StoryEditorOCM

Proizvođači će za dvije godine morati smanjiti potrošnju električnih uređaja. Nevjerojatan je podatak koliko ćemo time uštedjeti

Piše dv
17. travnja 2023. - 13:09

Europska komisija danas je donijela nova pravila nova pravila za smanjenje potrošnje energije električnih uređaja kao što su perilice rublja, TV uređaji i ručne konzole za videoigre kada su u stanju pripravnosti. Revidiranim pravilima uvodi se niz izmjena Uredbe iz 2008. godine, ažurirane 2013., a nakon opsežnog savjetovanja s Europskim parlamentom i Vijećem. Promjenama se uzimaju u obzir tehnološki i tržišni razvoj tijekom posljednjih godina te se proširuje područje primjene pravila. Primjerice sada su obuhvaćeni proizvodi s niskonaponskim vanjskim napajanjem kao što su mala mrežna oprema,uključujući usmjerivače i modeme za Wi-Fi, ili bežični zvučnici.

Zahtijevanjem smanjene potrošnje električne energije za proizvode u stanju niske potrošnje energije Komisija procjenjuje da će se do 2030. ostvariti godišnja ušteda energije od 4 TWh, što znači godišnju uštedu CO2 od 1,36 milijuna tona ekvivalenta CO2. Od toga će koristi imati i potrošači jer će se smanjiti njihovi računi, a ukupna ušteda za potrošače procjenjuje se na 530 milijuna eura godišnje do 2030.Zahvaljujući revidiranim pravilima potrošačima će biti dostupnije informacije o potrošnji energije u stanju pripravnosti, isključenom stanju i umreženom stanju pripravnosti te o vremenu koje je potrebno da proizvod automatski uđe u jedan od tih načina rada. Proizvođači sada imaju prijelazno razdoblje od dvije godine do početka primjene tih novih pravila.

28. travanj 2024 05:12