StoryEditorOCM
DubrovnikOVO JE URNEBESNO

Poruka HZZO-a je jasna - razbolite se sada i uštedite.Jučerašnja odluka o naplati cestarine pacijentima koji moraju korisititi sanitetski prijevoz nakratko je odgođena

Piše Jadran Kapor
2. veljače 2024. - 08:00

Dubrovački dom zdravlja jutros je odgodio primjenu odluke da će od 1. veljače svim korisnicima sanitetskog prijevoza naplaćivati cestarinu za autocestu. Naime, objasnili su, trošak cestarine nije uvršten u nadoknadu sredstava sanitetskog prijevoza iz HZZO-a pa svi pacijenti koji moraju na ovaj način otići u Splitsku, Zagrebačku ili neku drugu bolnicu, moraju iz džepa izvaditi ENC uređaj ili vozaču dati novac za autoput. Inače, će se on zaputiti magistralom preko Ploča, Makarske, Sinja, Knina.... To ni zdravom čovjeku nije lako izdržati, kamoli pacijentima kojima treba sanitetski prijevoz.

Međutim, jutros rano, Dom zdravlja je javnosti uputio sljedeću obavijest: - "Nakon jučerašnje reakcije Doma zdravlja Dubrovnik vezano za naplatu cestarina vozilima sanitetskog prijevoza od 1.veljače 2024., obavještavamo zainteresiranu javnost da je primjena (po nama spornog Pravilnika) odgođena za 1. ožujka 2024.g", stoji u obavijesti Doma zdravlja Dubrovnik.

-90 posto hitnih prijevoza iz ustanove u ustanovu iz naših krajeva, iz grada u grad, obavljaju vozila Sanitetskog prijevoza, a ne Hitne medicinske pomoći, jer hitne ne voze iz grada u grad. To je otprilike nekih 5 do 6 tisuća eura mjesečno, a da bih mogao isplatiti plaće svojim djelatnicima, Dom zdravlja više to ne može priuštiti. Poslao sam ja i prijedlog ministarstvu za javno savjetovanje da se ove stvari riješe, nitko nije reagirao. HAC je donio ovu odluku i mi se ne možemo drugačije nositi s ovim nego naplatom." - naglasio je ravnatelj Doma zdravlja Dubrovnik Branko Bazdan koji je i sam bio nesretan odlukom na koju ih je prisilio HZZO.

A vi, ako se već morate ozbiljno razboljeti, sad je za to pravo vrijeme jer ćete uštedjeti 47,6 eura. Već 1. ožujka odluka ponovno stupa na snagu. U HZZO-u se valjda nadaju da će javnost u tih mjesec dana zaboraviti na vijest o naplati cestarine, a pacijenti ionako nemaju izbora - postoji dobar razlog zbog kojeg su primorani koristiti sanitetski prijevoz. Dobra strana ove priče jest da pacijenti koji prežive putovanje starom cestom od Dubrovnika do Zagreba imaju ozbiljne šanse da pobijede svoju bolest, budući da su očito fizički još uvijek dovoljno jaki.

 

 

29. travanj 2024 03:56