StoryEditorOCM
DubrovnikImamo brojke!

Donosimo koliko su poslodavci u Dubrovniku do sada zatražili radnih dozvola za strance. Ruše se rekordi!

Piše Maja Rilović Koprivec
17. veljače 2023. - 12:05

Na području Policijske uprave dubrovačko neretvanske, lani je izdano 7530 dozvola za boravak i rad državljanima trećih zemalja, a ove bi ih godine u našoj županiji moglo biti izdano i dvostruko više. Riječ je o građanima država izvan EU i građana BiH koji nemaju i hrvatsko državljanstvo. Najviše stranih radnika na dubrovačko područje došlo je lani iz Bosne i Hercegovine, Sjeverne Makedonije, Srbije, Nepala, Filipina i Albanije.

Ako je suditi po prva dva mjeseca ove godine, odnosno broju zahtjeva podnesenih za izdavanje dozvola za boravak i rad državljana trećih zemalja, interes poslodavaca za zapošljavanje stranaca više je nego duplo veći. Razlog tolikom interesu svakako je očekivano raniji početak turističke sezone nego lani.

image

Filipinci u berbi grozdja u vinogradu Saint Hillsa u Dingacu
Foto: Tom Dubravec/CROPIX

Tom Dubravec/ Cropix/Cropix

- Od 1.siječnja ove godine do danas izdano je 705 dozvola, dok su u istom razdoblju prošle godine izdane 472 dozvole za boravak i rad državljanima trećih zemalja – naveli su iz Policijske uprave dubrovačko neretvanske.  

Radi usporedbe zaprimljenih zahtjeva, koji potvrđuju dvostruko veći interes poslodavaca za zapošljavanjem državljana Policijska uprava navela je kako je u u Dubrovniku u središtu PU, gdje se zaprima najveći broj zahtjeva, od 1. siječnja, 2022. godine do 16. veljače 2022.g. zaprimljeno 458 zahtjeva za izdavanje dozvola za boravak i rad državljanima trećih zemalja, dok je od Nove godine do 16. veljače 2023. u sjedištu Policijske uprave zaprimljeno 985 takvih zahtjeva.

 

 

28. travanj 2024 16:22