StoryEditorOCM
Turizam i gospodarstvoSUBVENCIONIRANI EU KREDITI

Odobren program pomoći hrvatskom sektoru civilnog zrakoplovstva vrijedan 45.4 milijuna eura

Piše dv
5. lipnja 2022. - 09:03

Zbog ekonomskih posljedica uzrokovanih pandemijom koronavirusa i brojnim restrikcijama koje su pogodile i zračnu industriju, Europska Komisija odlučila je odobriti Hrvatskoj program za dodjelu potpora sektoru civilnog zrakoplovstva vrijedan 45.4 milijuna eura (344 milijuna kuna), donosi portal Croatian aviation.

Kao razlog odobrenja državnih potpora, Europska komisija u svojoj objavi navodi kako su države, uključujući i Hrvatsku morale uvesti brojne restrikcije i ograničiti putovanja kako bi se spriječilo širenje koronavirusa. Zbog navedenih restrikcija kompanije u sektoru civilnog zrakoplovstva pretrpjele su poslovne gubitke te značajan pad broja putnika i profitabilnosti.

Državna potpora namijenjena je domaćim aviokompanijama i kompanijama koje obavljaju djelatnosti iz sektora civilnog zrakoplovstva, a koje su pretrpjele gubitke uslijed pandemije. Svrha državnih potpora je podržati poslovanje pogođenih kompanija, kao i osigurati njihov gospodarski oporavak i poslovnu stabilnost.

U okviru programa, javne potpore bit će dodijeljene u obliku zajmova sa subvencioniranim kamatnim stopama koje osigurava Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture Republike Hrvatske. Komisija je utvrdila da je hrvatski program u skladu s uvjetima navedenim u Privremenom okviru za mjere državne potpore u svrhu podrške gospodarstvu u aktualnoj pandemiji covida-19.

 

Konkretno, u odnosu na zajmove sa subvencioniranim kamatnim stopama Europska komisija je potvrdila sljedeće:

dospijeće zajmova ograničeno je na šest godina;

iznos zajmova odgovara razini predviđenoj u Privremenom okviru za mjere državne potpore u svrhu podrške gospodarstvu u aktualnoj pandemiji covida-19;

zajmovi se odnose na potrebu za odgovarajućim obrtnim kapitalom;

ugovori o zajmu bit će potpisani najkasnije do 30. lipnja 2022. godine.

Na kraju, Europska Komisija zaključuje kako je program državnih potpora nužan, prikladan i razmjeran za otklanjanje ozbiljnog poremećaja u gospodarstvu države članice.

03. svibanj 2024 17:00