StoryEditorOCM
KulturaGALERIJA DULČIĆ MASLE PULITIKA

Dražen Trogrlić otkrio kakvo je nebo njegovog voćnjaka

Piše PSD.
6. lipnja 2018. - 00:54

Dražen Trogrlić predstavio je u prostoru galerije Dulčić Masle Pulitika grafičku mapu „Nebo moga voćnjaka“. Skromni autor se na predstavljanju zahvalio okupljenima te nije htio puno govoriti, ali zato su ga obilato pohvalili predstavljači – akademik Tonko Maroević i domaćin, ravnatelj Umjetničke galerije Dubrovnik Marin Ivanović. Prvi čovjek UGD-a naglasio je kako mu je drago što Umjetnička galerija kao ustanova krenula s izdavanjem grafičkih mapa jer to do sada nije bio slučaj, a grafičke je mape ocijenio kao vrlo značajnim. Naveo je kako se Trogrlić kao umjetnik istaknuo u mnogim formama i medijima te je pohvalio i akademika Maroevića koji je toliko knjiga predstavio u Dubrovniku pa i duboko zadužio grad podno Srđa. Trogrlićevu mapu opisao je kao „mali bombon“ i „majstorstvo“, te naveo neka njezina tehnička obilježja.

Naime, grafička mapa sadrži ukupno 16 listova papira (format 17,5 x 25 cm), od čega su na 11 listova papira tehnikom cinkopisa otisnute akvarelirane grafike Dražena Trogrlića., a svaka je grafika otisnuta u 50 primjerka. Akademik Maroević je naglasio kako već dugo prati umjetnikov rad te je u njemu pronašao pročišćenost, elementarnost, jednostavnost pa i minimalizam. Rekako je kako je teže biti majstor u jednostavnosti nego u razmetljivosti. 

Opisao je Trogrlića kao čovjeka koji se u svim medijima nalazi i pronalazi. Referirao se i na sam naslov povezujući voćnjak s vrtom i obradom vlastitog vrta aludirajući tako na Voltaireov filozofski roman „Candide“. Osvrnuo se i na jednu Rilkeovu pjesničku zbirku napisanu na francuskom jeziku, a koja je opet posvećena vrtu, vrtu kao afirmativnom obliku življenja. Za grafike je kazao kako one jesu elitističke jer se tiskaju u malom broju, ali ih je lako širiti, slati posvuda u svijetu i zbog te mogućnost difuzije u prostoru one su i demokratične. bLu      
 
 

27. lipanj 2024 12:44