StoryEditorOCM
DubrovnikIZAZOVI U DOBA ‘KORONE‘ |

ANTE VLAŠIĆ O ZATVARANJU DUBROVAČKIH LOKALA Još uvijek smo u poprilično dobrom stanju, nema smisla da se kompletno blokira ekonomija - ako se ne mora!

Piše Bruno Lucić
16. ožujka 2020. - 15:07
Nedavna odluku predsjednik Savjeta ministara BiH, Zorana Tegeltija, a kojom će svi državljani BiH koji dolaze iz inozemstva biti zadržani u četrnaestodnevnoj karanteni, ima poseban utjecaj na Trebinjce koji rade u Dubrovniku, posebno u butigama, ali i u ugostiteljskim objektima. Predsjednik Udruge ugostitelja Dubrovnik Ante Vlašić ističe:

- Koliko znam po objavi koja je bila prije dva-tri dana, takve osobe morali su taj status riješiti, svi koji tako prolaze granicu moraju znati hoće li biti u Dubrovniku ili će biti u Hercegovini. Vjerujem da su ljudi to riješili na taj način da su pronašli smještaj u Dubrovniku, ističe Vlašić.

image
Tonči Plazibat/HANZA Media


Bojazan od 'korone' utječe i na ugostitelje, otkriva Vlašić kakvo ozračje vlada među njegovim kolegama.

- Atmosfera je vrlo, vrlo, kako bih, 'nezgodna', ne bih sada dramatizirao pa govorio nekakve teže riječi, ali činjenica je da je doista jako teško. Osamdeset posto ugostiteljskih objekata u Dubrovniku radi isključivo od turizma. Naših stanovnika nema dovoljno da bi svi ti lokali mogli raditi tako da će 80 posto njih samo po sebi biti zatvoreno. Veliki broj onih koji inače rade javili su da 40 do 50 posto lošije rade. Ne bih želio širiti paniku niti to dizati na neku veću razinu nego što je potrebno, ja bih volio da se ne da direktiva za masovno zatvaranje kao što je u Zagrebu ili Istri. Mi još nemamo zaraženih ovdje, još uvijek smo u poprilično dobrom stanju, nema smisla da se kompletno blokira ekonomija - ako se ne mora. Treba, naravno, biti pametan, treba mudar, napominje sugovornik, inače i sam ugostitelj.
Dubrovčani su se nemalo iznenadili ovih dana kada je kultna Gradska kavana zatvorila svoja vrata.

- Apsolutno imam razumijevanja za taj čin, to vam je prvenstveno vođeno financijskom odlukom. Ako imate preskup pogon, a Gradska kavana je jedan ogroman objekat, to je jako skup pogon, morate imati određeni broj radnika koji rade i to su izrazito visoki troškovi tako da sebi ne mogu priuštiti da budu otvoreni. Jako je nezgodno i iluzorno je očekivati od njih da, samo zato što bi to trebali biti, ostanu otvoreni. To je nemoguće! Oni svi prvenstveno moraju odgovarati svojim radnicima i svojoj tvrtci, moraju se odgovorno ponašati, govori Vlašić.

image
Tonči Plazibat/HANZA Media


Kako je Dubrovnik pomalo počeo ulaziti u predsezonu, tako su u gradu počeli dolaziti i raditi prvi sezonci.

- Većini sezonaca odgođen je dolazak. Zamolili smo ih da ne dođu, ja sam konkretno dolazak svojih sezonaca odgodio do daljnjega, javit ću im kad bude potrebno, jedan sezonac koji je već bio došao i počeo raditi vratio se nazad u Hercegovinu. Jednostavno, morao sam zatvoriti, još uvijek stalno zaposlene držimo na plaći i vidjet ćemo dokad ćemo to moći održati jer činjenica je da ovaj dio godine, doba negativne likvidnosti, jednostavno više nemamo novaca koji su se stvorili tijekom prošle sezone jer su oni bili raspoređeni za zimski period, a i prošla zima je bila jedan veliki investicijski ciklus. Prošle godina odnosno prošle zime, s obzirom na najavljene smanjene PDV-a za hranu, većina nas je krenula u investiciju, kazuje Vlašić i sam sretan što se nije upustio u velike investicije jer bi se sada borio s još većom glavoboljom zbog financija!
10. svibanj 2024 02:13