StoryEditorOCM
DubrovnikPRIJENOS MISE I PROCESIJE

Vrhbosanski nadbiskup mons. Tomo Vukšić čestitao Dubrovčanima Festu: ‘Sveti Vlaho bio je postojan svjedok Kristov. Molimo ga da se posvuda poštuje čovjekovo dostojanstvo i osigura sloboda izbora i javnog ispovijedanja vjere‘

Piše dv
3. veljače 2023. - 10:05

Pred crkvom sv. Vlaha jučer je otvorena 1051. Festa nebeskog zaštitnika Dubrovnika. Danas, na svetkovinu sv. Vlaha, zaštitnika Dubrovnika i Dubrovačke biskupije, pontifikalno euharistijsko slavlje koje počinje u 10 sati ispred dubrovačke katedrale, predvodit će vrhbosanski nadbiskup i metropolit mons. Tomo Vukšić. 

- Okupili smo se na blagdan svetoga Vlaha, zaštitnika grada Dubrovnika i cijele Dubrovačke biskupije, da svemogućemu i milosrdnom Bogu, po ovom Božjem miljeniku, zagovorniku zdravlja ljudskih tijela i uzoru njihovih duša, svojim hodočašćem i Euharistijskim slavljem preporučimo Grad i ovaj dio Crkve Kristove, koji se diče njegovom zaštitom. Molimo za sve vjernike ove biskupije, za njihovu sadašnjost i njihovu budućnost, za sve njihove potrebe, nade i želje, za zdravlje njihovih tijela i čistoću njihovih duša i savjesti. Molimo jednako, i s istim nakanama, također za svakoga drugoga čovjeka, kao i za sve koji im u velikom broju dohode u pohode da ovdje dušu nahrane kulturom, da oko obraduju ljepotom i tijelo da odmore - kazao je vrhbosanki nadbiskup i metropolit.

image

Festanjuli na Festi

Božo Radić/Cropix

- Pokušajmo ponizno razmišljati, na koji način je primjer svetoga Vlaha u ovo vrijeme poučan glede naše želje: Nasljedovati primjer Božjega svjedoka te postojano ispovijedati kršćansku vjeru i u pogiblima uvijek osjećati njegovu zaštitu. Divan je, dakle, bio blaženi Vlaho u svjedočenju za Krista i u služenju braći i sestrama koje mu je Crkva povjerila. Uzoran je bio u služenju i trpljenju. Primjeran je bio u brizi za druge i za nasljedovati je njegova ustrajna vjernost Kristu. Sličan je bio Kristu u vršenju volje Božje sve do smrti, smrti na bodljama češlja od željeza. Muke koje je podnio i služba koju je obnašao za njega su bile mjesto, prigoda i način očitovanja postojanosti Kristova svjedoka. ustvrdio je mons. Vukšić.

- Sveti Vlaho je bio postojan svjedok Kristov. Nasilno mu je oduzet život samo zato što je bio vjeran volji Božjoj i svojoj savjesti. Stoga, dok mu se utječemo i dok molimo da, po zagovoru kršćanskih mučenika, prestane svaki progon i da se posvuda poštuje čovjekovo dostojanstvo, da se osigura sloboda izbora vjere i njezina javnog ispovijedanja, ne smijemo zaboraviti nikoga od ljudi koji, dok mu ovdje u slobodi slavimo, bilo gdje u svijetu, trpe zbog svojih uvjerenja ili vjere koju ispovijedaju. Oni su svi naša braća i sestre i za njih molimo - rekao je propovjednik.

image

Festa sv. Vlaha, dubrovačkog nebeskog zaštitnika

Božo Radić/Cropix

Naveo je kako je samo lani diljem svijeta zbog vjere progonjeno čak 360 milijuna kršćana, odnosno svaki je sedmi kršćanin bio izložen nekom obliku fizičkoga progona ili diskriminacije zbog vjere, a  brojni su bili ubijeni. Stoga je na današnji dan mons. Vukšić pzazvao prestanak svih progona i stradanja braće i sestraa po vjeri.

Nakon mise slijedi svečana procesija ulicama Grada s moćima sv. Vlaha i drugih svetaca i relikvijom Isusove pelenice koja se nosi pod baldahinom. 

Izravni prijenos svete mise i procesije pogledajte OVDJE.

 

 

28. travanj 2024 23:37