StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetU SUSJEDSTVU

Žene se zarazile šugom u trgovini modnog brenda omiljenog među Hrvaticama?! Osip se pojavio nakon isprobavanja odjeće

Piše MOZAIK SD
15. ožujka 2023. - 09:42

Nakon prijava koje su podnijeli građani Podgorice koji su u prodavaonici odjeće "Zara" dobili šugu, u trgovinu je poslana sanitarna inspekcija, piše Luftika

Naime, kupci sumnjaju da su dobili šugu zbog nošenja odjeće u garderobama poznate trgovine, jer im se odmah nakon toga pojavio osip na stomaku i leđima. 

Inspekciji je stigla inicijativa i dodijeljena je sanitarnoj inspekciji. Kada se nadzor završi, obavijestit ćemo javnost o utvrđenom stanju, rekla je direktorica Uprave za inspekcijske poslove, Ana Vujošević.

Za sada je neslužbeno potvrđeno da u svijetu trenutno ima slučajeva šuge, ali su brojke, navodi se, sasvim uobičajene. 

Šuga je zarazno oboljenje kože, koje se prenosi se dužim direktnim kontaktom s kožom oboljelog ili korištenjem iste posteljine, odjeće ili donjeg veša s oboljelim. Razbolijevanju pridonose loši života (zbijenost, neadekvatna higijena, loši socijalno-ekonomski uvjeti, niska opća i zdravstvena kultura).

Najčešća tegoba ove zarazne bolesti je svrab koji je najintenzivniji noću. Promjene na koži mogu se pojaviti bilo gdje na tijelu, ali uglavnom se pojavljuju na rukama, ručnim zglobovima, laktovima, grudima, pazusima, u predjelu pojasa i prepona.

Osobe koje nikada nisu imale šugu tegobe osjete otprilike četiri do šest tjedana poslije kontakta s oboljelim. Osobama koje su već imale šugu promjene na koži se pojavljuju ranije, već nakon nekoliko dana. 

26. travanj 2024 22:15