StoryEditorOCM
Kultura‘Laka je mlados‘

Otvorenjem izložbe Fadila Vejzovića započeo izložbeni program 74. Igara: ‘Umjetnik koji je izuzetno bio vezan uz Dubrovnik majstorski je transformirao Držićeve motive‘

Piše Bruno Lucić
12. srpnja 2023. - 00:27

U sklopu 74. Dubrovačkih ljetnih igara u atriju palače Sponza otvorena je izložba "Laka je mlados" hrvatskog slikara i grafičara Fadila Vejzovića koji je preminuo u listopadu prošle godine. Okupljenima se najprije obratila intendantica Igara, Dora Ruždjak Podolski.

image
Božo Radić/Cropix

- Kad me ove zime nazvala gospođa Majda odnosno prije toga Enes s kojim sam surađivala na nizu projekata, rekli su mi da su u ateljeu Fadila Vejzovića pronašli "Novelu od Stanca" tako nekako zametenu negdje u nekoj hrpi radova. Pitali su me bi li Igre bile zainteresirane izložiti djela na 74. izdanju Festivala, shvatila sam da se radi o jednoj iznimnoj prilici i Igre su počašćene da večeras mogu prezentirati ova veoma, veoma zanimljiva i dragocjena djela. "Novela od Stanca" kojoj je, naravno, inspiracija, predložak za ova divna djela Marin Držić Vidra koji je itekako ovdje prisutan, prisutan u ovom kamenu i u ovom zraku među ovim čiopama, navela je intendantica te dodala:

image
Božo Radić/Cropix

- Isto tako, posebna je prigoda da se oda počast i priznanje i dovede u sjećanje umjetnik koji je bio izuzetno vezan uz Dubrovnik još od prošlog stoljeća. Još od 70-ih godina prošlog stoljeća dolazio je u Dubrovnik i izlagao ovdje i ono što je također važno naglasiti, zanimljivo je da se ova kazališna tema, Igrama isto tako zanimljiva, opet isprepliće s čitavom obitelji Vejzović, Enesom, njegovom suprugom Bojanom koja je čak dobila Orlanda za svoju divnu kreaciju Pavle u režiji gospara Kunčevića i isto tako, drugog sina Maka koji je veoma vezan za tatine radove, nedavno je imao izložbu u Zagrebu dokumentiravši atelje svog oca... Emocije naviru jer su priče lijepo zaokružene, a najljepše su priče koje su zaokružene, to je ova priča koja samo svjedoči da je život jedna putanja koja obiluje sinkronicitetima, rekla je Ruždjak Podolski.

Pomoćnik intendantice za dramski program, Saša Božić, pozdravio je publiku. Napomenuo je kako se izložba u suradnji s obitelji Vejzović po prvi put javno prikazuje.

image
Božo Radić/Cropix

- Radi se o 12 slika u kombiniranoj tehnici čija je inspiracija Držić, točnije njegova "Novela od Stanca". Kao što znamo, Marin Držić je upisan u povijest dubrovačke komediografije i u povijest ovog festivala i iznimno nam je drago da svoj izraz i motive ne nalazi samo na kazališnim daskama, nego i u ovim prekrasnim radovima. Sami motivi Držićeve "Novele od Stanca", potreba za vječnom mladošću, seksualitet lica u radovima gospodina Vejzovića zaista su majstorski transformirani u lica commedije dell‘arte, u vedute grada Dubrovnika, ali i u motive iz renesansne talijanske umjetnosti. "Laka je mlados" doista pokazuje snagu i potrebu ljudske želje za vječitom teatralizacijom vlastitog života i za transformacijom svoje ljudskosti, pojasnio je Božić koji je otvorio izložbu zahvalivši obitelji Vejzović te poklonivši autorovoj supruzi buket.

image
Božo Radić/Cropix

Majda Vejzović zahvalila je Igrama i pozdravila okupljene.

- Jako mi je drago da je Fadil opet večeras s nama ovdje, poručila je.

Izložba ostaje otvorena do 30. srpnja.

27. travanj 2024 15:51