StoryEditorOCM
Turizam i gospodarstvoBrojimo strane goste, a kakvi smo mi turisti?

Hrvati na Jadran najčešće odlaze u posjet rodbini i prijateljima: ‘Amerikancu ili Britancu noćenje od 200, 300 ili 400 eura u hotelu nije puno, ali s obzirom na naše plaće...‘

Piše dv/vijesti SD
25. lipnja 2023. - 13:01

Često se ovih dana postavlja pitanje je li hrvatska obala postala preskupa za domaće turiste? Hrvati na svoj Jadran i dalje najčešće odlaze u posjet rodbini i prijateljima, ali se i sve više odlučuju za ljetovanje - izvan domovine, piše Slobodna.

Zagrebačke ljetne vrućine su počele. Mnogi građani već imaju planove kamo otići na ljetovanje.  

Podaci za prošlu godinu pokazuju da su Hrvati po Hrvatskoj najviše putovali u kolovozu i lipnju. U inozemstvo su odlazili u lipnju i prosincu, i to dvostruko više nego 2021., piše HRT.

image
Tom Dubravec/Cropix

- Hrvati putuju više vani zato što ove godine imaju, kao i prošle, puno više jeftinih letova dakle ta jedna aviokompanija praktički diktira time kuda Hrvati putuju, rekao je Vlado Šestan, savjetnik za putovanja. 

U 2022. Hrvati su najviše putovali u Bosnu i Hercegovinu, a zatim u Njemačku. 

- Već sada imamo 18 posto više gostiju iz Hrvatske nego rekordne 2019. I prošle godine smo uspjeli imati više gostiju iz Hrvatske nego 2019. Ostvarili su 507 tisuća noćenja, većina ih dolazi automobilom pa avionom, rekao je Cristian Sallai, menadžer regionalnog ureda Njemačke turističke zajednice (DZT).

Hrvati su u dosadašnjem dijelu godine odmah poslije njemačkih gostiju po broju noćenja u Hrvatskoj. No za domaće goste sigurno postoje jeftinije destinacije za ljetovanje od Hrvatske.

- Moramo znati da jednom Amerikancu ili jednom Britancu boravak u hrvatskim hotelima po cijenama 200, 300, 400 eura na noć neće biti puno. Međutim, s obzirom na hrvatske plaće, nama će to biti definitivno puno.

image
Tom Dubravec/Cropix

Zato Hrvati ove godine, koliko saznajem od kolega iz turističkih agencija, izabiru neka druga odredišta poput Grčke, Egipta, koji se vraća, naglasila je Jana Domanovac, urednica magazina PLACE2GO.

A kad se pogleda broj putovanja i noćenja domaćih gostiju posljednjih deset godina u Hrvatskoj i izvan nje, vidi se negativan trend koji je počeo mnogo prije pandemije.

- Broj putovanja i noćenja je smanjen od 2015. do 2022. godine, 2013. nam je bila referentna, tu je ostvaren najveći broj putovanja i noćenja hrvatskih građana. Hrvati kada odlaze van po putovanju u prosjeku troše 40 posto više nego po putovanju u Republici Hrvatskoj, istaknula je Sanela Grujo Vrkljan, Institut za turizam.

A i troškovi putovanja nam rastu. 2022. u odnosu na 2019. veći su 20 posto, a u usporedbi s 2013. za čak 28 posto.

27. travanj 2024 13:11