StoryEditorOCM
Turizam i gospodarstvoROK DO 10. OŽUJKA

Tisućama filipinskih pomoraca prijeti zabrana rada na brodovima koji plove pod zastavom EU

Piše Otvoreno more
5. veljače 2022. - 09:03

Tisućama filipinskih pomoraca prijeti zabrana rada na brodovima koji plove pod zastavom EU nakon što je Bruxelles utvrdio manjkavosti u njihovom obrazovanju i obuci, upozorilo je u petak filipinsko ministarstvo vanjskih poslova, piše Otvoreno more.

Europska komisija i Europska agencija za pomorsku sigurnost provele su inspekciju u filipinskim pomorskim školama u 2020. godini i otkrile nedostatke u programima obrazovanja i osposobljavanja.

Utvrdili su i nedosljednost u nastavnim i ispitnim metodama, simulatorima i u osposobljavanju na samom brodu, kao i u inspekcijama i procjeni pomorskih škola i probleme s objektima i opremom.

EU je filipinskoj upravi za pomorstvo (MARINA) dao rok do 10. ožujka ove godine da otkloni nedostatke u skladu s Međunarodnom konvencijom o standardima osposobljavanja, certificiranja i plovidbene straže za pomorce (STCW), priopćilo je u petak ministarstvo u Manili.

Pozvali su domaću upravu za pomorstvo da ispoštuje standarde. "U pitanju je egzistencija tisuća naših pomoraca", naglasilo je ministarstvo.

„EU više neće priznavati STCW certifikate koje Filipini izdaju, pa bi filipinskim pomorcima mogao biti zabranjen rad na plovilima pod zastavom EU-a", dodaju.

Konvencija utvrđuje minimalne međunarodne standarde za kvalifikacije pomoraca koji rade na trgovačkim brodovima i velikim jahtama.

Filipinci čine više od četvrtine pomoraca na brodovima širom svijeta. U 2019. godini u inozmstvu je radilo oko 469.000 filipinskih pomoraca, ali u pandemiji njihov je broj više nego prepolovljen.

28. travanj 2024 16:56