StoryEditorOCM
DubrovnikOBILJEŽEN DAN OBITELJI I BRAKA

FOTO Obitelji u povorci do crkve svetog Ignacija

Piše DV
12. veljače 2017. - 12:27

Proslava XXII. međunarodnog Dana obitelji i Dana braka u Dubrovačkoj biskupiji upriličena je sinoć susretom obitelji u dvorani sv. Ivana Pavla II. nakon kojeg su se sudionici u procesiji uputili do crkve sv. Ignacija gdje su sudjelovali na euharistijskom slavlju koje je predvodio dubrovački biskup mons. Mate Uzinić.
 
 
Na početku programa u dvorani okupljene je pozdravila mr. Vikica Vujica, predstojnica Ureda za pastora braka i obitelji Dubrovačke biskupije, podsjetivši kako je ove godine u Dubrovačkoj biskupiji poseban naglasak na skrbi za starije i nemoćne osobe.

 
U prigodnoj katehezi mons. Toma Lučić, rektor crkve sv. Vlaha, istaknuo je kako svaka obitelj ima tri stupa, oca, majku i djecu, te da uzori ocu trebaju biti Otac nebeski i sv. Josip, a majci Blažena Djevica Marija. Dodao je i kako djeca trebaju biti cvijet zajednice i obitelj.
 
Supružnici Maja i Igor Borić u svojem svjedočanstvu podijeli su s okupljenima svoje poteškoće i radosti koje su ih pratile kroz život, brak ali i odgoj njihove šestoro djece. Svim obiteljima kao najbolju odgojnu metodu preporučili su molitvu.

 
Katolička molitvena zajednica „Effatha“ sudjelovala je u Danu s prigodnim glazbenim programom. Okupljeni vjernici mogli su pogledati kratki film o ovogodišnjoj Obiteljskoj školi koji je napravio don Jerko Ban. Za vrijeme programa u dvorani bilo je organizirano čuvanje manje djece. Nakon filma izmoljena je zlatna krunica Presvetom Srcu Isusovu nakon čega su se obitelji uputile u povorci ulicom Od Puča prema crkvi sv. Ignacija gdje je biskup Uzinić predvodio svečano koncelebrirano misno slavlje.

- Nema li ovog poštovanja i uzajamnih odnosa koji se na pravi način mogu uspostaviti samo ako su uspostavljeni na onom temeljnom odnosu s Bogom, ništa onda ne može biti kako treba. Život je kompliciran, ne možemo ući u svaku situaciju, niti možemo svaku životnu okolnost gledati na isti način, ali onaj temeljni odnos - koji će nas, jer smo povezani s Bogom, poticati na stvaranje odnosa u služenju jednih drugima, a ne u prebacivanju krivnje sa sebe na druge - je ono što mora biti u svakoj situaciji, poručio je biskup dubrovačkim obiteljima.
 
Umjesto molitve vjernika mons. Uzinić je predložio da se svi bračni parovi uzmu za desnu ruku i u sebi obnove svoje bračne zavjete.
 
Nakon mise uslijedila je procesija sa svijećama i s kipom Gospe Lurdske na Boškovićevoj poljani ispred crkve, a Gospin kip nosili su pomorci. Isusovac pater Pero Mijić-Barišić zahvalio je biskupu što je predvodio slavlje ali i svim vjernicima koji su došli i dupke ispunili crkvu. Liturgijsko pjevanje predvodio je zbor "Marija".

 

15. lipanj 2024 13:05