StoryEditorOCM
Turizam i gospodarstvoKORONA POPUST ZERO/

Prikoštana dubrovačka drvena flota, posla malo, troškova puno!

Piše Dubravka Marjanović Ladašić
14. srpnja 2020. - 19:02
Veliki broj izletničkih brodova zbog koronakrize ne radi, vezani su, a cijene vezova im nisu spuštene. Uz to imaju velike troškove vezane za Registar brodova, osiguranja i minimum posade koju moraju imati iako ne rade; da ne govorimo o troškovima održavanja brodova koji su, u usporedbi s drugim djelatnostima, enormni.

Popust je nula

image
Izletnički brodovi na vezu u Gružu
Božo Radić/HANZA MEDIA


- Popust koji su najavljivali iz Lučke uprave je nula, zero! Znaju li oni uopće što znače brodari dubrovačkom turizmu? - zapitao se poznati brodar Emil Mladinić. Još je početkom travnja ove godine upozorio da bi do daljnjega trebalo ukinuti plaćanje vezova, posebno iz razloga što je Lučka uprava, koja ih naplaćuje, neprofitna organizacija. S druge strane, brodari su izloženi ogromnim troškovima - od škverova, održavanja, pituravanja, opreme stroja i svega ostaloga što se radi tijekom zime. A posao je sezonski...

- Nekoliko zaposlenika lučkih uprava može neometano preživjeti ovu krizu s pristojbama od nešto jahta i brodova koji su ove godine uplovili u dubrovačke luke. Mogu živjeti normalno i s dobrim plaćama. Lučka uprava nije ta koja je devastrirana koronom i koja nema za plaće – istaknuo je Mladinić, koji je u travnju ove godine apelirao da se godišnje plaćanje veza izletničkih brodova smanji barem na pola, čak i ako bi sezona krenula 1. srpnja, a ako je ne bude uopće, onda bi plaćanje veza trebalo trajno ukinuti do sljedeće godine.

image
Izletnički brodovi na vezu u Gružu
Božo Radić/HANZA MEDIA


Polovicom srpnja pokazalo se da sezone gotovo nema, pa bi brodare trebalo osloboditi svakog davanja za vezove, kao i za štandove u gradskoj luci na kojima turistima nude izlete, istaknuo je naš sugovornik. 
- Koncesije za štandove u gradskoj luci ove godine ne bi trebalo plaćati, a valjalo bi produžiti koncesijski ugovor za godinu dana - dodao je.
- U mene je kapacitet broda 300 ljudi, a vozi se 15 do 20 ljudi dnevno – slikovito je opisao Mladinić. - Naša sezona počinje 1. travnja, do srpnja je promet bio nula, tek sad se počelo nešto voziti. Ako se korona više ne bude širila i poplašila ovo malo potencijalnih dolazaka u Dubrovnik, u konačnici bi se moglo ostvariti 10 do 15 posto izletničkog prometa brodovima - procjena je brodara Emila Mladinića. 

Sve je na čekanju

Ravnatelj Županijske lučke uprave Dubrovnik Željko Dadić u travnju je govorio o pitanjima koja muče brodare - što će biti s naplatom vezova, ali i koncesijama za štandove:

- Neće se dogoditi otpis, ali će se dogoditi, pretpostavljam, određeni popust, a tu će odluku donijeti Upravno vijeće. Vidjet ćemo kako će se situacija razvijati do 1. srpnja: hoće li se ovo nastaviti, hoće li biti bolje, hoće li biti nešto od sezone, sukladno tome ćemo donijeti odgovarajuću odluku. Lučka uprava mora funkcionirati, ona nije na proračunu, nego se financira iz vlastitih sredstava pa mora imati nekakve prihode - napomenuo je u travnju.

image
Izletnički brodovi na vezu u Gružu
Božo Radić/HANZA MEDIA


Evo što kaže polovicom srpnja:
- Još nije donesena odluka o smanjenju cijena vezova. Ide se u tom smjeru, da se da određeni popust. Gledamo što će se događati. Moramo napraviti sjednicu Upravnog vijeća, a odluka će se donijeti kroz mjesec dana. Imamo određene ugovore o paušalu, ukrcaju i iskrcaju putnika, imamo ugovore za cjelogodišnji vez po komunalnim cijenama i ići će se u tom smjeru da se da određeni popust zbog objektivne situacije, ali isto tako, nama su prihodi pali za 90 posto. Naći ćemo neku mjeru da svi budemo zadovoljni – naglasio je ravnatelj Županijske lučke uprave.

- Za koncesije na štandove odluku donosi Ministarstvo financija jer se sve koncesije prijavljuju njihovom registru koncesija. Čekamo njihovu odluku u kojem smjeru će ići plaćanje tih koncesija – istaknuo je Dadić.

image
Izletnički brodovi na vezu u Gružu
Božo Radić/HANZA MEDIA



Izaći ćemo im ususret

Izletničkim brodovima nisu umanjene ni cijene struje i vode i drugih usluga koje pruža Luka Dubrovnik, o čemu direktor Luke Željko Raguž kaže:

- Nismo davali nikakav popust, ove godine nisu puno uplovljavali i nisu nam se javljali, imali smo od početka godine možda deset uplovljavanja izletničkih brodova. Ako nam se jave, sve ćemo napraviti da oni budu zadovoljni, izaći ćemo im ususret. Te su cijene ionako povoljne, a kako nemaju posla, ne uzimaju ni te usluge – zaključio je Raguž.
03. svibanj 2024 12:20