StoryEditorOCM
Dubrovniktradicionalni križni put

Delegacija Grada Dubrovnika u Koloni sjećanja

Piše DV
18. studenog 2023. - 18:28

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković, predsjednik Gradskog vijeća Marko Potrebica, pročelnica Upravnog odjela za poslove gradonačelnika Ivana Brnin, pročelnica Upravnog odjela za komunalne djelatnosti, promet i mjesnu samoupravu Matilda Krile Prkoča te gradska vijećnica Katarina Doršner sudjelovali su u Vukovaru, gradu prijatelju i mjestu posebnog domovinskog pijeteta, u obilježavanju Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje.

 

Delegacija Grada Dubrovnika sudjelovala je u tradicionalnom Križnom putu, 5,5 kilometara dugoj Koloni sjećanja vukovarskim ulicama do Memorijalnog groblja žrtava iz Domovinskog rata. Podno spomen-obilježja gradonačelnik Mato Franković, ujedno i saborski zastupnik, položio je vijenac s izaslanstvom Hrvatskog sabora na čelu s predsjednikom Gordanom Jandrokovićem.

 

Uoči Dana sjećanja, u četvrtak navečer, predstavnici Grada Dubrovnika sudjelovali su uz brojne Vukovarce u komemorativnom programu paljenja svijeća i molitvi za žrtve Domovinskog rata u dvorištu nacionalne memorijalne bolnice „Dr. Juraj Njavro“.

 

Tijekom agresije u Vukovaru je, prema podacima Hrvatskog sanitetskog stožera, do 19. studenoga 1991. poginulo 450 branitelja i 1350 civila, od toga 86 djece. Bez jednog ili oba roditelja ostalo je 858 djece, ranjeno je više od 2500 ljudi, mnogi su zatočeni i odvedeni u neki od srpskih koncentracijskih logora, a nakon okupacije 18. studenoga 1991. bila je nepoznata sudbina 2630 osoba. Tijekom i nakon procesa mirne reintegracije otkriveno je više od 50 masovnih grobnica u gradu i okolici iz kojih su ekshumirani brojni posmrtni ostaci.

 

Vlada RH donijela je 2020. godine Zakon o proglašenju Vukovara mjestom posebnog domovinskog pijeteta.

26. travanj 2024 20:04