StoryEditorOCM
DubrovnikOMIKRON U ŠKOLAMA

Dan febre i u pravilu je to to. Cijepljeni učenici ostaju u učionici, samo necijepljeni ‘sele‘ u virtualnu nastavu. Evo što kažu u dubrovačkim školama

Piše Kristina Filičić
25. siječnja 2022. - 18:02

Covid 19, odnosno omikron varijanta, izrazito brzo prazni školske klupe. Sve više učenika nastavu prati na daljinu, a svakodnevno raste broj razreda i škola koje prelaze online, kao i broj učenika koji dane provode kod kuće u samoizolaciji. Hrvatski zavod za javno zdravstvo uveo je nove preporuke o (samo)izolaciji pa su 'karantene oslobođena djeca do 18 godina koja su primarno cijepljena i koja su preboljela pa primila jednu dozu cjepiva, neovisno o tome koliko je vremena prošlo od cijepljenja'. U dubrovačkim školama, prema preporuci struke, u samoizolaciju idu učenici koji sjede u klupama iza i ispred zaraženog, te učenik koji sjedi do njega. Ukoliko je u razredu dvoje pozitivnih na covid 19, cijeli razred se izolira i prelazi na online nastavu. Po novom pravilu, dakle, bez obzira je li sjedao do covid pozitivnog, cijepljeni učenik neće u samoizolaciju zbog bliskog kontakta.

Ana Lojpur, učiteljica OŠ Mokošica, smatra kako 'svi uvjeti koji se uvode imaju svoju svrhu'. Njezin razred je nedavno bio u samoizolaciji, trenutno su opet u učionici. Od 22 učenika kroz proteklu godinu, devet ih je bilo pozitivno na koronu, veći dio upravo od početka drugog polugodišta. Sve odluke struke su dobrodošle, a za onu kako učitelji u razredu mogu biti bez medicinske maske za lice ukoliko su cijepljeni kaže:

- Po savjetu ravnateljice i tijela škole mi nosimo maske na nastavi. Potrebno je držati se mjera u svakom pogledu. Nadam se da ćemo se što više družiti uživo, a što manje u online nastavi – kaže Lojpur iz OŠ Mokošica koja barata statističkim podacima prema kojima je skoro 40 posto učenika te škole već preboljelo covid.

Snježana Viteškić, učiteljica OŠ Marina Getaldića trenutno u razredu ima šest učenika, ostali su s njima putem aplikacije Teams, a u učionicu se vraćaju nakon sv. Vlaha. U školu se uvukla, kaže, neopisiva tišina.

- Pozdravljam ovakvu odluku. Naravno da je u velikoj mjeri na roditeljima hoće li se odlučiti da cijepe svoju djecu, ali svakako pozdravljam sve što bi dovelo do toga da bi što veći broj djece bio na nastavi i kako bismo imali normalan tijek nastave. Kontakt učitelja i učenika u razedu je nenadoknadiv – poručuje Viteškić i dodaje kako je njezin razred 'dugo odolijevao pandemiji i bio na okupu, ali se omikron brzo proširio'.

image
Cijepljenje djece / Ilustracija
Matija Djanjesic/Cropix

S obzirom na znatno mali broj cijepljene djece u RH, a u Dubrovačkoj-neretvanskoj županiji taj broj se mjeri u desetinama, i to se najvećim dijelom odnosi na one od 12 godina prema gore, zanimalo nas je kakav učinak može polučiti novo pravilo o oslobađanju od karantene cijepljene djece.

- Ova mjera će se odnositi na samo mali broj djece ali je važna kao upozorenje da se o tome govori, pročita i da se zna da mladi mogu donijeti bolest u obitelj i da bi bilo bolje da svaka obitelj provjeri svoj cijepni status. Cijepljenje je bilo dobrovoljno i svatko je morao promisliti za svoju obitelji. Ako mu se nije cijepio stariji član jer nije želio ili nije simo ili se cijepio a nije dobio zaštitna protutijela jer je imunokompromitiran, da onda vide da su trebali cijepiti mlađe tako da bi ta mikroklima u obitelji bila povoljnija – kaže infektologinja doc. dr. sc. Ljiljana Betica Radić pa upozorava kako mladi, pogotovo na omikron, nemaju praktički nikakvih simptoma.

- Dan febre i u pravilu je to to, za njih je to vrlo blaga bolest. Puno ima asimptomatskih omikron infekcija, do 30 posto i više.

Ističe cijepljenje kao rješenje suzbijanja virusa, jer 'pandemija će u zemljama gdje je visoka procijepljenost, računa se, trajati negdje do ljeta, a nama će uhvatiti moguće i jesen jer imamo malu procijepljenost'.

- Bez obzira što je kasno za ovaj peti pandemijski val, bit će dobro da se procijepe i shvate ozbiljno da se necijepljeni moraju izolirati da ne dođu u kontakt i kako bi mogli dočekati kraj pandemije. Nekako se svi nadamo da bi to bio kraj 2022., privesti je kraju makar kao pandemiju, a ostat će kao endemija – kaže dubrovačka infektologinja.

image
Samo necijepljena djeca nakon bliskog kontakta s pozitivnim učenikom morat će pravu učionicu zamijeniti onom virtualnom
Vladimir Dugandzic/Cropix

Hoće li mjera o ukidanju samoizolacije nakon bliskog kontakta za cijepljene učenike potaknuti roditelje da cijepe svoju djecu?

- Ne znam koliko jer je kasno. Omikron se tako brzo širi. Svaka obitelj mora vidjeti ako u obitelji imaju necijepljene stare ljude da ukoliko je moguće ne budu u kontaktu sa djecom.

Spomenimo još, prema novim preporukama, cijepljena djeca koja su oslobođena od karantene, tijekom desetodnevnog razdoblja od bliskog kontakta sa zaraznom osobom u kolektivu svode na minimalnu mjeru kontakt s osobama starijim od 60 godina i osobama s teškim kroničnim bolestima. Također, trebaju nositi masku u svim prilikama kad je nemoguće izbjeći bliski kontakt. Preporuča se i da pet do sedam dana nakon bliskog kontakta sa zaraznom osobom naprave kućni test. Ukoliko se pojave simptomi testirati se treba brzim antigenskim ili PCR testom.

Prema podacima HZJZ-a cijepljeno je manje od tisuću djece do 11, a do 14 godina njih osam tisuća, tinejdžera malo manje od 60 tisuća. U posljednjih desetak dana zaraženost je u školama porasla do 65 posto.

23. lipanj 2024 20:31