u 2020. i 2021. smanjili na 8,9 i 15,8 posto BDP-a zbog negativnih učinaka pandemije na turističku potražnju. Čak i tako smanjeni prihodi od turizma u dvjema pandemijskim godinama su i dalje bili, kada se izraze kao udjel u BDP-u, uvjerljivo najveći u Europskoj uniji. Koliko je to važno govori i podatak Ministarstva turizma koji kaže da je prosječna potrošnja hrvatskog gosta 98 eura po osobi (115 eura u kontinentalnoj Hrvatskoj, a 97 eura na Jadranu).

image

Slaven Žabo, direktora komercijalnih poslova Croatia Airlinesa

Slaven Žabo, direktor komercijalnih poslova Croatia Airlinesa: Letjet ćemo na 41 međunarodnoj liniji

U ovogodišnjem ljetnom redu letenja planirano je širenje mreže međunarodnih odredišta, obnavljanje dijela međunarodnih linija nakon epidemiološke krize te intenziviranje letova u međunarodnom i domaćem prometu.

Iz Zagreba su planirani redoviti međunarodni letovi u 15 europskih odredišta, a obnavljaju se sezonski letovi Zagreb – Barcelona. Dubrovnik ćemo tijekom sezone izravno povezivati sa šest europskih odredišta (Atena, Frankfurt, München, Pariz, Rim i Zürich). Zračnu luku Split povezivat ćemo s 18 europskih odredišta, a uvodi se 5 novih sezonskih linija: iz Amsterdama, Bukurešta, Dublina, Milana i Stockholma. Ponovno uvodimo i sezonske letove Rijeka - München, a novost je i uspostava cjelogodišnjih međunarodnih letova na liniji Osijek - München.

Tijekom sezone planirano je povezivanje Hrvatske s 21 međunarodnim odredištem, odnosno 22 europske zračne luke, a zrakoplovi Croatia Airlinesa pritom će letjeti na 41 međunarodnoj liniji. Planiramo obaviti više od 16.000 letova i ponuditi oko 1,766.000 sjedala, čime će nacionalni avioprijevoznik i ove godine pridonijeti kvaliteti hrvatskog turističkog proizvoda te unapređenju prometne infrastrukture Republike Hrvatske

Prvo tromjesečje 2022. godine obilježio je rast naleta za 113 posto, uz rast ukupno prevezenih putnika od 178 posto u odnosu na isto razdoblje 2021. godine. Ukupan broj prevezenih putnika iznosio je 200.721, pri čemu je broj putnika u domaćem redovitom prometu veći za 122 posto, dok je broj putnika u međunarodnom redovitom prometu veći za 214 posto u odnosu na prvi kvartal 2021. godine.

image

Kristjan Stanicic, direktor Hrvatske turisticke zajdnice

Duje Klaric/Cropix

Kristjan Staničić, direktor Hrvatske turističke zajednice: Bit ćemo povezani sa 131 inozemnim gradom

Znamo koliko je tijekom posljednje dvije godine obilježene COVID pandemijom došlo do usporavanja i pada zračnog prometa zbog čega su turistička putovanja u tom razdoblju uglavnom realizirana vlastitim prijevoznim sredstvima. Međutim, u ovoj je godini oporavak zračnog prometa uspješno nastavljen pa svjedočimo značajnom povećanju broja letova prema našoj zemlji. Tako će primjerice prema Hrvatskoj tijekom ljeta prometovati više od 460 aviolinija s više od 34 tisuće rotacija, čime smo se gotovo izjednačili s brojem letova i rotacija iz rekordne 2019. godine. Tijekom ljetne sezone naša će zemlja biti povezana sa 131 inozemnim gradom, dok će na relacijama između Hrvatske i inozemstva prometovati 66 različitih zrakoplovnih prijevoznika. Ovo je posebno ohrabrujuća i optimistična najava za naše južne dalmatinske destinacije, posebice Dubrovnik koji je prije svega avio destinacija u koju najviše gostiju dolazi s tržišta kao što su SAD, Velika Britanija, Njemačka, Francuska i dr."

image


Stjepan Bedić, predsjednik Uprave ETF Airways d.o.o.

Darko Tomas/Cropix/Cropix

Stjepan Bedić, predsjednik Uprave ETF Airways d.o.o.

Moje viđenje je da je zrakoplovstvo infrastruktura isto kao i cesta, a za turizam u Dubrovniku čak i važnije od ceste. Tim resursom je potrebno upravljati na pametan način.

Avion je samo alat da se dovede gosta, a na gostu se zarađuje na dodatnim ponudama.

Kod chartera, prednost je u tome što se sve može isplanirati. Čak 6 mjeseci unaprijed znamo tko su gosti koji dolaze, u koji hotel ili apartman idu, na koje izlete idu, plaćeni su depoziti, može se planirati biznis.

Može se upravljati turizmom. Kad sleti charter, 200 putnika staviš u 4 autobusa, a ako isti ti ljudi dolaze redovnim linijama, dolaze u gurpicama i zaguše se i prometnice prema aerodromu i aerodromski parking.

