StoryEditorOCM
DubrovnikDUBROVAČKI CRNI DIJAMANT

Istraživačko-izložbeni projekt uz 70. rođendan TUP-a: Sutra na licu mjesta možete doznati sve što vas je zanimalo o gruškoj tvornici

Piše DV
19. studenog 2023. - 08:34

U prostorima TUP-a (pogon Kontakti) u sklopu otvorenja 10. Dana kreativnih i kulturnih industrija sutra, 20. studenog u 18 sati predstavljanje je istraživačko-izložbenog projekta ‘70 godina TUP-a‘. Posjetitelji će potom moći razgledati izložbe ‘Crni stup društva‘ i ‘Dubrovački crni dijamant‘ u organizaciji TUP dd i Muzeja crvene povijesti na više lokacija u kompleksu TUP-a i u galeriji Muzeja crvene povijesti.

image

TUP 1960-tih

Muzej crvene povijesti

- Prošlo je sedamdeset godina otkada je prostor Tvornice ugljeno-grafitnih i elektro-kontaktnih proizvoda – TUP prvi put otvorila svoja vrata stanovnicima i radnicima Dubrovnika. Te daleke 1953. otvoreno je jedinstveno poglavlje u industrijskoj povijesti grada u kome je tvornica postala važan segment života i neizostavan dio društvenog sjećanja. Sedamdeseti rođendan prilika je da se valorizira socijalni kapital prostora i memorije u kome su rad i proizvodnja bili osnovne premise, kao i da se ocrta budući smjer transformacije tvorničkog kompleksa u mjesto sukreacije, kreativnih ideja te ekoloških i održivih koncepata. Nekada prljava industrija u kojoj je grafit bio pokretač razvoja, kroz mehanizam ideje From Carbon to Creativ Footprint, prolazi svojevrsnu purfikaciju u kojoj se stvaraju nove vrijednosti i novi sustav značenja - navode organizatori i dodaju:

image
Muzej crvene povijesti

- Imajući u vidu upravo tu prekretnicu TUP d.d. i Muzej crvene povijesti pokrenut je istraživačko-izložbeni projekt „70 godina TUP-a“ koji kroz dvije različite perspektive – povijesnu i antropološku donosi različite narative i evocira duh samog mjesta. Brojna prikupljena građa, fotografije, dokumentacija, usmena kazivanja, video i umjetničke instalacije organizirani su u dvije cjeline - izložbe, koje kuriraju povjesničar Ivan Lujo i kulturni antropolog i viši kustos Ivica Kipre, dok su za grafičko i likovno oblikovanje postava zaslužni Pero Mrnarević i Kristina Mirošević. U izložbenim prostorima također će se moć vidjeti i instalacije i video radovi koji se bavi promišljanjem TUP-a suvremene umjetnice Marijane Pende. Rezultati projekta kroz zasebne postavke biti će predstavljeni u galeriji Muzeja crvene povijesti te u prostorijama TUP-a. Projekt je podržalo Ministarstvo kulture i Grad Dubrovnik - ističe se u pozivnici Muzeja crvene povijesti i TUP d.d.

 

 

 

 

 

07. svibanj 2024 18:13