StoryEditorOCM
Turizam i gospodarstvoSKUPŠTINA DNŽ:

TEMATSKA SJEDNICA O CGO LUČINO RAZDOLJE Župan Dobroslavić: Ovo politikanstvo je nedopustivo!

Piše dv
24. kolovoza 2021. - 15:33

U utorak je u Dubrovniku održana tematska sjednica Županijske skupštine na temu donošenja Odluke o provođenju dopunskoga geološkog i hidrogeološkog istraživanja i to trasiranjem na cjelokupnome lokalitetu planiranoga Centra za gospodarenje otpadom Lučino Razdolje kod Trnovice.

image
Održana je sjednica Županijske skupštine na temu CGO Lučino Razdolje
DnŽ

Riječ je sjednici koju su inicirali vijećnici Srđ je Grad navodeći kako je trasiranje nužno jer, smatraju njihovi županijski vijećnici, ”CGO Lučino razdolje gradit će se na pogrešnoj lokaciji i ugrozit će Malostonski zaljev”.

U raspravi na sjednici župan Dobroslavić je istaknuo kako se projekt razvija više od 12 godina i ima za cilj spriječiti noćnu moru naših sugrađana i napuljski scenarij.

image
Održana je sjednica Županijske skupštine na temu CGO Lučino Razdolje
DnŽ

”Lokacija je odabrana temeljem nalaza struke, u prostorni plan Dubrovačko-neretvanske županije Centar je uvršten 2010. godine, a u prostorni plan Dubrovačkog primorja 2012. godine. Studija utjecaja na okoliš završena je 2013. godine i odrađena je transparentno. U njoj se obuhvatilo i trasiranje iz 2008. i 2013. godine, a nažalost oko tih postupaka postoje brojne dezinformacije. U trećoj zoni vodozaštite moguće je raditi Centar za gospodarenje otpadom uz poštivanje svih propisa. Kao kruna nadzora nad zaštitom imamo Rješenje o objedinjenim okolišnim uvjetima izdano 2014. godine. Nakon ministrice Holy koja je zaustavila projekt, ministar Zmajlović je dopustio drugo trasiranje i izdano je to rješenje. Protiv njega je podnesena upravna tužba na sudu od strane udruga Sunce i Zelene Akcije i ona je odbijena 2018. godine”, rekao je župan Dobroslavić.

image
Održana je sjednica Županijske skupštine na temu CGO Lučino Razdolje
DnŽ

”Studija izvodljivosti koju je kontrolirao JASPERS završena je 2019. godine, lokacijska dozvola je izdana 2019. godine i nije bilo žalbi. Ugovor o financiranju potpisan je 2020. godine, financiranje ide sredstvima EU, Fonda za zaštitu okoliša i DNŽ. U tijeku je natječaj za izvođenje radova. Želim reći i kada se radila Studija utjecaja na okoliša pozvao sam sve udruge koje se bave zaštitom okoliša na sastanak u Ranjini, na kojem je izrađivač predstavio Studiju. Još tada je rečeno kako je riječ o sustavu koji je zatvoren i nijedna kap s prostora Centra neće ući u podzemlje. Naravno da prolaze tokovi prema Malostonskom zaljevu i drugim dijelovima priobalja, ali ako se Centar napravi onako kako je Studija utjecaja na okoliš ograničila treba prestati svaka rezerva prema tom projektu”, rekao je župan te dodao kako nema potrebe za novim trasiranjem nakon već dva uspješna trasiranja jer je riječ o bespotrebnom ponavljanju nečega što je uredno napravljeno i za što postoje rješenja mjerodavnih tijela.

image
Održana je sjednica Županijske skupštine na temu CGO Lučino Razdolje
DnŽ

”Dobili smo rješenje Ministarstva i nećemo ponavljati trasiranje.  Vi vašim traženjem poručujete da institucije hrvatske države ne vrijede ništa. To vam nećemo dopustiti. Ovo je politikanstvo i populizam, to je nedopustivo i srozava ugled ovog predstavničkog tijela. Mi smo dobili povjerenje od naših sugrađana i moramo čuvati ugled ovog tijela. Neprihvatljivo je traženje novog trasiranja i nećemo zaustavljati projekt koji ima sve potrebne dozvole”, rekao je župan.

Predsjednica Županijske skupštine Terezina Orlić istaknula je kako podupire projekt te kako je za Dubrovačko-neretvansku županiju opasnost u odlaganju otpada na način na koji se to sada radi, a ne u izgradnji Centra.

image
Održana je sjednica Županijske skupštine na temu CGO Lučino Razdolje
DnŽ

”To je potpuno zatvoreni sustav. Mi nemamo izbora, moramo odvajati otpad, a ostatak će biti zbrinut u Centru”, rekla je ona.

Odluka nije usvojena s 15 glasova ZA i 20 PROTIV.

03. svibanj 2024 13:38