StoryEditorOCM
KulturaTUŽNA OBLJETNICA |

PAMTIMO GA PO NOTAMA I LJUBAVI ZA GRAD Dvije godine su prošle bez maestra Đela Jusića

Piše dv
31. svibnja 2021. - 09:19

Dubrovčani se s tugom danas prisjećaju druge obljetnice smrti svog sugrađanina, skladatelja, glazbenika, aranžera i utemeljitelja Dubrovačkih trubadura Đela Jusića. Maestro Jusić umro je 31. svibnja 2019. u 80. godini života i za sobom ostavio neprocjenjivu glazbenu ostavštinu.

Kao veliki zaljubljenik u svoj rodni grad, gospar Đelo je Dubrovniku posvetio brojne nezaboravne skladbe, bio je i spiritus movens dječjeg zbora "Mali raspjevani Dubrovnik" te autor mnogih svevremenskih djela zabavne i ozbiljne glazbe.

Ostat će zapamćen i kao skladatelj oratorija "Istina o gradu slobode", koji se godinama tradicionalno izvodio na Dan branitelja Dubrovnika te na Dubrovačkim ljetnim igrama.

image
S komemoracije Đelu Jusiću - Hrvatski glazbeni zavod
Dragan Matic/Cropix

Rođen 26. siječnja 1939. godine u Dubrovniku, Đelo Jusić skladanju se posvetio šezdesetih godina prošlog stoljeća, otkad je dobivao niz prestižnih priznanja za svoj opus. Osim Đelovih sugrađana Tereze Kesovije, Frana Lasića i Mila Hrnića, Jusićeva djela pripadala su i albumima slavnih dalmatinskih pjevača, poput lani preminulog Olivera Dragojevića.

"Zagrljeni", "Volim te, budalo mala", "La musica di note", "Stare ljubavi", "Pusti da ti leut svira", "Lula starog kapetana", samo su neke od skladbi koje su obilježile glazbenu epohu, te karijere mnogih danas poznatih pjevača. S Trubadurima se gospar Đelo proslavio i daleko izvan granica tadašnje države.

Đelove pjesme pjevali su mnogi – Tereza Kesovija, Oliver Dragojević, Ibrica Jusić, Frano Lasić, Ivo Pattiera, Milo Hrnić… Pronoseći njegovo djelo na mnogim festivalima, domaćim i svjetskim scenama. Dovoljno se sjetiti ‘Dalmatinskog lera’, ‘La musica di notte’, ‘Starih ljubavi’, ‘Volim te budalo mala’. Ono po čemu ćemo ga uvijek pamtiti su Dubrovački trubaduri osnovani 1961., otprilike u vrijeme kad počinje skladati, nadahnut dubrovačkim podnebljem.

image
Pjevači svih generacija Malog raspjevanog Dubrovnika okupili su se preklani na skalinima ispred Crkve sv. Vlaha i pjesmom se oprostili od maestra Đela Jusića
Tonci Plazibat/Cropix

– Naša je popularnost stvarno bila velika. Jedna od najvećih svjetskih kuća, CBS, izdala je naš LP, pa engleski EMI, mnoge velike svjetske diskografske kuće izdale su naše ploče s pjesmama na hrvatskom jeziku. Imali smo čast održati u koncert u dvorani Berlinske filharmonije – prisjetio se Jusić 2018. u razgovoru za Studio, jednom od posljednjih svojih intervjua.

Iz opusa Đela Jusića izdvajaju se i suita Dubrovački kantuni, scenska muzika za mjuzikl Dundo Maroje, filmska i televizijska glazba, poput Zlatnom arenom nagrađene glazbe za film Dubrovački suton, 1999. Jusić je volio i klapsku glazbu, o čemu svjedoče suradnje s klapama Maestral i Ragusa.

Njemu u čast dubrovačka Hvarska ulica iza Revelina preimenovana je u Ulicu maestra Đela Jusića.

01. srpanj 2024 04:23