StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetZatvoreniji schengen

Zbog stanja na Bliskom istoku uvode se kontrole na granici Italije i Slovenije; Moguća kontrola i na hrvatskoj granici

Piše Hina
18. listopada 2023. - 18:07
Kontrole na granici Italije i Slovenije trebale bi biti uvedene u subotu, za početak na 10 dana, s mogućnošću produljenjaAfp

Italija je obavijestila Sloveniju da zbog promijenjene situacije u Europi i na Bliskom istoku uvodi kontrolu na granici sa Slovenijom, priopćilo je u srijedu slovensko Ministarstvo unutarnjih poslova, a neformalno se najavljuje da bi kontrole uskoro mogle biti uvedene i na slovensko-hrvatskoj granici.

Prema neslužbenim informacijama, kontrole bi trebale biti uvedene u subotu, za početak na 10 dana, s mogućnošću produljenja. Zbog toga bi Slovenija trebala uvesti kontrolu na granicama s Hrvatskom i Mađarskom, navodi agencija STA.

Talijanski ministar unutarnjih poslova Matteo Piantedosi izvijestio je u utorak navečer u telefonskom razgovoru slovenskog kolegu Boštjana Poklukara o uvođenju nadzora na slovensko-talijanskoj granici, navodi agencija.

Italija kontrolu uvodi zbog promijenjene situacije u Europi i na Bliskom istoku, a bit ove privremene mjere je prevencija terorizma i organiziranog kriminala, rekao je Piantedosi, prema priopćenju slovenskog MUP-a.

koridor za potencijalnu radikalizaciju

Dvojica ministara su se složila da zapadnobalkanska ruta, koju pomno prate i slovenske i talijanske sigurnosne službe, može biti atraktivan koridor za potencijalnu radikalizaciju.

Poklukar je istaknuo nužnost privremenosti i proporcionalnosti te mjere. Pozvao je talijanskog kolegu da mjere budu proporcionalne i prijateljske prema građanima Slovenije, kako se ne bi prekidale kulturne, prijateljske i rodbinske veze ljudi koji žive uz granicu.

image

Granični prijelaz Bregana, uskoro bi i ovdje mogle biti uvedene kontrole

Ivana Nobilo/Cropix

Nakon ove najave Italije, prema neslužbenim informacijama slovenske agencije STA, Slovenija priprema obavijest Europskoj komisiji o uvođenju kontrola na granicama s Hrvatskom i Mađarskom. Vlada bi o tome trebala odlučiti već na redovnoj sjednici u četvrtak, navodi STA.

Zbog migracijskog pritiska, ali i zbog situacije na Bliskom istoku, nekoliko je zemalja nedavno uvelo ili odlučilo proširiti kontrole na unutarnjim šengenskim granicama.

Njemačke i austrijske kontrole

Austrija, koja je 2015. na vrhuncu izbjegličke krize uvela kontrole na granici sa Slovenijom i Mađarskom, u ponedjeljak je izvijestila Europsku komisiju o novom produljenju te kontrole, od 12. studenog ove do 11. svibnja iduće godine.

Beč je odluku obrazložio pritiskom na azil, velikim pritiskom na vanjske granice EU, prijetnjom trgovine oružjem i kriminalnim mrežama zbog rata u Ukrajini te trgovinom ljudima.

Austrija je danas uvela i kontrole na granici s Češkom. Na to se odlučila nakon što je Njemačka uvela kontrole na granicama s Češkom, Poljskom i Švicarskom zbog ilegalnih migracija te produljila kontrole na granici s Austrijom do svibnja sljedeće godine, pravdajući to zaoštrenom sigurnosnom situacijom na Bliskom istoku.

image

Kontrole unutarnjih šengenskih granica provode i Njemačka, Austrija, Danska, Francuska, Norveška i Švedska

Robert Fajt/Cropix

Kontrole unutarnjih šengenskih granica provode i Danska, Francuska, Norveška i Švedska.

Ponovne privremene kontrole na unutarnjim granicama šengenskog prostora zemlje mogu uvesti samo u slučaju ozbiljne prijetnje javnom redu ili unutarnjoj sigurnosti, a o tome moraju obavijestiti Europsku komisiju.

Ponovno uvođenje kontrola može, prema šengenskim pravilima, biti samo krajnja mjera u iznimnim slučajevima, pri čemu zemlje moraju poštivati ​​načelo proporcionalnosti. Trajanje takvog privremenog ponovnog uvođenja kontrola na unutarnjim granicama vremenski je ograničeno, ovisno o pravnoj osnovi na koju se poziva država članica koja uvodi kontrole.

28. travanj 2024 08:15