StoryEditorOCM
DubrovnikPRIOPĆENJE

Andro Vlahušić: Privatni smještaj bilježi rast od četrdeset posto usprkos najavama zabrana

Piše r. r.
4. lipnja 2024. - 09:16

"Rezultati turističke sezone u Dubrovniku u prvih pet mjeseci pokazali su izvanredne rezultate u odnosu na lanjsku godinu, sa povećanjem broja dolazaka za 16 posto i broja noćenja za 21 posto. Ostvareno je milijun noćenja, neznatno više nego rekordne 2019. godine.

Zadnjih godinu dana privatni iznajmljivači grada Dubrovnika bili su pod svojevrsnim pritiskom zbog najava smanjenja kapaciteta privatnoga smještaja za jednu trećinu i zabranama iznajmljivanja stanova u višestambenim zgradama. Uvukla se zabrinutost u jednu trećinu dubrovačkih obitelji, njih oko pet tisuća sa petnaest tisuća članova koji se bave djelatnošću privatnoga smještaja. U javnome prostoru jedini sam snažno zagovarao sve privatne iznajmljivače, što činim kontinuirano već petnaest godina, naglašavajući da je privatni smještaj Snaga dubrovačkoga turizma.

Kako su vrijedne dubrovačke obitelji odgovorile na neutemeljene pritiske, vidimo kroz ostvarene rezultate u prvih pet mjeseci. Četrdeset posto porasta noćenja u privatnom smještaju posljedica su većeg ulaganja u kvalitetu smještaja i odnose sa svojim i našim gostima. Pružili im vrhunski smještaj, organizirali dobrodošlicu i svojim radom pokazali dubrovačku uljudnost. U prvih pet mjeseci ove godine privatni smještaj ostvario je 311.464 noćenja, što je povećanje od 36.61 % u odnosu na proteklu 2023. godinu. U svibnju mjesecu povećanje iznosi četrdeset posto u odnosu na lani.

Kada se usporede rezultati ostvarenih noćenje ove godine u odnosu na rekordnu 2019. godinu, vidi se da je ove godine broj noćenja podjednak. Ostvareno je milijun noćenja u obje godine u prvih pet mjeseci. Kada se pogleda preraspodjela ostvarenih noćenja između hotela i privatnoga smještaja dolazimo do zanimljivih rezultata. Hotelski smještaj ove godine ostvario je za deset posto manje noćenja nego 2019. godine, te je sa 640 tisuća pao na 576 tisuća noćenja. Istovremeno privatni smještaj porastao je sa 268 tisuća na 312 tisuća noćenja ili za 16 posto.

Kako će se trendovi eksplozivnoga rasta privatnoga smještaja još ubrzati tijekom glavne turističke sezone do kraja godine privatni smještaj u Dubrovniku približiti će se broju ostvarenih noćenja od dva milijuna, te se skoro izjednačiti sa brojem noćenja u hotelima.

Rast privatnoga smještaja u odnosu na hotelski smještaj zanimljivo je promatrati i sa rezultatima ostvarenim pred osam godina ili 2016. godine. Te godine hotelski smještaj ostvario je 2.04 milijuna noćenja, a privatni smještaj 1.09 milijuna noćenja. Omjer je bio dva prema jedan za privatni smještaj. Ove i naredne godine broj noćenja u hotelima i privatnome smještaju grada Dubrovnika izjednačiti će se.

Najveće povećanje kapaciteta privatnoga smještaja dogodilo se u povijesnoj jezgri. Prema podacima Studije prihvatnoga kapaciteta koju je izradilo dubrovačko Sveučilište, a prihvatilo Gradsko vijeća na protekloj sjednici broj stanova koji se iznajmljuju u povijesnoj jezgri porastao je sa 2140 na 3980 ili skoro za duplo. Povijesna jezgra je za sedam godina došla do svoga maksimuma, jer se više od 90 % upotrebljivih stanova u privatnome vlasništvu iznajmljuje. Proces pretvaranja povijesne jezgre u turistički resort je završen.

Pred nama je glavna turistička sezona u kojoj privatni smještaj dolazi do punoga izražaja, jer se tada pune kapaciteti u manje atraktivnim lokacijama grada Dubrovnika, kao što su prigradska naselja, te udaljenije lokacije od povijesne jezgre.

Dubrovački izazov nije u zabranama privatnoga smještaja, nego u njegovu razvoju kao djelatnosti kompatibilne sa hotelskim smještajem. Već je predsezona pokazala da privatni smještaj u Dubrovniku može biti cjelogodišnji, za što Grad, Zračna luka i Turistička zajednica trebaju uložiti znatna sredstva u podizanje kvalitete cijele destinacije, organizirajući kulturne, zabavne i sportske sadržaje u zimskom i proljetnom periodu.

Hotelski kapaciteti u zadnjih dvanaest godinu su podjednaki, te hotelski smještaj od 2012. godine ostvaruje godišnje oko dva milijuna noćenja. Na razini do dva i pol milijuna noćenja ostati će i narednih deset godina. Jedini rast i to održivi omogućuje privatni smještaj. Ne zapošljava strane radnike, ne troši nove urbane prostore, nego iskorištava već izgrađeno.

Mi građani Dubrovnika, javne osobe i političari trebamo svima onima koji se bave privatnim smještajem reći HVALA. Istovremeno zarađeni novac od privatnoga smještaja, Dubrovnikpassa, te ostale zarade od turizma uložiti u građane koji nemaju dodatne prihode od turizma", stoji u priopćenju gradskog vijećnika Andra Vlahušića.

18. lipanj 2024 06:52