StoryEditorOCM
Dubrovnikprvi od šest

Dubrovnik ojačao flotu: Brodica za hitne intervencije pristala u Gružu, ni nevrijeme je neće spriječiti u spašavanju života

Piše DV
31. ožujka 2023. - 09:51

Prva od šest brzih brodica hitne pomorske medicinske službe za hitnu pomoć na otocima i priobalju, te sudjelovanje u traganju i spašavanju u pomorskim nesrećama stigla je u Gruž.

Brodicu je u ponedjeljak, 27. ožujka u šibenskom brodogradilištu ‘‘Iskra‘‘, u ime Ministarstva zdravstva preuzeo ministar Vili Beroš.

image

Brodica Hitne pomorske medicinske službe

Božo Radić/cropix

Radi se o 15-metarskoj brodici koja može razviti maksimalnu brzinu od 39,5 čvorova u roku pet minuta od paljenja pogonskih agregata. Brodograditelji tvrde da su brodice brze i nepotopive – kada se prevrnu, ponovno se usprave, a da u kabinu ne uđe ni kap mora. Zbog tehničkih i maritivnih sposobnosti koristit će se za spašavanje na moru, a moći će ploviti i po nevremenu.

- To osigurava zbrinjavanje pacijenata unutar zlatnog sata, povećavajući šanse preživljavanja od 30 do 50 posto, izjavio je ministar zdravstva.

Projekt izgradnje i opremanja šest brodica specijalne namjene sufinanciran je bespovratnim sredstvima Europske Unije kroz Operativni program konkurentnost i kohezija. Ukupna vrijednost projekta iznosi 10,1 milijuna eura, a njime se osigurava pružanje hitne medicinske skrbi stanovnicima i posjetiteljima otoka i priobalja kao i ujednačava dostupnost hitne zdravstvene skrbi na cjelokupnom teritoriju Republike Hrvatske.

image

Brodica Hitne pomorske medicinske službe

Božo Radić/cropix

Do kraja godine slijedi isporuka preostalih pet brodica:

- Zbog specifičnih okolnosti, ovaj prvi brod biti će primopredan u Dubrovniku, naša je misija poboljšanje pružanja zdravstvene zaštite i na moru i na našim otocima - kazao je ministar Beroš.

Medicinske timove, dodaje Beroš, osigurati će županijski zavodi za hitnu medicinu u priobalnim županijama, posadu Lučka kapetanija, a u okviru Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, biti će osigurani vezovi i održavanje brodica.

-Namjena ovih brodica je višestruka, od sudjelovanja u hitnoj pomorskoj medicinskoj službi pa do traganja i spašavanja u pomorskim nesrećama. Opskrbljena je svim elementima koji u ovom trenutku takvoj brodici trebaju i mislim da će nam u Hrvatskoj polučiti ono što je potrebno, a to je dodatna doza sigurnosti i to ne samo za naše građane, već i za turiste. Turistička smo zemlja i jasno je da moramo razmišljati i o tom sigurnosnom aspektu - naveo je Beroš.

 

 

 

 

 

 

02. svibanj 2024 08:37