StoryEditorOCM
DubrovnikIz Grada Dubrovnika odgovorili Mioviću

Investitoru smo kod izdavanja posebnih uvjeta uređenja prostora naglasili da blizu budućeg parkirališta ne postoji sustav oborinske odvodnje

Piše G. B.
13. rujna 2024. - 15:59

Iz Grada Dubrovnika reagirali su na medijske istupe investitora i vlasnika parkinga na Ilijinoj glavici Vedrana Miovića i društva SMJEŠTAJ I TO d.o.o.:

- Upravni odjel za komunalne djelatnosti, promet i mjesnu samoupravu Grada Dubrovnika dana 27. veljače 2023. izdao je posebne uvjete uređenja prostora iz područja oborinske odvodnje za zahvat u prostoru infrastrukturne namjene prometnog sustava, u naravi parkirališta u Ulici Ivana Matiješevića, s naglaskom kako na predmetnoj lokaciji u neposrednoj blizini ne postoji izgrađen sustav oborinske odvodnje. Među navedenim uvjetima, između ostalog, navodi se da „upuštanje oborinske vode u upojne bunare treba izvesti na način da se ne ugroze okolna zemljišta, objekti i prometne površine“ - ističu iz gradske uprave.

Dodaju kako je investitor dužan hidrološkim i hidrauličkim proračunom dokazati kapacitet upojnosti upojnih bunara kako uslijed neodgovarajućeg kapaciteta ne bi došlo do štetnih djelovanja po predmetne objekte, okolna zemljišta i objekte. Posebnim uvjetima se također nalaže da je za osiguranje dostatne upojnosti podloge potrebno izraditi zacijevljene upojne bušotine za dubinsku infiltraciju voda iz infiltracijskih polja (upojnih bunara) u propusne geološke slojeve. Ovo podrazumijeva izradu bušotina promjera min. 110 mm do dubine na kojoj se ne zatekne propusan sloj - ističe se u objašnjenju i napominje kako su posebni uvjeti izdani investitoru od strane Grada Dubrovnika formirani uzevši u obzir činjenicu da na predmetnoj lokaciji u neposrednoj blizini ne postoji izgrađen sustav oborinske odvodnje:

- Da je sve izvedeno kako je propisano, zasigurno ne bi došlo do plavljenja okolnih površina - poručuju iz Grada Dubrovnika.

 

13. rujan 2024 15:59