StoryEditorOCM
Turizam i gospodarstvoZvučna imena iza velike investicije u Neretvi

Pločanski trgovački centar od Zlatka Canjuge i bivše Todorićeve snahe preuzeli Austrijanci, gradit će tzv. stop shop, prvi takav na jugu

Piše Ante Šunjić
27. veljače 2022. - 10:54
Uz gradnju velikog trgovačkog centra u Pločama vezivala su se imena Todorićeve snahe Martine Novosel i poduzetnika Zlatka CanjugeCropix

Otprilike u ovo vrijeme prošle godine, javnost je doznala kako tvrtka ENS Development d.o.o. u Pločama planira kupiti, kako su naveli u pismu namjere, između 25 tisuća i 30 tisuća četvornih metara neizgrađenog građevinskog zemljišta za izgradnju novog trgovačkog centra s odgovarajućim prometnim rješenjem i potrebnom komunalnom infrastrukturom.

image
Zlatko Canjuga u građevinskom biznisu
Ranko Suvar/Cropix

Izazvalo je to u obližnjim Pločama žustre polemike između vladajućih vijećnika predvođenih SDP-om i oporbenih HDZ-ovih vijećnika, koji su, ne jednom, napustili sjednice Gradskoga vijeća protiveći se, kako su to nazvali, „najvećoj prodaji zemljišta u povijesti grada“ u osvit lokalnih izbora.

Višemilijunska investicija

Tvrtka ENS, u to je vrijeme bila u djelomičnom vlasništvu Zlatka Canjuge, bivšeg glavnog tajnika HDZ-a i savjetnika prvog hrvatskog predsjednika RH dr. Franje Tuđmana. Uz nabrojene funkcije, Canjuga je bio član Vijeća obrane i nacionalne sigurnosti u uredu Predsjednika Republike, a javnost ga pamti i kao predsjednika Nogometnog kluba Croatia, iz doba kada se zagrebački Dinamo tako zvao. Drugi dio tvrtke pripadao je Martini Novosel, bivšoj Miss Hrvatske i nekadašnjoj snahi Ivice Todorića.

Planirana vrijednost investicije iznosila bi oko 10 milijuna eura.

image
Austrijski investitori već su se okušali u Splitu, a uskoro će i u Pločama
Cropix

Za samo zemljište utvrđena je početna natječajna cijena od 460 kuna po metru četvornom, što za 30 tisuća „kvadrata“ iznosi 13,8 milijuna kuna. Gradnja trgovačkog centra bila bi gotova za najviše dvije godine, a posla bi se tu našlo za više od stotinu radnika. U ENS-u su istaknuli kako im je Grad Ploče od posebnoga interesa jer smatraju „da bi izgradnja trgovačkog centra s navedenim sadržajima ponudom značajno pridonijela razvoju lokalne zajednice i otvaranju novih radnih mjesta, kako Gradu Ploče, tako i okolnim mjestima koja mu gravitiraju“.

Tvrtka ENS je na kraju i kupila 18 491 „kvadrata“ zemljište u Pločama, i to u neposrednoj blizini nesuđene lokacije, ali ne od Grada Ploča nego je kupila zemljište koje je nekada pripadalo Gradu Ploče. Naime, gradska vlast je raspisala natječaj za prodaju 30 tisuća „kvadrata“ na koji se, suprotno očekivanjima, nitko nije javio. Ali, zato je ENS Development d.o.o. krajem prošle godine stekao gotovo dva hektara zemljišta u Poduzetničkoj zoni Vranjak.

Riječ je o neizgrađenom građevinskom zemljištu koje je Grad Ploče u ožujku 2009. godine prodao tvrtki Porto Tolero d.o.o. u vlasništvu Romea Krešića za iznos od gotovo 5.2 milijuna kuna. Budući je tvrtka Porto Tolero zapala u financijske probleme, u više navrata je tražila od Grada da se produlji rok plaćanja. Svaki put bi joj Gradsko vijeće izašlo u susret i donijelo odluku o produljenju roka plaćanja kupljenoga zemljišta, s tim da je Porto Tolero prihvatilo obvezu da će platiti i zakonsku zateznu kamatu na tako produljeni rok podmirenja obveze.

image
Lokacija Ploče-shopping centar

Na temelju donesenih odluka Gradskog vijeća, između Grada Ploča i Porto Tolera d.o.o. su potpisana četiri aneksa temeljnom kupoprodajnom ugovoru, u kojima su jasno bile definirane obveze po pitanju roka plaćanja ugovorene cijene i zateznih kamata za produljenje roka dospijeća plaćanja, odobrenog od Gradskog vijeća.

Porto Tolero je u konačnici ipak podmirio u cijelosti iznos kupoprodajne cijene, međutim ostale su nepodmirene obveze za zaračunate zatezne kamate koje su se obračunale temeljem potpisanih aneksa ugovora, za produljenje roka plaćanja u iznosu od 544 tisuće kuna.

Porto Tolero d.o.o. je u prosincu 2015. godine prodao navedeno zemljište tvrtki SignumŠped d.o.o. u vlasništvu Sandre Batarelo Krešić, supruge Romea Krešića., koja ga je, pak, u studenome prošle godine prodala ENS Developmentu d.o.o.

Moćna austrijska tvrtka

Na samome kraju prošle godine, točnije 29. prosinca, Zlatko Canjuga i Martina Novosel prestali su bili članovi Društva ENS Development, a novi član Društva je austrijska firma Imbea Immoeast. Imbea Immoeast je povezana s austrijskom tvrtkom Immofinanz, koja u gradovima manje i srednje veličine gradi maloprodajne parkove „Stop shop“. Krajem rujna prošle godine imovinski portfolio tvrtke Immofinanz imao je uknjiženu vrijednost od pet milijardi eura.

image
Novi centar u Kaštelima
Sd

Na hrvatskom tržištu u idućih nekoliko godina planiraju investirati oko 250 milijuna eura za izgradnju maloprodajnih parkova. Trenutačno ih imaju četiri, u Valpovu, Ludbregu, Osijeku i Našicama, a planiraju ih otvoriti preko 20. Početkom travnja očekuje se otvaranje prvog trgovačkog centra u Dalmaciji, u Kaštelima. Budući maloprodajni parkovi imat će gotovo 200 tisuća metara četvornih prostora za potencijalne zakupce, a očekuje se otvaranje velikog broja radnih mjesta za lokalno stanovništvo. Ono po čemu se 'Stop shop' razlikuje od ostalih prodajnih centara jest nepostojanje zajedničkih prostora u velikom objektu iz kojih se ulazi u pojedine prodavaonice, čime su izbjegnuti i troškovi zajedničkog održavanja. Koncipiran je na način da se u svaki dućan ulazi izravno s parkirališta. Među zakupcima do sada otvorenih centara su DM, Deichmann, CCC, Spar, Intersport, Takko, KiK i drugi.

Gužva na malom prostoru

Ako austrijska tvrtka otvori trgovački centar na kupljenoj lokaciji u Pločama, konkurencija na relativno malom prostoru biti će velika. Naime, ne udaljenosti od nekoliko stotina metara zračne linije poslovali bi Tommy, Studenac i Lidl, koji rade već godinama, Plodine, koje uskoro započinju izgradnju svoga prodajnog objekta, te spomenuti Austrijanci.

01. svibanj 2024 18:36