StoryEditorOCM
KulturaIzloženo 30 radova

U Sponzi otvorena izložba polaznika likovne radionice Doma Marina Držića ‘Mozaik Marina Držića i svetoga Vlaha‘

Piše D. V.
6. lipnja 2024. - 15:05

U Sponzi je otvorena izložba polaznika likovne radionice Doma Marina Držića za odrasle "Mozaik Marina Držića i svetoga Vlaha". U skladnom prostoru atrija izloženo je trideset radova u tehnici tradicionalnog mozaika od kamenih kockica. Likovna radionica odvijala se od veljače do kraja svibnja 2024. godine pod vodstvom mentorice, muzejske pedagoginje Doma Marina Držića Jasmine Runje, a sveukupno je sudjelovalo 27 polaznika koji su oblikovali vlastite mozaike.

Okupljenima se najprije obratio ravnatelj Doma Marina Držića, Nikša Matić koji je istaknuo kako su naziv radionice i motivi izloženih mozaika inspirirani životom i djelom Marina Držića, kao i podatkom o 45. obljetnici upisa Staroga grada Dubrovnika na UNESCO-ov popis Svjetske baštine i 15. obljetnici upisa Feste sv. Vlaha na popis nematerijalne kulturne baštine čovječanstva.

image
Dom Marina Držića

Kustosica izložbe i autorica predgovora kataloga, Valerija Jurjević, rekla je kako se većini polaznika Sveti Vlaho nekako prirodno nametnuo kao motiv, ne samo zbog toga što je radionica započela uoči njegovog blagdana, već i zbog brojnih kamenih skulptura parca koji krase Dubrovnik. Izložene mozaike odlikuje ujednačeni kolorit raznobojnog kamena i uravnotežene kompozicije. Neki polaznici su oblikovali svoje radove s više detalja, dok su se drugi odlučili za pojednostavljene prikaze, stavljajući naglasak na volumene, čime su se približili apstrakciji. Citirala je mozaičara Miluna Garčevića koji je ustvrdio kako je mozaik „za nekog muka, za drugoga igra, za trećega strast, ali ništa ne nastaje bez vjere i strpljivosti“. Upravo vjera i strpljivost bili su temelj likovne radionice „Mozaik Marina Držića i svetoga Vlaha.“

image
Dom Marina Držića

Mozaik je izvedbeno najkompliciranija umjetnost pa se često misli kako je on velika nepoznanica pristupačna tek manjem broju umjetnika. Da to ne bude tako, pobrinula se mentorica radionice, akademska slikarica, profesorica likovne kulture i magistrica slikarstva, Jasmina Runje, koja je polaznike uvela u svijet ove tradicionalne tehnike nesebično im prenoseći svoje znanje i vještine. U svom obraćanju okupljenima je približila postupak izrade izloženih mozaika koji je krenuo od skice na osnovu koje su polaznici na podlogu unutar okvira uz pomoć ljepila od brašna i vode lijepili kockice – naopako. Mozaici su se u završnoj fazi prekrili slojem betona, te nakon sušenja okrenuli i očistili. Naposljetku su se premazali slojem voska koji je istaknuo profinjenost njihovih boja.

Izložbu je u ime grada Dubrovnika otvorila Julijana Antić Brautović, pročelnica Upravnog odjela za kulturu i baštinu istaknuvši kako u ovom ubrzanom sadašnjem vremenu izloženi mozaici pokazuju vrijednost ručnog rada, strpljivosti i posvećenosti.

U ime polaznika, Iva Dedo se zahvalila svim uključenima u realizaciju likovne radionice i izložbe, posebno istaknuvši mentoricu Jasminu Runje. Na kraju je svim polaznicima uručeno priznanje za sudjelovanje u likovnoj radionici, a Gradu Dubrovniku, osnivaču Doma Marina Držića, za doprinos u realizaciji likovne radionice „Mozaik Marina Držića i svetoga Vlaha“ kojeg je preuzela zamjenica gradonačelnika Grada Dubrovnika Jelka Tepšić.

Kroz tri likovne radionice za odrasle koje su se do sada održale u Domu Marina Držića između polaznika i mentorice Jasmine Runje izgradila se kreativna sinergija koja privlači sve više

zainteresiranih. Ovakvi, kao i ostali programi u organizaciji Doma Marina Držića su poput kamenčića u Držićevom mozaiku i služe zajedničkom cilju – njegovoj promociji kao najvećeg hrvatskog komediografa i jednog od najistaknutijih pisaca europske renesansne komediografije.

20. lipanj 2024 19:05