StoryEditorOCM
DubrovnikPOTHODNIK U OTUŽNOM STANJU

FOTO Koridor srama na ulazu u Grad

Piše GB
13. ožujka 2017. - 23:02

Prljavština, ostaci nakon vikendaških pijanki, polomljeno staklo na nadstrešnici, dizalo izvan uporabe, manjkava rasvjeta na pristupnim skalinima. Takva je današnja slika prvog i zasad jedinog dubrovačkog pješačkog hodnika koji od otvorenja prije četiri godine još nije osigurao uporabnu dozvolu.

Pothodnikom dugim 80 metara svakodnevno na putu do škole i natrag prolaze učenici Osnovne škole Marina Držića i brojni stanovnici koji gravitiraju području Ilijine glavice. Pješaci kažu kako stropne neonke često otkazuju jer je pothodnik odozgo već nagrizla vlaga. Tijekom kiša viškovi vode se slijevaju niz skaline u unutrašnjost objekta koji je gradska uparava Andra Vlahušića svojedobno predstavljala kao dio cjelovitog rješenja buduće šetnice sa sunčanim satom i vodopadima na istočnim prilazima Gradu koji su danas izvan uporabe.

Nitko od građana nije siguran rade li uopće nadzorne kamere u pothodniku, iako su oznake o postojanju video-nadzora istaknute na prilazima. Dizala su već godinama pod ključem, a u međuvremenu se odustalo i od ideje o otvaranju kafića u proširenju pothodnika gdje se trenutačno nalazi kip dubrovačkog sveca zaštitnika autora Josipa Ivanovića i grafiti koje su 2014. oslikali učenici Obrtničke škole predvođeni profesoricom Ivanom Jovanović Trostmann.

Pothodnik namijen sigurnosti pješaka pušten je u promet bez osigurane uporabne dozvole, uz svojedobno službeno objašnjenje Grada Dubrovnika da je prepreka u nesređenim imovinsko-pravnim odnosima na dijelu parcele. Iz Ministarstva graditeljstva su tada podsjetilii da se uporabna dozvola novoizgrađenom objektu izdaje u roku od osam dana od obavljenog tehničkog prijema koji se pak organizira u roku od 30 do 50 dana po predaji zahtjeva.

- Postupak je u završnoj fazi – glas najnoviji odgovor Grada Dubrovnika na naš upit kad će se konačno riješiti problem nedostajuće uporabne dozvole za pothodnik iznad kojeg u špici sezone dnevno prođe između 30 i 40 tisuća vozila.
 

27. travanj 2024 21:10