StoryEditorOCM
Turizam i gospodarstvoTRŽIŠTE NEKRETNINA

Dubrovnik nije više rekorder, pogledajte cijene stanova u Zagrebu

Piše Korana Sutlić/JL
10. lipnja 2023. - 13:22

Prema potražnji za nekretninama, Zagreb prednjači nad ostatkom zemlje. Najviše se traže stanovi, a sve više i građevinska zemljišta

Usprkos prekrasnoj obali, Zagreb prema potražnji za nekretninama prednjači nad ostatkom zemlje. Kuće, stanovi i zemljišta u glavnom gradu, koji se prodaju putem oglasnika za nekretnine Crozilla.com, tijekom travnja su bili traženiji nego u ostalim gradovima. Cijene su im uglavnom visoke.

Kuće su povoljnije

Po potražnji vode stanovi. Za kvadrat stana u Zagrebu tijekom travnja se na oglasniku za nekretnine Crozilla.com u prosjeku tražilo 2800 eura. Prosječne oglašavane vrijednosti kreću se do oko 3200 eura po kvadratu. Kvartovi u središtu grada imaju više cijene, dok su u perifernim područjima nešto niže. Prosječna tražena cijena stanova u centru je tijekom travnja iznosila oko 3000 eura. Gornji Grad - Medvešćak bilježi prosječnu oglašavanu cijenu od 3083 eura, slično kao na području Maksimira, gdje se za kvadrat tražilo 3056 eura. Nekretnine u Donjem Gradu u prosjeku stoje 2922 eura po kvadratu, a na Kvatriću 2909 eura. U Dugavama se za kvadratni metar stana u prosjeku tražilo 2800 eura, na Kajzerici nešto više, 2900 eura, a u Blatu 2650 eura. Cijene se razlikuju i na području Dubrave: u Donjoj Dubravi u travnju je na tom oglasniku zabilježena prosječna tražena cijena stana od 2970 eura po kvadratu, a u Gornjoj Dubravi 2485 eura, donosi Dom&Dizajn

image

Zagreb

Ivana Nobilo/Cropix

Manje tražene, ali i osjetno jeftinije nego stanovi, u istom su mjesecu bile kuće. Njihova prosječna oglašavana cijena, s uključenom cijenom okućnice i pripadajućih objekata, tijekom travnja je iznosila 1570 eura po kvadratu. Iako su cijene niže, odluka kupaca u većini slučajeva pada na kupnju stana. Kuće uglavnom zahtijevaju više angažmana, a često i financijskih ulaganja, s obzirom na to da većina njih broji više kvadrata od nekog stana.

- Krajnja odluka o kupnji ipak ovisi o mogućnostima i preferencijama svakog pojedinog kupca te predstavlja odraz njihova stila života, financijske situacije ili potreba - rekao je Mladen Matijević, regionalni direktor tvrtke Indomio, koja upravlja oglasnikom Crozilla.

Cijene građevinskih zemljišta značajno variraju ovisno o lokaciji, namjeni, infrastrukturi, urbanističkim uvjetima i potražnji, a podaci tog oglasnika pokazali su kako je tijekom travnja njihova prosječna oglašavana cijena na području Zagreba iznosila 115 eura po metru kvadratnom. Pritom se najviše cijene kvadrati u blizini središta grada, dok se najjeftinija zemljišta nalaze na periferiji.

Kalkulacija

Tuškanac, Donji grad ili Šalata - dijelovi su grada koji prednjače visinom oglašavanih cijena. Među dijelovima grada u kojima je moguće pronaći jeftinije građevinske kvadrate nalaze se Brezovica, Sesvete ili Podsused.

Najskuplji su stanovi u centru i na Gornjem gradu - Medveščaku, a slijedi Maksimir.

image

Zagreb

Boris Kovacev/Cropix

Različiti kupci svakodnevno tragaju za građevinskim zemljištima u Zagrebu i okolici. Investitori, građevinske tvrtke i privatni kupci aktivno traže zemljišta za različite vrste projekata, uključujući stambene, poslovne, komercijalne i industrijske - što uvelike utječe na njihove cijene.

No, nedostatak ponude također znatno utječe na njihove cijene.

- Problem koji se javlja je nedostatak ponude. Upravo se zato nerijetko prodaju zemljišta na kojima se već nalazi objekt za rušenje. Iako se takve nekretnine uglavnom kupuju zbog same građevinske parcele, vlasnici prilikom kalkulacije cijene obično računaju i sam objekt, bez obzira na to u kakvom se on stanju nalazi - rekao je Mladen Matijević.

19. travanj 2024 13:05