StoryEditorOCM
KulturaMEDIJATEKA FLORA

Indira Martina Morre i Pero Mrnarević otvorili izložbu "Cash or card?" - oboje umjetnika govori o smrti doba u kojemu novac igra glavnu ulogu u kreiranju i promišljanju čovjeka, okruženja i svijeta

Piše Dv
18. srpnja 2022. - 14:17

Indira Martina Morre i Pero Mrnarević otvorili su u Medijateci Flora koja se nalazi u sklopu istoimenog lapadskog izložbenog prostora izložbu pod nazivom "Cash or Card?".

image
Igor Brautović

- Umjetnici se bave globalnom problematikom politike svijeta kapitalizma koja je porobila čovjeka i svela ga na ovisnosti. One se tiču novca kojim je ljudsko biće vezano za sistem, bankovne mreže i strukture. Izravno se upućuje na sliku svijeta u kojoj se događa ništavnost vrijednosti. Novac postaje dovoljan sam sebi i životu daje savršen smisao. Zastrašujuće, tužno, strahotno i nadasve - mračno. Autori progovaraju o dokidanju temeljne slobode ljudskog bića razmatrajući globalnu traumu. Suvremena hrvatsko-američka umjetnica Indira Martina Morre u seriji Wallet: Desire preslikava razne kartice koje nisu upotrebljene već se one uspostavljaju kao ready-made postajući osnova likovnog izričaja kojim se precizira ozbiljna kritika profinjenom gestom. Diskurs se odnosi na život u kojemu se upotrebaljavaju kartice u svrhu takozvanog lagodnijeg bivstvovanja. One su umjetnici neprestano (nakon rastave) stizale od banki s pismima u kojima se nude opasna lažna obećanja. Morre minimalno intervenira u tekst radeći tako potpunu inverziju smisla. Riječ je o pozivu promatrača koji može kupiti (u svrhu općeg dobra _ finaciranje umjetnosti) oslikano djelo i koji mora biti upozoren na prevaru. On ispunja obrazac te postaje vlasnik kartice na kojoj npr. vidimo minijaturnu sliku oka žene s Gauguinove slike koja se uspostavlja pored slike ratnika originalne podloge. Kartice se uprizoruju kao isključivanje rasipanja novca, uključuju kolekcionarstvo arta i art u novčaniku. Nema bolnog robovanja već kvalitetnog ulaganja u umjetnost - zonu slobode i istine.

image

Indira Martina Morre i Petra Golušić

Igor Brautović

Danas se iskonske vrijednosti, neprolazna trajna bogatstva, stavljaju sa strane i potiskuju. Suvremene misli, ideje, stavovi i djela bivaju smrtno dokinuti. Oboje umjetnika govori o smrti doba u kojemu novac igra glavnu ulogu u kreiranju i promišljanju čovjeka, okruženja i svijeta. Taj nakazni i smrtonosni proces trebao bi biti plemenito uspostavljen u svrhu srži života na Zemlji. Analitičko – kritički se postavlja pitanje: cash or card? Pitanje je to koje se neprestalno vrti u globalnoj mreži društveno - ekonomskog poretka. Autori paralelno odabiru kodove sistema koji nije usmjeren u svrhu općeg dobra već je kreiran unutar poremećaja. Ironijski se dotiče transparentna mrežna komunikacija, transnacionalna i multinacionalna ekonomija kasnog kapitalizma. Politički subjekt je subjekt potrošnje vrijednosti koje se referiraju na uživanje financijskih objekata želje. Ukazuje se na ideološka ograničenja, zablude suvremene kulture i neprestalno dokidanje slobode iskona. Autori napominju mrak društvenih, političkih i ekonomskih sistema. Morre i Mrnarević markantno označavaju istinu i mekano snažno rastvaraju problematiku.

Oni oživotvoruju sve tri snage i vrline koje u Barthesovim očima čine umjetnika: budnost (pažljivost), mudrost i najparadoksalniju od svih - krhkost, zapisala je Petra Golušić u popratnom tekstu. 

image
Igor Brautović

Izložba ostaje otvorena do 1. kolovoza svaki dan od 10 do 13 sati, te od 18 do 21 sat, a može se pogledati i u ostalim terminima ako su vrata Florinog doma otvorena, te najavom na e-mail: galerijaflora.dbk@gmail.com. 

Program Medijateke Flora ostvaruje se uz financijsku potporu Grada Dubrovnika i Ministarstva kulture i medija RH, kojima ovom prilikom Hrvatsko društvo likovnih umjetnika Dubrovnik zahvaljuje.

02. svibanj 2024 12:24