StoryEditorOCM
Dubrovnik30 GODINA OD STRADAVANJA|

BRACO ELEZOVIĆ O POGIBIJI MILJENKA BRATOŠA Da su političari slušali heroja obrane, JNA i četnici ne bi tako lako Dubrovnik gurnuli u okruženje...

Piše dv
25. listopada 2021. - 10:31

U povodu 30. obljetnice pogibije tadašnjeg načelnika ureda za obranu i zapovjednika istočnog dijela dubrovačkog bojišta Miljenka Bratoša, branitelj Braco Elezović prisjetio se jednog od težih dana obrane Dubrovnika, ne toliko zbog granatiranja i pucnjave, koliko, kako navodi, zbog stradavanja jednog od rijetkih ljudi koji je nekoliko mjeseci prije početka ratnih zbivanja na području općine Dubrovnik pozivao na pripremu, zagovarao kopanje rovova, gradnju bunkera i naoružavanje dragovoljaca.

- Da su političari u to vrijeme poslušali ovoga heroja obrane Dubrovnika, JNA i četnici ne bi tako lako probili prve crte i Dubrovnik doveli u situaciju da osam mjeseci bude u potpunom okruženju. Pokojni Miljenko Bratoš je bio veliki vizionar s urođenim smislom za vojnu taktiku, ali nije nailazio na razumijevanje. Ubijen je na kontrolnom punktu na gradskom predjelu Viktorija, a ubio ga je pričuvni pripadnik MUP-a Džemo Škobalj koji je početkom listopada došao iz Mostara pomoći obrani Grada. Nakon ubojstva je provedena istraga, nakon koje je Škobalj oslobođen jer je postupao po naređenju koje je izdao pokojni Bratoš - napisao je na FB profilu Elezović.

- Naime, zapovijed je glasila da se svako vozilo dužno zaustaviti na kontrolnim punktovima, ali tu noć Miljenko Bratoš je prema iskazu svjedoka, nakon što je prišao punktu i usporio, vjerojatno misleći da su ga dvojica pričuvnih policajaca prepoznali, naglo ubrzao i krenuo odvojkom ceste prema staroj gradskoj jezgri. Škobalj je nakon toga zapucao i pogodio ga. Pokojnog Bratoša je do bolnice odveo jedan od očevidaca cijelog događaja kojemu je Bratoš navodno rekao da je ranjen po zapovjedi koju je sam izdao. O njegovoj pogibiji pokojni general Marinović je rekao: "Grad je bio u punoj blokadi i da ne bi tijekom noći došlo do ubacivanja specijalnih skupina agresora, postojale su tzv. ‘mrtve straže’, koja najprije puca, a onda zaustavlja. Pokojni Bratoš prošao je pored straže i rekao: vraćam se za 20 minuta. U međuvremenu se straža smijenila. Došla je druga postava, on se zadržao duže nego što je trebalo, i u povratku, misleći da je to ista straža, nije stao nego je produžio i stražar je pucao".

Na žalost u bolnici je od posljedica ranjavanja Miljenko Bratoš preminuo, a danas jedna od dubrovačkih ulica nosi njegovo ime.

Iako je oko ovoga događaja ostalo puno nejasnoća na koncu je zaključeno da se radilo o nesretnom slučaju, ili vojničkim žargonom rečeno prijateljskoj vatri.

Miljenko počivaj u miru i neka ti je vječna slava i hvala, napisao je Elezović.

01. svibanj 2024 21:44