StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetPogled preko nišana

Zloglasni Wagnerovci nisu jedini ruski plaćenici, evo tko su ostali i tko je iza njih. Međusobno bi se mogli poubijati

Piše anita belak krile/sd
17. svibnja 2023. - 22:31

Ruska plaćenička skupina Wagner, u prvom redu zahvaljujući svom šefu, neuračunljivom Jevgeniju Prigožinu, vrlo je često u prvom planu i dobiva veliki publicitet u medijima i na društvenim mrežama, no nisu oni jedini ruski plaćenici koji se bore u Ukrajini. Ima i drugih. I to prilično.  

Tamo se, naime, nalaze i plaćeničke postrojbe koje su povezane s najvećom ruskom plinskom kompanijom, moćnim Gazpromom kao i jedinice koje su pod kontrolom ruskog milijardera Andreja Bokareva. Oko Bahmuta se primjerice bore postrojbe Gazproma Fakel (Baklja) i Plamja (Vatra) te Bokarev Redut, piše Slobodna Dalmacija.

I drugi bogati Rusi osnivaju privatne vojne tvrtke (PMC), a u svoje redove regrutiraju šaroliko društvo: od bivših specijalaca preko robijaša, do raznih ekstremista, skitnica i ovisnika o adrenalinu iz cijeloga svijeta.

Ruski portal Meduza, kojemu je zabranjeno raditi iz Moskve, pa izvještava iz inozemstva, piše kako između tih ruskih plaćeničkih vojski dolazi do prilične neusklađenosti i nekoordinacije pa i međusobnog puškaranja.

Šef Wagnera, Jevgenij Prigožin, nedavno je prozvao Gazpromove plaćenike da su pobjegli s položaja na bokovima Bahmuta za koje je, veli, poginulo 500 wagnerovaca. Druge skupine navodno su morale napustiti svoje položaje zbog loše obuke i opskrbe te nedostatka "zapovjednika na taktičkoj razini". Prigožin tvrdi kako osnivači ostalih PMC-a izvještavaju Kremlj i da su njihovi borci vrlo dobro plaćeni.

image
Handout/Afp

Euronews piše kako postoji i skupina plaćenika Pravoslavnog bratstva, povezana s Pravoslavnom crkvom, navodno se bori u Ukrajini kako bi zaštitila Kristovu Rusiju od dekadentnog Zapada koji je oteo Kijev. Početkom 2023. ruski premijer Mihail Mišustin dao je dopuštenje Gazpromnjeftu, podružnici Gazproma, da osnuje “privatnu zaštitarsku organizaciju”.

Ruska redakcija BBC-a navodi kako je organizacija pokrenuta u gradu Omsku, pod imenom Gazpromneft Security. Na čelu su bivši visokopozicionirani djelatnici ruske Federalne sigurnosne službe i Ministarstva unutarnjih poslova.  Njihova jedinica se zove Potok i oni se također bore se na bahmutskoj fronti. U travnju je prokremaljski ratni bloger objavio video na Telegramu koji prikazuje borce iz ovog bataljuna.

U objavi je stajalo da je ovaj PMC stvorio Gazprom te da su poslani u Bahmut da zauzmu položaje na bokovima Wagner grupe. Muškarci su se u videu žalili na loše vodstvo i nedostatnu opremu. Analitičari smatraju kako preko Gazproma Kremlj stvara režimsku privatnu vojsku kao protutežu Jevgeniju Prigožinu, kojeg Kremlj želi skinuti s vrata jer iskazuje prevelike političke ambicije.

„Ruske elite su shvatile da im posjedovanje PMC-a može donijeti korist. Jer ako pomognete Putinu u Ukrajini, Kremlj će vas nagraditi – komentirao je Anton Šehovtsov, direktor Centra za demokratski integritet za Euronews. Plaćenici su prilika da se država bavi prljavim poslovima, a to negira tvrdeći da je to posao privatnih vojnih tvrtki. Te se radnje također odnose na kriminalne aktivnosti. Plaćeničke grupe imaju sve veću moć, upravljajući velikim brojem ljudi i resursa. Sve dok ne prijeđu crvenu liniju, država s njima nema problema, ali ako se miješaju u političko odlučivanje, što pokušava Prigožin - onda ih se pokušavaju riješiti.   

image
Handout/Afp

Tako se i ruska grupa ekstremnih desničara ENOT u Ukrajini borila od 2014. godine. Njih su financirale tvrtke iz okupiranih ukrajinskih pokrajina. Osnivač ENOT-a Igor Mangušev, ozloglašeni nacionalist koji je jednom prilikom, dok je govorio, u ruci držao lubanju navodno ukrajinskog borca, ubijen je veljači ove godine na istoku Ukrajine. Neki analitičari smatraju da su Manguševa vjerojatno ubili Rusi. Razlog zbog kojeg je Wagner najveća plaćenička organizacija je taj što ima najbolje sponzorstvo, dok ENOT-a nije uspio pronaći dovoljno elitnih skupina koje bi im dale financijsku i političku  zaštitu - pa je ugašen.

Američki Institut za proučavanje rata ISW smatra kako je upitno kolika će na koncu biti učinkovitost ruskih plaćenika u ratu. Smatraju da do sad nisu ostavili dubok trag.  

“Sve će ovisiti o daljnjem tijeku rata, ali svakim vojnim porazom na bojnom polju Rusija će početi gubiti kontrolu nad tim naoružanim skupinama, istaknuo je dr. Stephen Hall, predavač ruske politike na Sveučilištu u Bathu za Euronews.

Podsjeća da se Prigožin otvoreno suprotstavlja Kremlju, što je donedavno bilo nezamislivo.

"Pojedinci u režimu su sve više zabrinuti za budućnost. Kremlj je sam sebi iskopao jamu stvaranjem privatnih vojnih tvrtki… Ako Putin izgubi vlast, to će biti „Igra prijestolja“ ali s nuklearnim oružjem, zaključuje stručnjak. 

image
Celestino Arce/Nurphoto Via Afp
image
-/Afp

 

19. travanj 2024 21:23