StoryEditorOCM
KulturaKONFERENCIJA ZA MEDIJE POVODOM NOVE PREMIJERE U KMD-u

BLIZANKE Dinamična, zanimljiva, brza i nimalo bezazlena predstava!

Piše PSD.
11. ožujka 2019. - 16:55

Treća ovogodišnja premijera u Kazalištu Marina Držića, predstava "Blizanke" Ericha Kästnera u režiji Lee Anastazije Fleger, predstavljena je na konferenciji za medije na velikoj sceni dubrovačkog teatra. Redateljica je tom prilikom izjavila kako je razveselio poziv KMD-a. Izrazila je čuđenje što se Kästner već 8 godina nije našao na hrvatskim kazališnim daskama, a zanimljivo je kako će na dan premijere, 15. ožujka, istovremeno premijeru doživjeti još jedno Kästnerovo djelo: "Tonček i točkica" u režiji Anje Maksić Japundžić i produkciji Gradskog kazališta Žar ptica. Opisala je inscenaciju kao predstavu velikog ansambla, a želja je pažnju djece s mobitela i ekrana preusmjeriti u kazalište. Dodala je kako su se potrudili djelo napraviti što dinamičnije, zanimljivije, brže te pružiti što više sadržaja.

Nikolina Rafaj, koja je priredila adaptaciju teksta i dramaturgiju, istaknula je želju održavanja pažnje i koncentracije dječje publike.

Glumica Izmira Brautović, koja u predstavi igra Voditeljicu kampa, naglasila je kako predstava nije baš toliko bezazlena jer se bavi ozbiljnom i vrlo poučnom temom za roditelje, posebno za samohrane roditelje. Poručila je Brautović kako je „djeca nisu kriva“ te kako su roditelji zapravo posljedica njihove djece, a ne obrnuto. Zaključila je kako ne postoji škola roditeljstva. Također, zahvalila je Brautović cijelom pogonu KMD-a, zaposlenicima iza pozornice bez kojih nijedne predstave ne bilo moguće realizirati. Spomenula je nekoliko puta nedostatak zaposlenika poručivši gradskim ocima da imaju više sluha za nova zapošljavanja u Kazalištu.

Vini Jurčić (Lota Kerner) komentirala je kako je osjećala veselje radeći na ovoj predstavi. Ta koncentriranost na samo jedan projekt podsjetila je na radioničarski rad. Irena Tereza Prpić (Lujza Palfi) izjavila je kako joj je bilo predivno raditi na komadu. Marija Šegvić (Rezi), kojoj je ovo treća suradnja s KMD-om, svaki odlazak na probu nazvala je užitkom. Srđana Šimunović (Lujzelota Kerner) otkrila je kako je ulogu posvetila svojoj krštenoj kumi koja se zvala Jozefina Kerner.

U predstavi još igraju: Hrvoje Sebastijan (Ludvig Palfi), Glorija Šoletić (Irena Gerlah) i Boris Matić (Djed), a izviđačice su: Nora Žanetić, Petra Orepić, Ema Pralas, Lorena Burum, Mara Roza, Franka Rajčević, Nina Nikolić, Mara Knego (polaznice Plesnog studija Lazareti).

Pored redateljice i dramaturginje, autorski tim čine: Irena Kraljić (scenografija), Tea Bašić Herceg (kostimografija), Milorad Stanić (kompozitor), Matea Bilosnić (oblikovanje scenskog pokreta), Vesna Kolarec (oblikovanje svjetla), Paola Dražić Zekić (glazbeni korepetitor), Milan Tomašić (oblikovanje zvuka) i Ivana Ljepotica (inspicijentica – šaptačica).

Pretpremijera je na rasporedu 14. ožujka u 19 sati, premijera 15. ožujka u 19 sati, a reprize su 16. ožujka (19 sati) i 17. ožujka (11 sati). bLu

05. svibanj 2024 17:52