StoryEditorOCM
MišljenjaKOMENTAR LORITE VIERDE

Odahnula je Korčula, nek ubojica dolazi briga nas, samo nek nije u nas doma. Dovoljan nam je naš Ivan

Piše Lorita Vierda
22. travnja 2022. - 14:36

Uzbuna na Korčuli. Kažu šok i nevjerica. Vraća se u Blato zloglasni ubojica iz Australije Mate Perich. Djeca pišu medijima pisma,molim vas ne dajte mu da se vrati u Hrvatsku, svih nas je uništio, a sad će nas, nakrcan milijunima kojih se na odsluženju gotovo 30-godišnje kazne nakupio od zajedničkih nekretnina, pokokat' novom novcatom puškom. Boljeg modela od onoga kojim je hladnokrvno, četiri puta, da je za svaki slučaj ovjeri, roknuo suprugu Danicu dok je pokušavala pobjeći od njega s trojicom sinova.

Novinari Hrvatske i svijeta zovu po korčulanskom Blatu, traže kontakte rodbine, prijatelja, susjeda, raspituju se kod mještana, traže reakcije, pitaju sjeća li se tko Mate, je li bio, kako to uvijek u horor pričama bude, miran, tih i uvijek se pristojno javio. Iz mjesta muk, nitko ništa ne zna, poneki starac dok grozničavo pretura po sjećanjima ne bi li ga se sjetio, odgovara kako 'ne zna što bi reka', nemojte mene...'.

 

I onda još jedan šok – traži se po krivom Blatu. Nije Blato na Korčuli, nije ni Blato na Mljetu, nego navodno zaselak Blato kod Živogošća kraj Makarske. Znači, odahnuo je otok, nek dolazi ubojica briga nas, samo nek nije u nas doma. Sad se svaka baba na otoku koja se tresla i pokušavala sjetiti rodbine Pericha pravda kako zato i nije novinarima ništa rekla jer ha bogati ima Perića na svitu koliko ti volja, a ovaj ubojica nije naš. Iz Živogošća totalna tišina, nitko nije htio priznati da s njime ima rodbinske veze, a i svi su se orijentirali na ovo nama bliže Blato, računajući, bolje da peglaju njih nego nas. Dok se nije otkrilo, na radost Blaćana na Korčuli.

No jedan od najgorih serijskih ubojica u Australiji porijeklom je Blaćanin. Ivan Milat, i taj se zauvijek urezao u kolektivno pamćenje te daleke zemlje u koju su mu roditelji pošli trbuhom za kruhom i ostali. Serijski ubojica backpackera na stravičan je način mrcvario pa onda ubijao mlade koji su s ruksacima na leđima, u cvijetu mladosti, putovali Australijom spavajući u šatorima i vrećama za spavanje po vrelom australskom bušu, kao što to mnogi mladi u svijetu rade u tim godinama. Milat je ubijao pomno planirajući, organizirajući 'čeku' za 7 (dokazano) mladih ljudi od 19 do 22 godine, a još je puno ubojstava ostalo neriješeno, s oblakom sumnje iznad Ivana Milata. Osuđen je 1996., pa iako je u nekim ubojstvima bilo evidentno da su ga počinile najmanje dvije osobe, to se nikad nije dokazalo, no sumnja u njegovu braću i dalje je tu. Ivan, jedno od 14-oro djece u obitelji i jedan od deset sinova prestravio je Australiju ali i domovinu njegovog oca, Blato na Korčuli, s koje je u potrazi za boljim životom između dva svjetska rata otišlo nebrojeno stanovništvo. I od svih ubojstava, jedan je Milatu umaknuo i taj ga je konačno došao glave. No poživio je ovaj ubojica do 2019., kad je preminuo od raka, a iza njega su ostala još neriješene priče.

Da se vratimo na Matu Pericha, zbog kojeg se uzbunilo pola Dalmacije, Australija ga pušta, on se u domovinu vratiti smije, lova koje se nije odrekao dok je bio u bajbuku mu se nagomilala, i sad hoće čovjek doma, pod stare dane, da bude beg u selu. Smije li? Kažu svi zakoni da smije. Hoće li ga dočekati raširenih ruku? Hoće, ali bježeći u panici od manijaka koji je, prije nego je ubio suprugu, maltretirao obitelj i sve oko sebe. Uvijek je bio problematičan, pišu, pa su mu i djeca, prošavši kroz silne traume i ostavši živi, postali osamljeni čudaci koji se boje svoje sjene, vazda gledajući preko ramena hoće li se manijak odnekud pojaviti. Evo ga, sad će.

Korčulani se sigurno pitaju zašto je uopće njihovo Blato prvo Blato kojeg su se mediji sjetili kad je riječ o povratku zloglasnog ubojice Mate Pericha, i nije zato jer je otamo u Australiju pošlo nekoliko generacija u potragu za boljim životom. Za utjehu - zato jer je, srećom, Blato izgleda najprepoznatljivije, ali po posve drugačijim ljudima, događajima, običajima i ljepoti.

01. svibanj 2024 00:31