StoryEditorOCM
DubrovnikKLIKNI TU, SLUŠAJ UNIDU

Dubrovački studentski radio slavi 15. rođendan: Mnogi izvrsni novinari počeli su kod nas! Puno je generacija ‘radioaktivnih‘ studenata prošlo kroz naš program! Pravili smo greške, ali od njih i učili

Piše Ahmet Kalajdžić
20. prosinca 2022. - 14:41

U zgradi Sveučilišnog kampusa prigodnim druženjem obilježen je 15. rođendan UNIDU-a - studentskog radija Sveučilišta u Dubrovniku. Emitiranje je prvo išlo posredstvom interneta, da bi se na užem gradskom području nastavilo u eteru, na frekvenciji 97,5 MHz. Kroz studio radio postaje osnovane već davne 2007. godine prošlo je i odradilo praksu više od 150 studenata medija, a prisjećajući se tih početaka, glavni urednik UNIDU radija, Alen Roki, istaknuo je:

image

Studentski UNIDU radio obilježava 15 godina rada

Ahmet Kalajdžić/

- Sjećam se samog početka studentskih dana, prijamnog ispita kad mi je profesor Kedžo rekao kako će tu biti radio i da ćemo mi kao studenti stvarati, da ćemo mi to lako... I evo nas danas: puno je generacija prošlo kroz program, brojne emisije i odlučili smo pozvati one koji su ovdje počeli a nastavili negdje u nacionalnim medijima. Pravili smo greške i na njima učili, upoznavali eter i puno se družili. Dok je studenata i mladih, ovo je projekt koji ima budućnost - rekao je Roki, da bi pročelnik Odjela za komunikologiju Mato Brautović čestitajući studentima rođendan njihova medija, naglasio:

image

Studenti medija i članovi redakcije: Vlaho Ban, Paola Lozić, Gabrijela Šutalo, Toni Jurić, Ivana Hladilo, Alen Roki, Sara Gorinjac, Ivan Batarelo, Katarina Mirić i Bruno Hladilo

Ahmet Kalajdžić/

- Mnogi su izvrsni novinari svoje početke imali na ovom radiju i sretni smo što slavimo godišnjicu. Vjerujem da ćemo nakon tinejdžerskih, doći i do zrelih godina, a jedna od najvažnijih studentskih referenci jest sudjelovanje u radu ovog radija bez kojeg nema ni studijskih programa Odjela za komunikologiju. Kad promislite tko su sve naši alumniji i gdje sve rade: to su bili studenti koji su mimo svojih temeljnih obveza radili emisije, priloge, volontirali na UNIDU radiju koji nam je vrlo važan jer studentima omogućava prva iskustva u medijskom svijetu, bez obzira čime će se kasnije baviti. Kad smo svojevremeno radili reviziju studentskih programa i kad smo pitali naše alumnije jesu li našli posao u struci, shvatili smo da su to uglavnom oni koji su bili najuspješniji i bili povezani s ovim radijom - rekao je pročelnik Brautović dodavši kako su konačno dobili fizičku lokaciju za UNIDU TV čiji se studio već oprema, nakon čega je obljetnicu studentima čestitala i prorektorica za studije i studente Sanja Žaja Vrbica podsjetivši da je taj radio pokrenut da bi se obogatila nastava.

image

Studentski UNIDU radio obilježava 15 godina rada

Ahmet Kalajdžić/

Veselo druženje je bilo prilika i da se okupe brojni bivši studenti, među kojima i snimatelj Ante Tolja koji je bio prva generacija na UNIDU radiju:

- Roki mi je rekao da se pokreće radio koji je kao medij bio moja prva ljubav. Taj medij me prati cijeli život i uvijek sam, još kao dijete, volio slušati Radio Libertas, Radio Matura i emisije koje su me privukle. Nisam za TV, a radio koji se otvorio prosinca 2007. je najbliži mom izričaju. U toj su generaciji bili Žarko Dragojević, Ivana Brailo Drnas, Nikša Miletić, Vicko Dragojević, Toni Rodin, Nila Miličić Vukosavić... Frančeska Vlašić je došla kasnije, a svi su prošli barem sezonu na našem radiju, svi koji su danas u medijima. Uvijek je bilo pogreški koje još pamtimo, ali smo učili i kalili se, a to su nam najljepše uspomene.

Jedan od mlađih je Splićanin Toni Jurić koji je donio odluku da ipak studira u Dubrovniku, a ne u Zagrebu.

- Možda je razlog smiješan, ali sam dijete s mora te su vrijeme i klima, ali i mediteranski način života kakav ima i Dubrovnik bili odlučujući. Oduvijek sam htio biti novinar ili političar, ali sam skužio da je bolje biti novinar i tako rješavati neke društvene probleme. Sveučilište u Dubrovniku je nudilo sve što treba te sam se odlučio ići 200 kilometara južnije umjesto 300 kilometara sjevernije. Sad sam apsolvent novinarstva i zadnju godinu koristim da motiviram mlađe kolege da se aktiviraju te iskoriste sve mogućnosti Odjela za komunikologiju - rekao nam je Jurić koji uskoro, u sklopu Erasmus-programa, odlazi u Lisabon gdje će, kako kaže, "zaokružiti svoju studentsku priču".

image

Dio redakcije na okupu

Ahmet Kalajdžić/

Gabrijela Šutalo je studentica četvrte godine iz Čapljine, točnije iz Svitave:

- Ovdje sam išla u srednju školu i dopale su mi se mogućnosti koje pruža studentima. Nikad nisam zažalila što sam izabrala Dubrovnik, a ne na primjer Zagreb. A blizu je i kuća pa mogu ‘skoknut‘ kad god hoću - veselo priča studentica, dok Stonjanka Ivana Hladilo s pete godine fakulteta kaže da je prvo studirala računarstvo:

- Kolege su došle tražiti tehničare i zainteresirao me radio. Odlučila sam doći i upoznati ekipu, vidjeti što se tu događa. Došla sam i svidjelo mi se, postala sam dio redakcije i zaželjela se baviti novinarstvom te sam promijenila studij. Na prvom je mjestu radio, to je ljubav koja je postala ‘zaraza‘, ali imam iskustva i s TV-om jer smo radili radijsko-televizijsku emisiju.

01. lipanj 2024 19:45