StoryEditorOCM
DubrovnikU SJENI OMIKRONA

Kako će vjernici pratiti ređenje novog dubrovačkog biskupa, mons. Roka Glasnovića i hoće li biti ograničenja tijekom Feste sv. Vlaha? Evo što kažu iz Dubrovačke biskupije

Piše Kristina Filičić
14. siječnja 2022. - 07:32

Predstoje nam dvije, za Dubrovnik velike svečanosti, ređenje novog dubrovačkog biskupa mons. Roka Glasnovića i 1050. Festa sv. Vlaha. S obzirom na epidemiološku situaciju i ovi će se događaji, sigurno je, odvijati u uvjetima drugačijim od uobičajenih.

U Dubrovačkoj biskupiji još uvijek ne mogu sa sigurnošću dati konačne informacije o organizaciji crkvenih događaja u skladu s epidemiološkim mjerama koje su od ponedjeljka dodatno postrožene.

image
.
Bozo Radic/Cropix

- U ovom trenutku, oko svih detalja, u komunikaciji smo s Gradom i Stožerom. Biskupsko ređenje će se svakako prenositi putem medija, pa svi koji žele mogu na taj način pratiti – kažu u Biskupiji pa podsjećaju kako će euharistijsko slavlje s obredom ređenja i uvođenja u službu imenovanog dubrovačkog biskupa započeti u subotu 22. siječnja u 10.30 sati u katedrali Gospe Velike.

Zareditelj će biti mons. Petar Palić, mostarsko-duvanjski biskup i trebinjsko-mrkanjski apostolski upravitelj, u zajedništvu s mons. Matom Uzinićem, riječkim nadbiskupom koadjutorom i mons. Tomislavom Rogićem, šibenskim biskupom.

image
mons Roko Glasnović, novi dubrovački biskup

O organizaciji Kandelore i 1050. parčeve Feste, u aktualnim pandemijskim uvjetima pitali smo Grad Dubrovnik:

- Održan je sastanak s predstavnicima Biskupije i usuglašen je okvir po kojem će se održavati ovogodišnja Festa sv. Vlaha. Naš prijedlog prema županijskom stožeru ići će uglavnom u smjeru onoga kako je Festa bila organizirana i prošle godine. Uvjet za sudjelovanje u organiziranim dijelovima Feste bit će predočenja COVID potvrda uz nošenje maski i na otvorenom i u zatvorenom prostoru. Dakle, Festa će se održati i ove godine, uz posebne epidemiološke mjere.

image
.
Bozo Radic/Cropix

Večera od Kandelore neće se održati, već će, kažu u Gradu, naći 'drugi primjeren način kako odati priznanje svim onim dobitnicima nagrade koji budu izabrani na sjednici Gradskog vijeća'.

- Svečana sjednica Gradskog vijeća i dodjela nagrada uz Dan Grada trebale bi se održati tradicionalno u Kazalištu Marina Držića, ali i ove godine uz posebne epidemiološke mjere, dakle ulaz uz COVID potvrde i nošenje maski – poručuju iz Grada i dodaju kako će, kao i prošle godine, biti osiguran prijenos uživo svih događanja putem televizije i internetskih platformi.

image
.
Bozo Radic/Cropix
Obred ređenja

- Sam obred ređenja počinje nakon navještenog evanđelja u misi. Jedan svećenik u ime mjesne Crkve traži biskupsko ređenje, a glavni zareditelj pita za apostolski nalog. Nakon toga se pročita papinska bula kojom se imenuje novi biskup i bula se pokaže narodu. Slijedi uži dio obreda ređenja koji se odvija kroz pitanja biskupa zareditelja i odgovore imenovanog biskupa. Zatim se pjevaju Litanije svih svetih. Za to vrijeme ređenik je prostrt na podu crkve ispred oltara, a ostali kleče. Slijedi polaganje ruku na glavu ređenika. Recitira se posvetna molitva, a taj obred označava silazak Duha Svetoga koji je prisutan u znaku evanđelistara. Ređenika se zatim maže krizmenim uljem po glavi, predaje mu se evanđelje, biskupski prsten, mitra, pastirski štap, sve to uz propisane molitvene obrasce, i dovodi ga se do katedre gdje on preuzima prvo mjesto među koncelebrantima. Nastavlja se misa s prinosom darova. Nakon mise novozaređeni biskup ide kroz crkvu dijeleći narodu blagoslov – opisuju iz Biskupije tijek obreda biskupskog ređenja pa dodaju kako će po završetku uslijediti zahvalni govor novozaređenog dubrovačkog biskupa.

03. svibanj 2024 09:03