StoryEditorOCM

Žena ljuta zbog trenda useljavanja Amerikanaca u Hrvatsku, kaže da je to loše, sve objasnila; Evo i koliko ih se uselilo

Piše dv
27. rujna 2023. - 16:56

Na TikToku se pojavio zanimljiv video. Djevojka po imenu Darja je objavila desetominutni video u kojem govori o Hrvatskoj i upozorava da sve veći trend useljavanja Amerikanaca u našu zemlju nije nešto dobro. Spomenula je i Sloveniju, ali cijeli video je praktički posvećen Hrvatskoj. 

– Danas želim govoriti o trendu koji se pojavio na TikToku. Amerikanci promoviraju Hrvatsku kao raj. Kao mjesto na kojem treba biti. Živjeti... Amerikanci se žele iseliti iz SAD-a nakon što su vidjeli kako su im vlade upropastile zemlje, pa se onda promovira preseljenje u Hrvatsku. Iz srca sam zabrinuta za lokalne Hrvate, pošto je moj otac Hrvat. Prosječni Amerikanac kad razmišlja o preseljenju onda proda sve i ima nekoliko stotina tisuća dolara. I onda sa svim tim bogatstvom ulaze u zemlju i mala sela u Hrvatskoj gdje prosječni građanin nikad nije vidio toliku količinu novca.

image

Tik Tok

Velika je opasnost da se našteti tim ljudima i selima. Zašto? – pita se i sama tiktokerica, navodeći dalje i odgovor. Naime, drži da se na taj način diže cijena nekretninama koje lokalci više ne mogu sebi priuštiti. Kaže i da su plaće kod nas male u usporedbi s pojedinim bogatim Amerikancima koji su prodali sve živo i onda dolaze u Hrvatsku gdje za kuću ili stan mogu izdvojiti više novca od nekog lokalca. Kaže i ako se nastavi priljev Amerikanaca u Hrvatsku da će cijene skočiti još više u nebo. Kaže i da će samo agenti za nekretnine biti zadovoljni s tolikim cijenama.

@justdarjaaa Even when I try my best to look at this subject objectively, I struggle to come up with how this foreign money and customs could benefit Croatians and their small towns. The locals struggle to afford housing, because there are suddenly foreigners, coming in with much bigger budgets buying over priced real estate as well as life basic necessities. Who by the way have little knowledge of the croatian values and way of being. This is cute, until it happens here and there and we read about success stories of a couple of individuals. But what when this becomes a trend, as it is portrayed often here on tiktok and Croatians of only 4 million are met with only a couple of percentage of American population of 332 million?? I dare to raise awareness on this topic.?? #croatia #movingtocroatia ♬ original sound - Just Darja

Također citira i jednog Splićanina koji je rekao da u jeku sezone ne može piti kavu u Splitu jer nema novca za skupa pića. Navodi na zaključak da je za Hrvatsku loše što će nam doći američki novac, ne samo zbog porasta cijena nekretnina, nego i zbog remećenja mira i ugrožavanja načina života. Rekla je i da su Amerikanci samoljubivi, te potpuno različiti od Europljana.

Prema podacima DZS-a, iz Sjeverne i Srednje Amerike u Hrvatsku se 2022. doselilo 343 ljudi. Sudeći po ovogodišnjem trendu brojke bi se ove godine mogle povećati.

Darja je u opisu videa napisala i ovo:

- Čak i kad se maksimalno trudim objektivno sagledati ovu temu, teško mi pada na pamet kako bi taj strani novac mogao koristiti Hrvatima i njihovim malim mjestima. Mještani se bore kako bi si priuštili stan, jer su se odjednom pojavili stranci koji dolaze s mnogo većim budžetom kupujući skupe nekretnine kao i osnovne životne potrepštine. Ti stranci inače slabo poznaju hrvatske vrijednosti. Simpatično je kad se dosele pojedinci, ali što kada ovo postane trend, kako se često prikazuje ovdje na tiktok. Hrvatska ima 4 milijuna stanovnika, a Amerikanaca je 332 milijuna. Neka ih samo dođe nekoliko postotaka... Usuđujem se podići svijest o ovoj temi - napisala je Darja, očito ne videći koristi od masovnog dolaska Amerikanaca u Hrvatsku.

Jer neće otvoriti tvornice, neće podignuti ekonomiju, samo će podići cijenu nekretnina jer će se povećati potražnja. No, s druge stane - Hrvatska ionako izumire, pa je li bolje da nam dolaze ljudi i da povećavamo broj stanovnika i generiramo novu radnu snagu ili da jednog dana na ovim prekrasnim prostorima nitko ne živi?

Bilo kako bilo, dobro je imati malo i rasprave oko useljavanja u Hrvatsku, a ne samo oko iseljavanja. 

Također, neki komentatori tvrde tvrde da Darja nije izgovorila točne podatke o plaćama u Hrvatskoj, dijelu komentatora se nije svidjela njena zaštita hrvatskih građana. Stoga je, ako je suditi po tim komentarima, očito da će Hrvati Amerikance dočekati otvorenih ruku. 

A ovo su dojmovi jedne Amerikanke koja se doselila u Hrvatsku: 

@mylifeincroatia The best decision I ever made was to LEAVE the US! I moved away at just 18 years old and have lived in England, Australia and now Croatia. I’m living in a small coastal town where I enjoy the slow paced, simple life, surrounded by nature and a wonderful community. There are so many things I love about Croatia compared to the US - let me know if you want to hear some!!  #croatiatravel #croatiafulloflife #niavincroatia #movingabroad #croatiatiktok ♬ The New American Dream - Bryn Elise
@mylifeincroatia If you’re visiting Split this summer and looking for a fun day out - Out to Sea Split throws the biggest boat parties AND night boat parties!  They always sell out so make sure to book your spot in advance. For a discount use the code: NIAV at check out ??  #splitcroatia #croatiatravel #splitparty #splitboatparty #outtoseasplit ♬ original sound - Niav in Croatia ✨

A evo i komentara na tumačenje Darje zašto nije dobro da Amerikanci dođu kao trajni doseljenici u Hrvatsku: 

image

Tik Tok

image

Tik Tok

image

Tik Tok

image

Tik Tok

image

Tik Tok

29. travanj 2024 00:43