StoryEditorOCM
KulturaMJESEC HRVATSKOG JEZIKA |

DVA PJESNIKA, DVIJE ZBIRKE, JEDNO PREDSTAVLJANJE Akademik Luko Paljetak i fra Ivan Kramar predstavili svoje nove knjige "Pitomi urlici" i "Čavli zime"

Piše Bruno Lucić
4. studenog 2020. - 21:26
Pred, nažalost, iznimno skromnom publikom predstavili su akademik Luko Paljetak i predstojnik franjevačkog samostana sv. Vlaha u Pridvorju fra Ivan Kramar u sklopu Mjeseca hrvatske knjige svoje zbirke pjesama „Pitomi urlici“ odnosno „Čavli zime“. Inspiriran samom atmosferom predstavljanja u Saloči od zrcala, Paljetak je na početku rekao par uvodnih riječi.

image
Dubrovačke knjižnice


- Kako smo u ovo doba, kad nas je sve ovo zadesilo, odjednom počeli cijeniti i shvaćati vrijednost tišine. Naime, mi koji živimo u užasno bučnom svijetu, odjedanput smo otkrili da je tišina nešto što nas, s jedne strane vraća k nama pojedinačno, samima sebi, s druge strane, vraća nas vrlo intimno onima koji su nam najdraži i vrlo bliski, a s treće pak strane, vraća nas onome koji nam je tišinu i dao i koji nam je na kraju, ne uzima, nego još pojačava, a to jest apsolutum. U tom smislu lijepo je što ovu večer počinjemo s ovako divnom tišinom, a onda ćemo u nju umetnuti pokoju svoju riječ iz ovih naših knjiga koje ćete večeras barem na ovaj način, da upotrijebim modernu riječ: „konzumirati“, kazao je Paljetak.

Povjesničarka književnosti Katja Bakija osvrnula se na zbirku „Pitomi urlici“.

- I u ovoj, po mnogočemu iznimnoj pjesničkoj zbirci, u bogatom opusu Luka Paljetka, na djelu je osvjedočeno i toliko puta potvrđeno njegovo majstorstvo. Paljetak nas snagom svoje pjesničke riječi zove i snažno privlači u svoj, stihovima izgrađeni svijet samoće, svijet u kojemu ga sve, baš sve podsjeća na voljenu Anušku. Lukova poezija je zavodljiva i snažna, nakon susreta s njom teško je othrvati se sirenskom zovu njegovih brižljivo i znalački izrađenih pjesmotvora u kojima je sve prepuno emocija. Luko Paljetak i kad je pjesnik bola, a to u ovim pjesmama nedvojbeno jest - na to nedvosmisleno upućuje naslov pjesničke zbirke „Pitomi urlici“, vazda je pjesnik iznimne snage i virtuoznih riječi. On snagu svoje pjesničke kreacije oblikuje u govor koji ćemo svi prepoznati. Paljetak nam je i u ovoj zbirci odškrinuo vrata svog pjesništva i pružio nam azil raskošne i bogate zgrade svojih pjesmotvora u čije je čvrste temelje ugrađena ljubav, navela je Bakija.

image
Dubrovačke knjižnice


Voditeljica programa bila je djelatnica Dubrovačkih knjižnica Katarina Palinić koja je ujedno pročitala sažetu verziju teksta profesorice hrvatskog jezika i književnosti, knjižničarke i spisateljice Elvire Katić iz Zadra koja je prokomentirala Kramarovo pjesničko stvaralaštvo. Naime, profesorica je zbog zdravstvenih razloga bila spriječena doći na predstavljanje.   

- Zbirka „Čavli zime“ tvrdih je korica koje su obujmile 64 stranice s ukupno 42 pjesme složene u četiri manje cjeline. Kramarove pjesme su odraz muke, ali i ljepote njegove pobožnosti, samoće u kojoj caruje ljubav. To je ona i onakva ljubav kakva nema početak ni kraj. Ona koja je uvijek tu, sveprisutna. Ljubav nije ljubav ako nije podložna, predana i autor to zna. Zbirka vrvi stihovima u kojima se zrcali ljubav prema sebi, susreće sebe u sebi samome, sprema se dati cijeloga sebe... Osim pitanja: „Tko sam?“ Postavlja Kramar i jedno drugo univerzalno pitanje: „Gdje si Bože?“.

image
Dubrovačke knjižnice


- Naslov zbirke „Čavli zime“ ima predispoziciju straha, strašenja kad čovjek čitatelj, a nadasve čovjek pjesnik, ne bi imao pouzdanja u otkupiteljsku moć Stvoritelja. Čavli su kršćansko poimanje istoznačnica s razapinjanjem na križ, a zima koja je sama po sebi neizvjesna, hladna i opasna, u metafori „Čavli zime“ upućuje na neizbježnu beživotnu hladnoću, na smrt. Pjesnik će zavapiti poput Krista na križu u pjesmi „Urlik“ i ustvrditi: „najlakše je ubijati ljubav“. Ova poezija je vrlo kompleksna, sve ono što je naizgled svjetovno, u isto je vrijeme duhovno, između pjesama i cjelina nema jasnih razgraničenja. Čitatelj koji uzme knjigu u ruku, moći će putovati kroz stihove, nošen svojim vlastitim vjetrom, svojim iskustvo nasumice otvorivši bilo koju stranicu, zaronivši u bilo koji stih. Samo ljubav je uvijek ista, postojana, strpljiva, dobrostiva, pročitala je Palinić koja je podsjetila na jednu zanimljivost:

Kramar je 5. studenog 2019., dakle prije skoro godinu dana, s Paljetkom na istom mjestu predstavio zbirku pjesama "Kameno more".

Glazbeno je promociju uveličala pijanistica Marija Grazio.

 
28. lipanj 2024 19:14