StoryEditorOCM
Turizam i gospodarstvoSNIMANJE PROMETA

Inspektori na Jadranu, nadziru se fiskalni računi, posebno se promatra jedna novost

Piše Silvia Rudinović
8. srpnja 2024. - 10:18

​Ovlašteni službenici Ministarstva financija, Porezne i Carinske uprave provode pojačane nadzorne aktivnosti. Kako je objavila Porezna uprava, do 15. rujna, na cijelom području Republike Hrvatske, ali s posebnim naglaskom na jadransku obalu, otoke i područje Grada Zagreba, ciljano se provode nadzorne aktivnosti.

"S obzirom da se u sustavu fiskalizacije svakodnevno prate podaci o fiskaliziranim računima, nadzorne aktivnosti provode se ciljano, na temelju prethodno provedene analize rizika. Cilj nadzornih aktivnosti je otkrivanje poreznih obveznika koji evidentno i sustavno krše porezne propise te zaštita i omogućavanje nesmetanog poslovanja urednim poreznim obveznicima. U okviru pojačanih nadzornih aktivnosti provode se postupci praćenja izdavanja računa i evidentiranja prometa (snimanje prometa) kao i postupci nadzora fiskalizacije", objavila je Porezna uprava.

image
Niksa Stipanicev/Cropix/Cropix

Tako je i na dubrovačkom području. Od ugostitelja se može čuti kako se, među ostalim, nadzire i uzimanje napojnica. 

Od ove godine vrijede nova pravila. Napojnica koju poslodavac isplaćuje radniku neoporeziva je do propisanog iznosa od 3.360 eura godišnje. Iznos napojnice ostvaren iznad propisanog neoporezivog iznosa smatra se oporezivim konačnim drugim dohotkom na koji se primjenjuje stopa poreza na dohodak od 20 posto pri čemu ne postoji obveza obračuna obveznih doprinosa. Napojnica nije obvezna, ali se može ostaviti u svakoj djelatnosti gdje je to primjenjivo ili uobičajeno, kao što su ugostiteljstvo, frizerske i kozmetičarske usluge, trgovina i slično. Pritom, ne postoji obveza ispisati i uručiti gostu fiskalizirani račun u kojem se posebno iskazuje napojnica. 

Evo što navode iz Porezne uprave, koji je zakonski rok za fiskalizaciju napojnice:

"Skrećemo pozornost na ispravnu primjenu Zakona o fiskalizaciji u prometu gotovinom te napominjemo da je mogućnost dostave podataka s računa u roku od dva dana samo iznimka, a ne pravilo. Sustav fiskalizacije računa mora biti postavljen na način da se svaki račun prije izdavanja dostavi u Poreznu upravu na fiskalizaciju. Dakle, pravilo je fiskaliziranje prije izdavanja računa". Nadalje, naglašavaju kako obveznik fiskalizacije, uz račun dostavlja Poreznoj upravi podatak o napojnici putem uspostavljene elektroničke veze.

"Dakle, podatak o napojnici dostavlja se odmah uz fiskalizirani račun odnosno prilikom izdavanja fiskaliziranog računa, a što je i propisano člankom 30.i Pravilnika o fiskalizaciji u prometu gotovinom. Iznimno, u slučaju prekida veze obveznik fiskalizacije je dužan u roku od dva dana od dana u kojem je došlo do prekida veze, uspostaviti elektroničku vezu te dostaviti sve izdane račune. Sva pravila za izdavanje fiskaliziranih računa primjenjuju se i za prijavu napojnica u sustav fiskalizacije te sukladno navedenom samo iznimno u slučaju prekida veze napojnica se može prijaviti u roku kao što je prethodno navedeno. Kako bi navedeno postupanje bilo iznimka, obveznici fiskalizacije su dužni osigurati zadovoljavajuću softversku i hardversku podršku za razmjenu odnosno dostavu podataka Poreznoj upravi", pojašnjenje je Porezne uprave.

08. rujan 2024 02:12