StoryEditorOCM
KulturaKONFERENCIJA ZA MEDIJE |

PRIČE IZ DAVNINE, PRIČA O SURADNJI U Kazalište Marina Držića dolazi predstava o o iskrenom i fundamentalnom altruizmu i filantropiji   

Piše Bruno Lucić
3. ožujka 2020. - 12:10
Slijeva: Marija Šegvić, Ivana Bakarić, Glorija Šoletić, Paolo Tišljarić, Žarko Dragojević, Paško Vukosavić, Matija Čigir, Dubravka Lelas i Luka BulovićBožo Radić/HANZA Media
Dubrovačka premijera predstave „Priče iz davnine“ u režiji Paola Tišljarića najavljena je konferencijom za medije u KMD-u. Riječ je o koprodukciji između Kazališta Marina Držića i zagrebačkog Kazališta Trešnja.

- Jako mi je drago da smo uspjeli uspostaviti kazališnu suradnju između krajnjeg juga i Zagreba, tu moram istaknuti već dugogodišnju suradnju između ravnateljice Višnje Babić i mene. Ona je bila spremna na jednu ovakvu kazališnu avanturu - da povežemo naša dva ansambla i da prikažemo predstavu u Zagrebu i u Dubrovniku. Mislim da je to jedan produkcijski model koji, nadam se, da će postati - ne iznimka, nego pravilo za suradnju između Zagreba i Dubrovnika. Pogotovo, drago mi je da već sada dogovaramo neka gostovanja s ovom predstavom, drago mi je da su izvedbe u Zagrebu - bez obzira na to što je predstava malo drugačija od onoga što bi možda očekivali - imale veliki uspjeh i da su jako dobro prihvaćene od djece u Zagrebu. Nadamo se da će imati isti takav uspjeh u Dubrovniku, poručio je redatelj, ujedno i ravnatelj KMD-a.

image
Ivana Bakarić, Glorija Šoletić, Paolo Tišljarić i Žarko Dragojević
Božo Radić/HANZA Media


Glumica Ivana Bakarić kazala je kako joj je ovo već peta predstava s Paolom Tišljarićem u četiri godine te je istaknula kako je to zapravo 'svojevrsni jubilej koji zaslužuje pozornost'. Ispričala je kako je uživala radeći na predstavi, a Glorija Šoletić, inače članica ansambla KMD-a, radila je s ansamblom Kazališta Trešnja te je pohvalila tamošnje glumce rekavši kako je doživjela 'predivno i nezaboravno iskustvo'.

- Ansambl je bio sjajan, divno  je upoznati novi ansambl, nove ljude, nove izvore energije… Glumac je tu na dobitku, a mislim da je i publika na dobitku, a i vi koji ćete gledati ovu predstavu, gledat ćete neke nove energije. Meni je ovo prva suradnja s Paolom, oduševljena sam kako radi, nadam se da ovo nije zadnja suradnja, kazala je Šoletić.

image
Dubrovačka premijera je na Velikoj sceni KMD-a 6. ožujka s početkom u 19 sati
Božo Radić/HANZA Media


Mariji Šegvić je ovo već peta suradnja s KMD-om.

- Bila mi je velika radost raditi ovu predstavu, prvenstveno zato što smo Paolo Tišljarić i ja jako puno radili za vrijeme naših studentskih dana na Akademiji i nakon nekoliko godina različitih putova smo se ponovno spojili i to je za mene bilo jedna velika sreća i radost. Strašno sam sretna što sam opet u Dubrovniku, zbilja mi je ovdje lijepo i strašno se rado vraćam, a pogotovo s ansamblom Kazališta Trešnja s kojim sam vrlo intenzivno provela godinu dana i veselim se što smo sad svi zajedno ovdje u Dubrovniku, otkrila je Šegvić.
O suradnji, ali i o karakteru predstave govorio je i Paško Vukasović.

 - Ovo je predstava koja jest na neki način drugačija i neuobičajena za formu dječje predstave. Mislim da nije plošna, nego da na neki dublji i ljudima neobičniji način, koji na prvu može biti odbojan, progovara o nekom iskrenom i fundamentalnom altruizmu i filantropiji koji nisu jasni na prvu, ali mislim da će doprijeti do djece i da dopire do djece. Zagrebačka publika je pokazala da stvarno dopire na pravi način do ciljane publike i da je polučila rezultat koji je bio očekivan. Svi se manje-više poznajemo, s Paolom smo radili više puta, zajedno radimo u 'Trešnji', ali nama je Glorija došla kao neka vrsta osvježenja i nadgradnje na trenutni ansambl, dodao je Vukasović.

image
Marija Šegvić, Ivana Bakarić i Glorija Šoletić
Božo Radić/HANZA Media


Matija Čigir je izrazio zadovoljstvo igranja s kolegama, već na početku su vidjeli kako će sve 'teći glatko i tečno'. Luki Buloviću je isto tako najdraže od svega što je Glorija Šoletić došla u Zagreb, izrazio je nadu da će to u budućnosti biti još više ljudi iz Dubrovnika.

Na rasporedu su tri pretpremijere predstave: 4., 5. i 6.ožujka u 10 sati. Također, dubrovačka premijera je 6. ožujka u 19 sati. Reprize su na rasporedu 7. ožujka u 18,  8. ožujka u 11, 9. ožujka u 10 i 12 te 10. ožujka u 10 i 12 sati.  

image
Matija Čigir, Dubravka Lelas i Luka Bulović
Božo Radić/HANZA Media


Autorski tim i podjela
Autorski tim čine: Paolo Tišljarić (redatelj), Lada Kaštelan (dramatizacija i dramaturgija), Irena Kraljić (scenografija), Tea Bašić Erceg (kostimografkinja), Blaženka Kovač Carić (koreografija), Vesna Kolarec (oblikovanje rasvjete), Žarko Dragojević (autor glazbenih brojeva i oblikovanje zvuka), Vesna Kolarec i Žarko Dragojević (autori video produkcija), Antonela Tošić (asistentica redatelja), Denis Rubinić (asistent scenografkinje), OKO (dizajn i ilustracija plakata), Ana Rako (grafičko oblikovanje plakata), Đurđa Škavić (jezična savjetnica), Damil Kalogjera (autor fotografija), Miran Brautović/Palm Productions (produkcija video materijala) i Tajana Fabekovec-Pavlović (inspicijentica).

U predstavi igraju: Ivana Bakarić (Ivana Brlić Mažuranić), Glorija Šoletić (Ivana Bažuranić Mrlić), Marija Šegvić (Nada, 14), Luka Bulović (Ivan, 14), Matija Čigir (Vlado, 12), Dubravka Lelas (Zdenka, 9) i Paško Vukasović (Nikola, 5).  
 
13. lipanj 2024 19:00