Charter avio kompanije rade s turističkim agencijama koje u inozemstvu već imaju svoje kanale prodaje, stalne mušterije, urede, brošure, web stranice. Ono što te turističke Agencije traže je da netko sa njima podijeli rizik, ako zakupe cijeli avion, a ne prodaju dovoljan broj aranžmana.

Dakle, umjesto da, kao što sad dajemo poticaje po putniku, mi trebamo subvencionirati prazna sjedišta, jer ako turistička agencija proda 100 aranžmana, oni imaju trošak aviona od 189 sjedala, i netko im treba pomoći sa 5 tisuća eura na tom letu, jer će nam doći 100 gostiju, koji će ostaviti 100 tisuća eura i više.

Ovo je pogotovo važno za pred sezonu i post sezonu, jer charteri stvaraju nova tržišta. Umirovljenicima je važan let bez presjedanja, a charter to nudi iz svakog sela koje ima aerodrome, za razliku od redovnih linija, koje lete samo na dva tri najveća aerodrome u državi i to samo u vrhu sezone.

Dakle, uz pametno upravljanje procesom turizma, možemo produljiti pred sezonu i post sezonu, sa gostima koji su unaprijed platili sve, dobri su potrošači i uz vrlo malu mogućnost otkazivanja ili promjena.

Kao što, uostalom, rade i druge države.

image

Ivan Maslać, komercijalni direktro Zračne luke Dubrovnik

Vlaho Car/

Ivan Maslać, komercijalni direktor Zračne luke Dubrovnik

Nakon 2. godine u kojima je pandemija uzrokovala gotovo zaustavljanje putničkog zračnog prijevoza na cijeloj planeti, na do sada nikad viđen način, trenutačno sa optimizmom svjedočimo jakoj želji ljudi za puzovanjima i socijalnom kontaktima.

Na svima nama u industriji turizma i zračnog prijevoza je omogućiti svim putnicima osjećaj slobode, a Zračna luka Dubrovnik sa osmjehom dočekuje svakog gosta.

Dobre najave ovogodišnje turističke sezone stigle su prvim ovosezonskim letom iz New Yorka. Do kraja rujna prometovat će nekoliko puta tjedno.Tijekom sezone najavljeno je 70-ak letova na liniji New York - Dubrovnik i očekuje se oko 15.200 ljudi u dolasku. Prvi letovi su gotovo potpuno popunjeni, a za kasnije je dobar booking i tu se očekuje dobra popunjenost.

Zračna luka Dubrovnik je povezana s 50-tak destinacija, a u špici sezone s gotovo 80 destinacija, a putnike prevoze 50-tak zrakoplovnih kompanija.

image

Ravnatelj Lučke uprave Dubrovnik Blaž Pezo

Cropix

Blaž Pezo, ravnatelj Lučke uprave Dubrovnik

Odlični rezultati mjeseca travnja i svibnja u odnosu na isto razdoblje prošle godine u luci Dubrovnik, dali su dodatan zamah turističkoj sezoni u Dubrovniku te su u prvih pet mjeseci 2022. ostvarena 82 dolaska i 62.746 putnika na kružnim putovanjima, temeljem kojih je po uspješnosti i posjećenosti destinacija Dubrovnik pozicionirana u sam vrh kruzing turizma na Mediteranu.

Do kraja 2022. godine u Dubrovniku se očekuje 343 ticanja brodova na kružnim putovanjima, sa 490.000 putnika, što je u potpunosti usklađeno s planovima održivog razvoja turizma u destinaciji. Maksimalni broj putnika s brodova na kružnim putovanjima u Dubrovniku tijekom cijele 2022. godine iznosi 4.000 putnika istovremeno, odnosno u prosjeku dva broda na vezu.

Za turističku destinaciju u cjelini iznimnu važnost predstavlja razvoj Dubrovnika kao home port destinacije. Nakon dvogodišnje stanke uzrokovane pandemijom COVID-19, u ovoj sezoni očekujemo 26 ticanja mv Marella Explorer 2 četvrtkom i određeno povećanje broja putnika u odnosu na predpandemijsko razdoblje s obzirom da se radi o brodu 30% većeg kapaciteta. Bilježimo uzlazni trend turnarounda u prometu mini kruzera i luksuznih mega jahti. Naime, uz kompaniju Marella Cruises, najavljeno je 45 ticanja manjih brodova koji su i ranije koristili luku Dubrovnik kao home port poput La Belle de l'Adriatique, Sea Cloud, Sea Dream I, Sea Dream II, Pan Orama, zatim Le Ponant i Golden Horizon, kao i posjeti novogradnji Emerald Azzurra i Viking Mars u home port aranžmanu.

Izgradnja cruise terminala od posebnog je značaja za Grad Dubrovnik, budući da se upravo na navedenom projektu bazira budućnost kruzing turizma. Njegovom realizacijom Dubrovnik će zauzeti važ7uno mjesto na karti svjetskih home port destinacija, a značajno će se povećati i mogućnost razvoja različitih gospodarskih grana.

 

16. svibanj 2024 20:20