StoryEditorOCM
Turizam i gospodarstvogospodarstvo županije raste

Odlični rezultati županijskog gospodarstva u 2023., najbolji rezultati od 2008. godine

Piše Maja Rilović Koprivec
12. srpnja 2024. - 14:35
The aerial view of Dubrovnik, a city in southern Croatia fronting the Adriatic Sea, Europe. Old city center of famous town Dubrovnik, Croatia. Dubrovnik historic city of Croatia in Dalmatia./Shutterstock

Ukupni  rezultati  gospodarstva Dubrovačko-neretvanske županije, za prošlu godinu najbolji su u zadnjih 15 godina! Rečeno je danas u izvješću koje je sjednicu Gospodarskog vijeća županijske komore na temelju GFI izvještaja predanih FINA-i za 2023. priredila Županijska komora.

 Broj poduzetnika je bio 3% veći, broj zaposlenih je u 2023. bio na istoj razini kao godinu ranije, a prosječna plaća bila je 19 posto veća i iznosila je 964 eura. -Približavamo se magičnoj brojci od tisuću eura, još uvijek smo ispod državnog prosjeka. Međutim, dobro je da plaća raste – rekla je Nikolina Trojić, direktorica ŽK HGK.

  U izvješću su prikazane samo tvrtke s sjedištem u Županiji pa velike hotelske kuće  i veliki trgovački lanci nisu obuhvaćeni analizom HGK,rečeno je, a imaju velike prihode.

 Ukupni prihodi i rashodi su rasli jednakim intenzitetom. Dvije trećine privrednih subjekata koji su predali završni račun iskazalo je dobit. Ukupno je iskazana dobit  veća od 170 milijuna eura, 21 posto više nego godinu ranije, a investicija je bilo 17 posto više.

 Sve su djelatnosti osim obrazovanja iskazale pozitivan rezultat. Djelatnost usluga pružanja smještaja i hrane i dalje je najzastupljenija djelatnost u našoj županiji,  a obuhvaća više od 26 posto ostvarenih rezultata,  no djelatnost transporta i prijevoza više nije na drugom mjestu već je pala četvrto. Atlantska plovidba u našoj je županiji svojim obujmom prometa značajno utjecala na strukturu gospodarstva, a pad cijena vozarina  je utjecao na takav rezultat, i na drugom mjesto izbacilo trgovinu, a na treće mjesto građevinu.  

Sanja Putica ispred Atlantske plovidbe obrazložila je kako je tvrtka u 2023. zabilježila snažan pad vozarina na svjetskom tržištu, ali lani je Atlantska plovidba pristupila ponudi za povećanjem temeljni kapital zbog velike investicije u poslovni centar Batala i narudžbe tri  nova broda u Kini za rasute terete koji su veći on onih u postojećoj floti te također, investiciju u Atlant polikliniku. – Mi smo s obzirom na IMO standarde pristupili ugrađivanju  novih uređaja na naše brodove, sve više brodara  mora pristupiti korištenju goriva koji imaju manji karbonski otisak. Atlantska plovidba ostaje u Dubrovniku i  u 2024. očekuje značajno bolje rezultate – rekla je Putica. I predstavnik Luke Ploče koja je svoj rekordni rezultat ostvarila prije dvije godine, zbog energetske krize,  rekao je kako su lani  uz 15 % manji promet ostvarili rekordnu dobit od 10,3 milijuna eura. I ove godine se nastavlja trend pada prometa jer se energetsko tržište nastavilo stabilizirati što značajno utječe na njihov promet.

Sve članice a napose građevinarstvo kao i IT sektor imaju velike poteškoće s radnom snagom, a napose njihovim smještajem rečeno je.       

     U djelatnosti smještaja direktorica ŽK HGK Nikolina Trojić  upozorila je kako u strukturi smještajnih kapaciteta Županije  čak 33 posto svih kreveta čini nekomercijalni smještaj. Smještaj koji nije nigdje registriran ili porezno zahvaćen.

– Prema našim analizama riječ je o kupovini  nekretnina mahom ili većim dijelom od stranaca koji onda te nekretnine iznajmljuju bez ikakvih davanja.  Nekomercijalnih kreveta je u Županiji više od  42.000, a hotelskih kreveta nešto više od 21.000 kreveta.  U našoj  županiji imamo dvostruko više nekomercijalnog smještaja nego hotelskog. Događa li nam se još jedna paralelna ekonomija na terenu? – postavila je retoričko pitanje.

 Sezona je produljena za 16 dana. Dobit razdoblja iznosila je 233 milijuna eura, a najveću dobit od 76 milijuna eura ostvarila je djelatnost pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane,  32 posto od ukupne dobiti županijskog gospodarstva. S 28 milijuna eura dobiti prijevoz i skladištenje zauzima 12 posto, a trgovina 11 posto s iznosom od 26 milijuna eura u ukupnoj dobiti županijskog gospodarstva.

Najveća prosječna neto plaća isplaćena je u djelatnosti prijevoza i skladištenja te je iznosila 1.157 eura, a najniža je u financijskoj djelatnosti i djelatnosti osiguranja s iznosom od 648 eura.

Proširenu sjednicu Gospodarskog vijeća pozdravili su i župan dubrovačko neretvanski Nikola Dobroslavić i zamjenica gradonačelnika Jelka Tepšić. 

08. rujan 2024 02:10