StoryEditorOCM
DubrovnikIzdano više od 100 tisuća dozvola

Dubrovačkim poslodavcima najpoželjniji su radnici iz okruženja, ali postoji ograničenje koje svima kvari račune: ‘Zakon o strancima je izričit, ali postoji jedna kvaka...‘

Piše Lorita Vierda
11. srpnja 2023. - 07:33

Svako jutro mjesecima smo gledali dugačke redove ispred policijske uprave na Ilijinoj glavici. Čekaju se radne dozvole. Sezona se već debelo zahuktala, a neki poslodavci i njihovi radnici još nisu riješili papirologiju. A radnika ni za lijeka. Kako ih nema ni u jednom segmentu, tako ih je malo i u policiji. MUP nije predvidio ono što je svima odavno jasno - nema radnika nigdje, sezona je tu, a netko je mora iznijeti, no prije toga, netko će morati riješiti i sve te zahtjeve za radne dozvole, jer radnici iz okruženja, iz regije, za MUP su radnici iz trećih zemalja. Ista su im pravila kao radniku s Filipina ili iz Nepala.

image

Nedostatak radne snage u turizmu

Tonci Plazibat/Cropix

Već na proljeće pisali smo o tome što su sve spremni dubrovački poslodavci dati za radnika koji će ostati i odraditi sezonu, i na vrijeme su se uputili tražiti ih po bijelom svijetu. Ali najprije su se vratili na regiju - najbliže je, svi razumiju jezik, nije im nepoznat rad na obali i svi sretni. Samo što to i nije baš tako. 

Djelatnici dubrovačke PU rješavaju zahtjeve kako i koliko mogu, a na naše pitanje zašto to za ispomoć ne preuzmu i druge policijske uprave u Hrvatskoj kako bi sve teklo brže, od MUP-a nismo dobili odgovor. Sjećate se za vrijeme korone, kako vas je primjerice, preuzimala Porezna uprava tamo negdje u Čakovcu, Požegi, Osijeku... Slično je bilo i sa sudskim postupcima, a što se tiče poslova MUP-a, to se neće dogoditi.

-Člankom 90. Zakona o strancima propisano je da zahtjev za izdavanje dozvole za boravak i rad može podnijeti državljanin treće zemlje sukladno članku 58. ovoga Zakona ili poslodavac u policijskoj upravi odnosno policijskoj postaji prema mjestu namjeravanog boravka ili rada državljanina treće zemlje ili sjedištu poslodavca. O zahtjevu za izdavanje dozvole za boravak i rad rješenjem odlučuje Ministarstvo putem policijske uprave odnosno policijske postaje prema mjestu boravišta odnosno namjeravanog boravka državljanina treće zemlje.

image

Fali kadra i u građevini

Ivo Ravlic/

Nadležna policijska uprava odnosno policijska postaja dužna je donijeti odluku u roku od 15 dana od dana dostave urednog zahtjeva. S time, da s obzirom na broj zaprimljenih zahtjeva u pojedinim policijskim upravama odnosno policijskim postajama, kao i potrebe utvrđivanja svih činjenica i okolnosti navedeni rok u pojedinim slučajevima može biti i dulji. Ministarstvo unutarnjih poslova čini sve kako bi pratilo i uredno reagiralo na zahtjeve, a tome u prilog govori i činjenica da je od početka 2023. godine do 30. lipnja izdano 91.599 dozvola za boravak i rad. „ - kažu iz dubrovačke PU.

I sad dolazimo do onog dijela radnih dozvola na koje su nam se žalili upravo poslodavci. Radnici koji nisu hrvatski državljani, kod poslodavaca su prvi na listi kad je riječ o zapošljavanju stranaca – radna snaga iz okruženja. BiH, Srbija, Crna Gora, Makedonija – bazen je to u kojeg posežu dubrovačkZi ali i poslodavci s cijele jadranske obale, što zbog blizine, što zbog lakog sporazumijevanja. I ti radnici, koji su na neki način okarakterizirani kao ‘naši‘ imaju ista pravila kao i svi ostali stranci odakle god dolazili, pa nakon posla koji odrade, ne smiju raditi kod nijednog drugog poslodavca. Gdje su podnijeli dozvolu, tu će raditi i kraj priče. A radnika svima fali, pa se i poslodavci žale, jer bi rado primili nekoga tko je negdje drugdje odradio prvu smjenu, a ni radnici se ne bi bunili protiv dodatne zarade. Zato su i došli raditi u Hrvatsku. Iz PU dubrovačko-neretvanske kažu pak da, prema Zakonu o strancima, njima to izrijekom nije zabranjeno, ali...

- Rad državljana trećih zemalja propisan je Zakonom o strancima koji izrijekom ne zabranjuje rad kod više poslodavaca. Da bi radio u Republici Hrvatskoj državljanin trećih zemalja mora imati dozvolu za boravak i rad ili potvrdu o prijavi rada izdane od nadležnog tijela, a raditi može samo na onim poslovima za koje mu je izdana dozvola za boravak i rad ili potvrda o prijavi rada i samo kod onog poslodavca za kojeg mu je izdana dozvola za boravak i rad ili potvrda o prijavi rada.”

image
Božo Radić/Cropix

Što god pričala statistika o broju turista za koju je ionako malo prerano, Dubrovnik je krcat, a ako učinite đir (i ne samo u zidinama) vidjet ćete da neki restorani, kafići, lokali, rade samo jednu smjenu, obično onu poslijepodnevnu jer - nemaju radnika. U butigama svih vrsta djelatnici su rastegnuti često i debelo preko radnog vremena, u građevini je sve puno stranih radnika, no zbog prirode posla te su se dozvole rješavale prije nego je krenula navala za sezonu. Blizu smo sto tisuća izdanih radnih dozvola, a procijenjeno je kako će se ove godine izdati između 160 i 180 tisuća radnih dozvola za strance. Samo za usporedbu lani je ta brojka iznosila oko 120 tisuća.

Od kuhara do poštara

Prema podacima MUP-a, prošle je godine izdano 124.121 radna dozvola, godinu prije toga 81.995 dozvola. Samo u prva četiri mjeseca ove godine bilo je 54.592 izdanih dozvola za rad. Do 30. lipnja izdano je 91.599 dozvola za boravak i rad. Gledajući da je većina dozvola bila za nova zapošljavanja, lako bi se moglo dogoditi da se do kraja godine, dosegne rekord broja strane radne snage u zemlji.

Prema podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, najtraženiji su radnici u ugostiteljstvu, na građevini, ali i na dostavi. Prosječne im se neto plaće kreću od 700 eura za dostavljače, 800 za konobare, 750 eura za radnike visokogradnje - koji su najtraženije zanimanje u ovoj godini. Iako još uvijek većina radnika dolazi iz zemalja u okruženju, raste broj stranih radnika iz Nepala, koji su na trećem mjestu po broju izdanih dozvola, a sve je više i radnika iz Indije, s Filipina, iz Bangladeša i Turske.

29. travanj 2024 05:39