StoryEditorOCM
KulturaU SUBOTU

Izložba „Privremeno“ kipara Alema Korkuta u Umjetničkoj galeriji Dubrovnik

Piše r. r.
7. lipnja 2024. - 09:32

Izložba „Privremeno“ Alema Korkuta, jednog od najzanimljivijih hrvatskih kipara srednje generacije otvorit će se u subotu, 8. lipnja u 20 sati u Umjetničkoj galeriji Dubrovnik.

Izložba prikazuje presjek kroz njegovo stvaralaštvo od ranih serija kao što je Ego-trip (2001. - 2004.), različitih prostornih instalacija (Živci, 2009., 2012., 2012.) preko nešto kasnijih serija (Slabost, snaga, 2011; Tijelo, 2017.), sve do recentnih radova (1,40‘, 2022.). U svom stvaralaštvu Alem Korkut ostao je vjeran mediju skulpture koju tretira dvojako – s jedne strane ističući taktilnost i materijalnost same skulpture, a s druge strane impregnirajući radove snažnim konceptualnim polazištem. Kroz ispitivanje i eksperimentiranje s formom, umjetnik zapravo zahvaća kompleksna egzistencijalna pitanja – primjerice u ciklusu Tijelo stvara geometrijske likove omekšanih, zakrivljenih bridova te zahvaća odnos čvrstog i mekog, punog i praznog primjenjiv na različite manifestacije života – obzor predrasuda i očekivanja, naše vlastite ambivalentne osjećaje, kompleksnost odnosa, pitanja snalaženja i pristupa naspram odgovornosti u različitim situacijama. Umjetnik medij skulpture zahvaća vrlo široko kombinirajući skulpturu s tehnologijom bilo da je riječ o mediju videa koji postaje integralni dio radova ili o inovativnim interaktivnim instalacijama. Kako je već primijećeno u likovnoj kritici, najuočljivija je karakteristika Korkutovih radova procesualnost, a u nekom najširem vidu zapravo temporalnost, sasvim specifično i osobeno baratanje kategorijom vremena. Izbor radova za izložbu u Umjetničkoj galeriji Dubrovnik stoga je svojevrstan retrospektivni pregled Korkutovog dosljednog i kompleksnog zahvaćanja temporalnosti bilo da je riječ o referiranju na manje promjene, nestalnost, rasap i omekšavanje oblika, na predviđeni kraj svijeta ili jednostavnu vremensku putanju od početka do kraja procesa.

Kustosica izložbe je dr.sc. Rozana Vojvoda, muzejska savjetnica Umjetničke galerije Dubrovnik, a izložba ostaje otvorena do 14. srpnja 2024.

Biografija:

Alem Korkut rođen je 1970. u Travniku. Osnovnu i srednju školu završio je u Banjaluci. Upisuje studij kiparstva na Akademiji likovnih umjetnosti Sarajevu 1991. Od 1992. do 1997. studira kiparstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu gdje je diplomirao 1997. godine. Autor je više javnih skulptura, među kojima i skulpture „Karijatida“ u Pazinu (2002.), „Spomenika biciklu“ u Koprivnici (2005.), „Spomenika palim braniteljima Domovinskog rata“ u Šibeniku (2006.), Karlovcu (2009.), i u Koprivnici (2016.). Između ostalih, dobitnik je

i Velike nagrade 27. salona mladih u Zagrebu, godišnje nagrade HDLU-a za mladog umjetnika 2004. godine, Velike nagrade Splitskog salona 2009. godine, treće nagrade na izložbi T-HT nagrada@msu.hr 2011. godine, te jedne od tri jednakovrijedne nagrade na 13. trijenalu hrvatskoga kiparstva 2018. godine. Dobitnik je i više nagrada na javnim natječajima. Izlagao je na četrdesetak samostalnih i oko sto pedeset skupnih izložbi u Hrvatskoj i inozemstvu. Od 1998. do 2007. član je Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika. Od 2004. član je, pa potom predsjednik Umjetničke organizacije Atelieri Žitnjak. Od 2007. predaje kiparstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, trenutno u statusu redovnog profesora. Živi i radi Zagrebu.

25. lipanj 2024 06:49