StoryEditorOCM
DubrovnikSimbol ranog proljeća

Jeste li primijetili ovu skromnu ljepoticu? Voli maslinike, a neki je uspoređuju s gušterom...

Piše Gabrijela Bijelić
30. ožujka 2024. - 08:14

Nije tako ugledna kao rođakinje koje se ovih proljetnih dana slažu u bukete i krase aranžmane na blagdanskim trpezama, neki slabije upućeni čak je zamijene za samoniklu orhideju kakvih samo na području doline Neretve raste 30 vrsta, no ova je ipak posebna.

image

Iris tuberosa cvjeta u proljeće od Konavala do Neretve

Privatni arhiv

Perunikovke koje imaju blijedo žute latice ukrašene tamnim šarama na vrhovima najčešće se od ožujka do kraja travnja mogu naći na livadama od Konavala do Dubrovačkog primorja. Neki ih beru paralelno sa šparogama i kukama, a samo rijetki znaju da je riječ o popularnoj biljci jadranskog priobalja koja katkad zaluta i u kamenjaru. Za Dubrovački je ovu ranoproljetnu cvjetnicu lako detektirao prof. dr. sc. Nenad Jasprica s Instituta za more i priobalje Sveučilišta u Dubrovniku:

- Riječ je o gomoljastoj peruniki. To je sredozemna je vrsta, koja je na hrvatskoj obali i otocima rasprostranjena od Zadra na sjeveru do Konavala na jugu. U Hrvatskoj raste na njivama, suhim travnjacima, a naročito je česta u maslinicima koji se obrađuju na tradicionalni način – objasnio nam je dubrovački znanstvenik tajnu Iris tuberose, trajnice koju ponegdje nazivaju i perunikom, odnosno irisom zmijske glave, a razlog je oblik njezinih cvjetova koje žućkastozelenom bojom podsjećaju na boju guštera. Ima nešto simbolike i u gornjim laticama koje se pri krajevima račvaju poput zmijskih jezika.

image

Iris tuberosa cvjeta u proljeće od Konavala do Neretve

Privatni arhiv

Ljubitelji šetnji u prirodi primijetili su kako domaća Iris tuberosa često raste u ‘grozdovima‘ koji s protokom vremena postaju snažniji i gušći. I nisu samo samonikli, kaže nam dubrovačka cvjećarka hobistica:

- Gomolje možete u ranu jesen posaditi na udaljenosti desetak centimetara jedne od drugih, po mogućnosti u skupinama. Posađene ‘papate‘ dobro natopite i pustite ih onda da prezime. U prvoj godini ne očekujte cvjetove, bit će samo lišća, a jača cvatnja očekuje se od druge godine. Kad završe sa cvjetanjem, tuberose ne treba čerupati. Lišće i cvjetove ostavite da se prirodno sasuše. Na taj način lukovica može prikupiti dovoljno energije za dobar izgled sljedeće godine – objasnila je cvjećarka i dodala kako iris tuberosa najbolje uspijeva na sunčanim do srednje sjenovitim mjestima, u vrtovima i kontejnerima, a traži dobro drenirano tlo.

30. travanj 2024 23:23