StoryEditorOCM

Pripremite keš uoči Nove godine: OTP banka objavila koje će im usluge biti privremeno nedostupne zbog prelaska na euro, posebnu obavijest uputila umirovljenicima

Piše Diana Barbarić/SD
21. prosinca 2022. - 12:06

Brojimo sitno do prelaska s kune na euro, a kako je prosinac i inače postao mjesec manite potrošnje, među ljudima je nastala panika da će ostati bez keša u prvim danima nove godine. Pojedini bankomati već sada ne rade, a usprkos tome što i Hrvatska narodna banka i novčarske kuće već mjesecima informiraju građane o tome što nas čeka na prijelazu iz 2022. u 2023. godinu, ne manjka pitanja ni nedoumica.

Velika je navala i na mjenjačnice, jer je svima cilj dobiti što više eura za što manje kuna, a trenutno mjenjačnice nude bolji tečaj i ne pitaju odakle vam novac... Međutim, eurske gotovine i tamo je sve manje, a pogotovo one u sitnijim apoenima.

Kako je HNB već izvijestio, prelazak s kunskog na poslovanje u eurima vrlo je kompleksan proces koji zahtjeva značajne promjene u informatičkim sustavima banaka, pa će neke bankovne i financijske usluge bit će privremeno nedostupne ili će biti dostupne s ograničenim funkcionalnostima tijekom konverzijskog vikenda, odnosno u subotu, 31. prosinca i u nedjelju, 1. siječnja, dok bi u manjim bankama ograničenja moglo biti 30. prosinca.

image
Vladimir Dugandžić/Cropix

- Iako poslovnice tijekom konverzijskog vikenda najvećim dijelom neće redovito raditi, građani će se u tom razdoblju moći služiti platnim karticama pri čemu je moguće da će banke tijekom tog vremena smanjiti uobičajene limite za plaćanja, o čemu će pravodobno informirati klijente. Kratki prekidi u mogućnosti plaćanja karticama očekuju se u noći 31. prosinca na 1. siječnja, neposredno prije i poslije ponoći. Također, za vrijeme novogodišnjeg vikenda, internetsko i mobilno bankarstvo uglavnom neće biti dostupno te u većini slučajeva neće biti moguće izvršavati online plaćanja - izvijestila je HNB i uputila građane da se za novogodišnji vikend unaprijed opskrbe gotovinom dostatnom za njihove potrebe.

Podsjećaju i kako će od 1. siječnja građani podjednako mogu koristiti kunsku i eursku gotovinu – sve do 14. siječnja u ponoć, a rad poslovnica, internetsko i mobilno bankarstvo u većini bi se banaka trebalo tijekom 2. siječnja vratiti u redovno stanje.

Da bi ova tranzicija prošla što lakše po klijente, bankari se već mjesecima pripremaju, a OTP banka sa sjedištem u Splitu objavila je i detaljan vodič o dostupnosti svojih uslugfa u konverzijskom vikendu, te je zamolila klijente za strpljenje i suradnju tijekom ovog razdoblja.

Pripremite se za veliku promjenu! OTP banka objavila važne informacije za stotine tisuća klijenata: ovako će se prelazak na euro odraziti na vaše račune, kredite, limite...

Poslovnice će u petak, 30. prosinca 2022. zatvoriti ranije nego obično, već u 13 sati, a ponovno ih otvariti u ponedjeljak, 2. siječnja 2023. u 12 sati.

Internet i mobilno bankarstvo bi im trebalo u potpunosti funkcionirajti do 30. 12. 2022. (petak) do 19 sati kada prestaju s radom, a ponovno su na raspolaganju od ponedjeljka, 2. 1. 2023. od 8 sati.

Sve kartice OTP banke će funkcionirati tijekom cijelog razdoblja prelaska sustava na euro, osim nekoliko minuta oko ponoći pri ulasku u Novu godinu (prekid će biti točno 31. 12. 2022. od 23:55 do 1. 1. 2023. u 00:05).

Bankomatska mreža će biti u funkciji tijekom cijelog razdoblja, osim od 31. 12. 2022. u 23:30 pa do nekoliko minuta nakon ponoći, nakon čega će se na bankomatima podizati isključivo euri.

Dodatno, uplatna funkcija na bankomatima za kune će biti dostupna do subote, 31.12. 2022. do 10 sati, kada prestaje s radom. 

Također, POS uređaji OTP banke će funkcionirati tijekom cijelog razdoblja prelaska sustava na euro, osim nekoliko minuta oko ponoći pri ulasku u Novu godinu, kao i kartice (prekid će biti 31. 12. 2022. od 23:55 pa do 5 minuta poslije ponoći 1. 1. 2023.).

Svi platni nalozi u kunama pravnih i fizičkih osoba zaprimljeni u poslovnicama 30. 12. 2022. do 13 sati bit će izvršeni tog dana u kunama.Također, i svi platni nalozi u kunama zaprimljeni, autorizirani i poslani na izvršenje internet ili mobilnim bankarstvom do 15 sati, a za plaćanja unutar OTP banke do 19 sati, bit će izvršeni istog dana u kunama.

Svi platni nalozi u kunama za plaćanja izvan banke zaprimljeni, autorizirani i poslani na izvršenje nakon 15 sati bit će konvertirani po fiksnom tečaju konverzije i izvršeni u eurima 2. siječnja 2023.

Na kraju najvažnija vijest za umirovljenike: isplata mirovina korisnicima paketa Plus, Premium, Senior i Senior Plus započinje u ponedjeljak, 2. siječnja i bit će dostupna na bankomatima i u poslovnicama banke, izvijestili su iz OTP-a.

Koji bankomati rade?

Hrvatska udruga banka 15. prosinca na svojim je mrežnim stranicama objavila i interaktivnu kartu bankomata na kojima je moguće podići gotov novac u vremenu od 15. prosinca 2022. do 15. siječnja 2023. U tom razdoblju ukinuto je plaćanje naknada za podizanje gotovog novca na svim bankomatima tako da klijenti bilo koje banke mogu podignuti gotov novac bez naknade na bilo kojem bankomatu koji je u funkciji, odnosno na bankomatu koji će biti prikazan na interaktivnoj karti bankomata. HNB je ovu interaktivnu kartu bankomata prenio na svojoj internetskoj stranici, kao i na internetskoj stranici euro.hr, odnosno na profilima svojih društvenih mreža.

 

02. svibanj 2024 16:43