StoryEditorOCM
DubrovnikU mreži smutljivaca koji se igraju osjećajima

Čuvajte se romantičnih prevaranata, okrast će vas!

Piše Gabrijela Bijelić
30. svibnja 2024. - 15:17
Ne bi li izvukli novac, prevaranti love pripadnike svih generacija, računajući na njihovu emotivnu ranjivost, ali i volju da odriješe novčanike/Shutterstock

Svibanj je loše počeo za 64-godišnjaka koji je Policijskoj postaji Dubrovnik prijavio prijevaru kojom je oštećen za gotovo 3.800 eura.

Objasnio je kako je ovog proljeća putem društvenih mreža stupio u kontakt sa ženskom osobom koja se predstavila kao državljanka Sirije iz izbjegličkog kampa. Požalila se na teške uvjete i poslala mu e-mail i bankovni račun agencije koja se bavi spašavanjem osoba iz zaraćenih dijelova Sirije. Tu je u dva navrata uplatio navedeni iznos, no kad se ‘Sirijska’ javila s molbom da joj uplati još 2.650 eura Dubrovčanin je shvatio da je prevaren i cijeli je slučaj prijavio policiji.

Jedna je njegova sugrađanka nasjela na priču Johna Williamsa, umirovljenog časnika američke kopnene vojske, udovca bez djece, spremnog za novu romansu u pedeset i nekoj.

Sumnjivi udovac

Fotografije i imena uniformiranih osoba koja kolaju društvenim mrežama izmišljene su i montirane kako bi izazvale suosjećanje kod ciljane skupine, najčešće sredovječnih žena s iskustvom rata i obiteljskih tragedija, podložnih manipulacijama osjećajima koji za žrtvu redom znače financijske gubitke.

Ovo je samo jedan od slučajeva učestalih tzv. online romantičnih prijevara o kojima doznajemo više u PU dubrovačko-neretvanskoj:

- Prema našoj procjeni, broj romantičnih prijevara puno je veći nego je broj zaprimljenih kaznenih prijava, odnosno vjerujemo da je “siva brojka” tih kaznenih djela velika. Razlog je što žrtve izbjegavaju prijaviti počinitelje najčešće zbog izraženog osjećaja srama. Najčešće su žrtve osobe ženskog spola, starije životne dobi, koje počinitelji “vrebaju” putem društvenih mreža i Internet stranica za traženje partnera pri čemu im, nakon što stupe u kontakt i ostvare emocionalnu povezanost, obećavaju susrete, pa čak i zajednički život. Kad sa žrtvom uspostave čvrstu “vezu”, počinitelji od njih počinju tražiti novac uz različita obrazloženja kao što su primjerice, teška bolest njega ili nekoga od užih članova njegove obitelji, novac za putovanje kako bi došao k osobi u koju je ‘zaljubljen’ i slično. Kad žrtva novac uplati, počinitelj smišlja nove izgovore kako bi izvukao što više novaca od svoje žrtve – ističu iz policije na temu kaznenih djela (romantičnih) prijevara.

Otkriju ih, ali uzalud...

- Postotak otkrivanja ovih kaznenih djela je relativno visok, budući da se počinitelji često otkrivaju preko transakcijskih računa preko kojih je žrtva uplaćivala novac, međutim gotovo u pravilu se radi o počiniteljima iz udaljenih zemalja koje su nedostupne našem pravosuđu tako da se rijetko koja od tih osoba na kraju i sankcionira – navode iz PU dubrovačko-neretvanske i upozoravaju građane da ne prihvaćaju komunikaciju s osobama na društvenim mrežama čiji identitet ili puko postojanje ne mogu provjeriti:

- Ako nepoznata osoba od vas zatraži da joj uplatite novac iz bilo kojeg razloga, odustanite od takve komunikacije i ne uplaćujte ništa. U slučaju sumnje na prijevaru ili neko drugo protupravno ponašanje, događaj prijavite policiji na broj 192 – poručuju potencijalnim ‘žrtvama’.

21. lipanj 2024 09:17