StoryEditorOCM
DubrovnikJAVNOZDRAVSTVENA AKCIJA |

DUBROVKINJE OBILJEŽILE ‘DAN CRVENIH HALJINA‘ Jasna poruka Julijane Antić Brautović, Srđane Šimunović, Jelke Tepšić, Lidije Crnčević i Ane Hrnić

Piše Dv
5. veljače 2021. - 15:40

Javnozdravstvena akcija "Dan crvenih haljina", koja podržava međunarodnu aktivnost prepoznavanja i sprečavanja moždanog udara u žena, tradicionalno se održava prvi petak u veljači u Europi i SAD-u, a po treći put održat će se i u Hrvatskoj.

Ovu akciju podržale su i žene iz javnog života Grada Dubrovnika zamjenica gradonačelnika Jelka Tepšić, ravnateljica Dubrovačkih muzeja Julijana Antić Brautović, direktorica Turističke zajednice Ana Hrnić, glumica KMD-a Srđana Šimunović i novinarka i urednica Lidija Crnčević. Odjevene u crveno, skrenule su pažnju na ovu nedovoljno prepoznatu bolest od koje je samo u 2019. godini u Hrvatskoj umrlo 2.989 žena.

image
Grad Dubrovnik


- Željele smo skrenuti pozornost dubrovačke javnosti na šokantne brojke smrtnosti od ove teške bolesti. Zbog životnih navika i obaveza žene nažalost često na zadnje mjesto stavljaju sebe i svoje zdravlje. Naša poruka je da je potrebno brinuti se o sebi, živjeti zdravo i kretati se što je više moguće. Zato dame, nastojte voditi računa o sebi, a vašoj obitelji poručujemo da vodi brigu o vama – izjavila je ovom prilikom zamjenica gradonačelnika Jelka Tepšić.

Kampanja ima za cilj potaknuti žene da se brinu o svom zdravlju, prvenstveno zdravlju srca i krvnih žila, jer je većinu tih bolesti moguće spriječiti zdravim životnim navikama, a isto tako želi potaknuti stručnjake u zdravstvu na posebnu pozornost za srčani i moždani udar kod žena, zbog njihovih razlika u odnosu na muškarce.

Danas više od 50 zemalja provodi nacionalne kampanju "Go Red for Women" #nosicrveno, podižući svijest i osiguravajući sredstva za borbu protiv srčanih bolesti i moždanog udara, kroz organizacije stručnih skupova, edukacijskih promotivnih kampanja, modnih revija, zdravstvenih pregleda, sportskih događaja.

06. svibanj 2024 14:45