StoryEditorOCM
DubrovnikPAPA U DUBROVNIKU (2003. -2023.)

Dr. Ljiljana Betica Radić, voditeljica Povjerenstva za zdravstvene usluge o dočeku Ivana Pavla II.: ‘Prošla sam Domovinski rat i pandemiju, ali ovo mi je bila najodgovornija zadaća u karijeri‘

Piše GB
4. lipnja 2023. - 20:53

Sudjelovanje u organizaciji osiguranja dolaska Svetog Oca Ivana Pavla II bila je moja najodgovornija zadaća u karijeri, ali ujedno profesionalna i ljudska privilegija koju s ponosom nosim i pamtit ću cijeli svoj život.

Teško je takav događaj usporediti s bilo kojim drugim zahtjevnim poslovima koje sam obavljala od Domovinskog rata do COVID pandemije.

image

Marija Radonić, Darko Katić, Andro Vlahušić, Ljiljana Betica Radić, Lina Kulušić

Privatni Arhiv/

Bila sam svjesna opsega i složenosti poslova za ovakav masovni događaj visokog rizika. Poznato je da Papa pripada kategoriji najčuvanijih osoba, a tijekom putovanja Pape, njegova sigurnost ali i sigurnost svih prisutnih je neupitni prioritet. Pripreme su počele mjesecima ranije prije samog dolaska Svetog Oca i sve aktivnosti zahtijevale su koordinaciju i suradnju između crkvenih vlasti, lokalnih vlasti i sigurnosnih službi.

Prilično se dobro siječam priprema i znam da smo učinili sve kako bi se Papa osjećao sigurnim u našem gradu. Na sigurnost i zdravlje pazio je veliki broj medicinskog i sigurnosnog osoblja. Izdali smo letak za hodočasnike sa zdravstvenim uputama kao i informacijama o organiziraciji zdravstvene skrbi za vrijeme boravka u Dubrovniku, kao i na glavnim prometnicama gdje su uz Opću bolnicu Dubrovnik dežurale sve zdravstvene ustanove tijekom 24 sata (terenske ambulante: Ston, Slano, Orašac, Mokošica, Mlini, Cavtat, Zračna luka Čilipi, Gruda; Hitna medicinska pomoć na Medarevu, ambulante obiteljske medicine u gradu: Gruž, Lapad u DOC-u, Batala, Dom zdravlja, Ploče; pedijatrijske ambulante: Lapad u DOC-u, Ploče). Na mjestima dolaska i iskrcavanja autobusa, kao i na većim parkiralištima, određena su stajališta vozila hitne pomoći. Na samom prostoru za euharistijsko slavlje na području akvatorija Luke Gruž, veličine 3 ha, o zdravlju je brinulo 200 djelatnika Hrvatskog crvenog križa, medicinskih sestara i dežurnih liječničkih ekipa, koje su bile opremljene potrebnim sanitetskim materijalom i sklopivim nosilima.

image

Medicinsko osoblje ispred hotela Petka

Privatni Arhiv/

Prema planu Središnjeg koordinacijskog organizacijskog odbora, a radi lakše organizacije i funkcionalnosti, prostor je bio podijeljen u polja, sa koridorima za eventualnu hitnu situaciju, evakuaciju, zdravstvene i druge intervencije te prostorima za sanitarne čvorove i postajama hitne pomoći. U svakom označenom polju na terenu bili su prepoznatljivi djelatnici Crvenog križa s medicinskom sestrom ili časnom sestrom kojima se moglo obratiti u slučaju da nekome pozli. Na samom terenu Luke Gruž nalazile su se 3 ambulante hitne pomoći uz postojeću Ambulantu Gruž, ambulanta u Solskoj bazi i Hotel Petki, vidno obilježene i opremljene za sve hitne intervencije. Teren su također osiguravala vozila hitne pomoći s liječničkim ekipama te gliser za evakuaciju s mora. Bio je osiguran Reanimobil sa stručnim kadrom i opremom, a u Gospinom polju helikopter za sanitetski prijevoz.

Na ulazu u povijesnu jezgru grada (Pile, Ploče), u staroj bolnici na Boninovu i u samoj povijesnoj jezgri nalazila su se vozila hitne pomoći. Zdravstvene ekipe i aktivisti Crvenog križa dežurali su ispred prostora ljekarni Mala braća, Domus Christi i Zvonik, a u pripravnosti je bio i gliser u staroj gradskoj luci.

Prostor u Gruškoj luci bio je otvoren već od ponoći, a od 1,30 započelo je bdjenje mladih vjernika Dubrovačke biskupije, kojima su se pridružili pristigli hodočasnici. Pretprogram za papin dolazak započeo je u jutarnim satima, a Papa je na liturgijsko slavlje u luci Gruž stigao u papamobilu u 10,30, prolazio između polja s hodočasnicima, gdje se prema procjenama okupilo 60.000 ljudi, a ispred Luke Gruž okupilo se još oko 2.500 okićenih barki. Papa je u popodnevnim satima papamobilom stigao na Stradun.

image

Na bogoslužju u Gružu okupilo se 60 tisuća ljudi

Božo Vukičević/Cropix

Bili smo sretni što su zdravstvene ekipe u ambulantama i na samom terenu uspjele pomoći i zbrinuti sve ljude koji su imali zdravstvenih problema, dominatno zbog posljedica visokih temperatura, dehidracije i hipertenzije i samo smo imali jedan prijevoz kolima hitne pomoći u Opću bolnicu Dubrovnik, pacijenta sa hipertenzivnom krizom.

Svi smo bili zadovoljni odrađenim poslom, i kao spomen na taj povijesni dan podijelili smo zahvalnice, a osobno sam dobila Diplomu Dubrovačkog biskupa za organiziranje dolaska Sv. Oca u Dubrovnik čime se ponosim. Ujedno koristim i ovu priliku da se svojim suradnicima i svima koji su sudjelovali u radu Povjerenstva za zdravstvene usluge još jednom javno iskreno zahvalim.

Sjećam se da je Dubrovnik Svetog Oca dočekao veličanstvenom dobrodošlicom, grad je bio prepun ljudi i hodočasnika iz raznih dijelova Hrvatske, Europe i svijeta, tada smo se svi okupili bez obzira na naše razlike, jer je karizmatični Sveti Otac nosio poruke nade, mira i ljubavi.

Članovi Povjerenstva

I danas, dvadeset godina poslije s ponosom i radošću se sjećam papina povijesnog posjeta Dubrovniku. Tog 06. lipnja 2003., kao stanovnici Dubrovnika osjećali smo ponos što smo počašćeni grad, a meni je pripala odgovorna i časna dužnost zapovjednika Županijskog kriznog stožera, Povjerenstva za zdravstvene usluge.

Povjerenstvo za zdravstvene usluge, Županijski krizni stožer činili su:

Zapovjednik: Ljiljana Betica Radić, zamjenik Igor Borić; voditelji i zamjenici sekcija: za skrb i liječenje žrtava većih incidenata: Jakša Šegedin, Ilija Šoša; za mobilne zdravstvene ekipe: Stjepo Raguž, Nada Brailo; za prev. med. zaštitu: Matija Čale Mratović, Miljenko Ljubić; za toksikologiju: Igor Piskač, Zorica Smoljan; za duševno zdravlje: Nada John, Josip Lopižić; za informiranje, istraživanje i medije: Marija Radonić, Dragutin Petković; za logistiku: Darko Katić, Mato Blažević, Lina Kulušić; Gradsko društvo Crvenog križa Dubrovnik: predsjednik Vicko Mihaljević, ravnateljica Stanka Kodelli.

26. travanj 2024 02:25