StoryEditorOCM
DubrovnikSvijest o okolišu

Još u 13. stoljeću Dubrovčani su imali ekološki kodeks, a septičke jame uređivao je Statut

Piše PSD.
29. lipnja 2023. - 07:31
Nakon radova preostalo je samo vratiti stari sjaj kamenom pločniku Straduna Fotoarhiv Vodovod DubrovnikFotoarhiv Vodovod Dubrovnik/

Aktualni radovi koje je Vodovod Dubrovnik poduzeo na čišćenju naslaga u povijesnim odvodnim kanalima kod Luže i parka u Pilama ponovno su nas podsjetili kako je naš grad među prvimau Europi sustavno razmišljao o zbrinjavanju otpadnih voda, promovirajući ekološki kodeks već pred kraj 13. stoljeća.

Spomenik kulturne baštine

Odluke o popločavanju ulica, određivanju njihova nagiba za odvodnju oborinskih voda, kao i odredbe za gradnju i održavanje septičkih jama i odvodnih kanala sa svrhom suzbijanja zaraznih bolesti koje su se javljale kao posljedica nehigijenskih uvjeta pokazuju kako su Dubrovčani bili itekako svjesni potrebe očuvanja vlastitog grada čistim, napominju iz današnjeg Vodovoda. Ističu kako se još u slavnom Dubrovačkom statutu iz 1272. te u njegovim dopunama iz 14. i 15. stoljeća nalaze specifikacije za izgradnju septičkih jama i kanala za odvod nečistoća.

Sustav dubrovačke kanalizacije izgrađen je u vrijeme Dubrovačke Republike. Potječe iz 14. i 15. stoljeća i jedan od najstarijih na Starom kontinentu, a zbog načina gradnje i primjenjenih tehničkih rješenja spada u najznačajnije spomenike kulturne baštine grada Dubrovnika. Koliko je kvalitetno i planski izgrađen najbolje pokazuje činjenica da je i današnji sustav odvodnje u povijesnoj jezgri velikim dijelom naslonjen na ovaj sustav.

Uoči špice turističke sezone, Vodovod Dubrovnik izvijestio je kako su dovršili čišćenje dijela povijesnog kanala odvodnje na području Luže te kod parka u Pilama. Tijekom radova koji se odvijaju u sklopu EU projekta Aglomeracija Dubrovnik uklonjeno je više od 120 kubika otpadnog materijala, a očišćeni kanal obnovljen je te su postavljene keramičke kinete kako bi se poboljšao protok otpadnih voda.

image

Lukša Matušić, direktor Vodovoda Dubrovnik: Samo s područja Luže izvađeno je više od 60 kubika raznog otpadnog materijala Božo Radić/cropix

Bozo Radic/cropix/

- Iznimno je bitno da smo uspješno očistili oba kraka odvodnog kanala ispod Straduna – i ispod Luže i u Pilama, jer je to bio preduvjet za daljnje čišćenje ovog iznimnog sustava. Činjenica da se i danas njime koristimo najbolje govori o umješnosti starih Dubrovčana i kvaliteti njihovog rada. Nažalost, stoljeća su učinila svoje, posebice moderno vrijeme, i sada je naša misija osigurati da se ovaj sustav očisti i vrati u potpuno funkcionalno stanje. Dovršetak ovih radova prvi je korak na tom putu” – izjavio je ovom prigodom predsjednik Uprave Vodovod Dubrovnik Lukša Matušić.

Očišćeno 90 metara povijesnog kanala

U sklopu ovih radova izvedeni su svi prethodno potrebni istražni radovi, a potom i čišćenje tih dijelova kanala vodenim mlaznicama koje su razvodnjavale nakupljeni materijal, a potom je isti prikupljen putem hidrauličnih usisnih cijevi. Nakon što je ovaj dio radova završen, nastavak čišćenja povijesnog kanala očekuje se krajem turističke sezone.

“Moram posebno zahvaliti izvođačima radova koji su posao odradili na iznimno visokoj razini, jer riječ je o izuzetno zahtjevnom i opasnom poslu. Posebice se to vidjelo na primjeru radova u Luži gdje su radnici morali raditi s maskama unutar kanala, u koji se pomoću ventilatora morao konstantno dovoditi svježi, a odvoditi ustajali zrak. Dovoljno je reći da je na području Luže u više navrata izvađeno preko 60 kubika raznog otpadnog materijala – od masnoće do nakupljene zemlje, kamenja, maramica” – rekao je Matušić te dodao da je gotovo ista količina materijala izvađena i s područja parka u Pilama.

image

Problematiku odvodnje regulirao je i Statut iz 1272. Cropix

Cropix/

Ukupno je očišćeno oko 90 metara povijesnog kanala, od čega nešto više od 30 metara na području Luže, a ostatak na području parka u Pilama. Vrijednost do sada izvedenih radova je oko 175 tisuća eura. Uz čišćenje ovih dijelova kanala na području Luže obavljena je i zamjena stare cijevi od stakloplastike te je sada povećan presjek tamošnjeg kanala, a sve u cilju još boljeg funkcioniranja sustava, kako u sadašnjosti tako i u budućnosti. (dv/ gb)

29. travanj 2024 05:33